tak základ je mít to rovný tzn minimálně přefrézovaný, z toho ale taky vyplývá moje první otázka jestli to má jak a kde obrobit.. každej nakreslí kostku 3x4m a pak se diví, že mu to nikde neobroběj, nevyžíha nic.. když to pozmění a udělá jen dvě bočnice s plotnama na přišroubování příček a plochou pod lineáry tak najít frézku s rozjezdem 4m s rozumnou šířkou (pak stačí třeba 200)už zas takovej problém není.. ale taky to není o tom postavit to na takovej jaklíček a podepřít to nějakou pásovinkou.. ten jakl sám o sobě poběží na té délce v několika milimetrech.. takže mrsknout na to lineár není nic moc.. i když se to logicky celý prohne a někam nakroutí..lubbez píše:Tak zrovna tady si myslím, že je to diskuze o ničem. To RAS - docela by mě zajímalo, jak chceš přidělat dvě kolejnice o délce 4 metry a skoro 3 metry od sebe podle nějakejch doporučenéjch postupů? Takováhle dýlka se nedá ani pořádně změřit. Kde si lze nechat obrobit 4 metry dlouhej materiál? Jen pro informaci ty čtyři metry změní svou délku skoro o 2 mm, při změně teploty 15 st. Já to vidím tak, že chlapi předělaji to uložení lineátů z boku na kolmé, posadí na to ten portál a podle něho přišroubujou vedeni. Myslím si že nejjednodušší by bylo požít texy nebo trhací nýty a mezery dolejt epoxydem. Proč asi takovéhle mašiny stojí 600 a víc tisíc? Ten matriál to určitě nedělá, že by know how, přípravky .... atd?
já jen tvrdím, že pokud to rozdělí na menší obrobitelné celky, půjde to lehčeji obrobit a výsledná přesnost po složení takovýchto celků i s nic moc obrobením bude o dva řády lepší než tohle.. ale to se musí nad konstrukcí trošku člověk zamyslet a vidět to konstruktivním pohledem, ale jak jsem psal dá se objednat i hromádka nařezanejch jaklů z kondoru odvézt to v osobáku a za odpoledne posvařovat..