Router na drevo 4000x2600

fotky našich strojů, aneb co máme doma
4rest

8. 1. 2017, 10:21

Podívej se pořádně, vždyť je to podrobné dostatečně. Litinová kostka, kdy na bocích jsou namontované dvě lineární vedení. Takže oproti naší Zondě, kde je pouze jedna HIWIN 20-ka to bude mít vyšší tuhost. Tedy pokud tam fmodel nemá 12-ku, ale při jeho umu, preciznosti a zkušenostech bych předpokládal minimálně 15-ku spíše 20-ku. Dále bych usuzoval na to, že na každé bočnici má 4 vozíky pro maximalizaci tuhosti (když už tam má dva lineáry) Takže na pohyb po ose x použil místo obligátních čtyř vozíků rovnou osm.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
sco_27

8. 1. 2017, 10:33

4rest píše:Podívej se pořádně, vždyť je to podrobné dostatečně. Litinová kostka, kdy na bocích jsou namontované dvě lineární vedení. Takže oproti naší Zondě, kde je pouze jedna HIWIN 20-ka to bude mít vyšší tuhost. Tedy pokud tam fmodel nemá 12-ku, ale při jeho umu, preciznosti a zkušenostech bych předpokládal minimálně 15-ku spíše 20-ku. Dále bych usuzoval na to, že na každé bočnici má 4 vozíky pro maximalizaci tuhosti (když už tam má dva lineáry) Takže na pohyb po ose x použil místo obligátních čtyř vozíků rovnou osm.
Skôr by som povedal že na každej strane je len jedna koľajnica (2 vozíky), a druhé vybratie v ráme je pre pohon - hrebeň, skrutka. To už ale rozlúskne fmodel. :)
turbyho

9. 1. 2017, 11:06

no prave, neni to videt. a uprime pro rozmer 4000mm je litina trochu mimo vsedni realitu. potreboval bych byt schopen to vyrobit a vejit se do cca 500k.

ale za kazdou radu budu vdecny jelikoz je to poradna krava a kazda chyba bude stat ranec. navic se do toho trochu bojim pustit neb z toho mam docela respekt. :)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2017, 11:45

Tak že byla to nízkonákladová frézka a její stáří je 10-12let .V té době se od číňanů skoro nic nevozilo tak že jsem použil systém od ing Nevařila protože na rozdíl od Gravosu to nebylo integrovaný vše dohromady cena co pamatuju nějakejch 20 000 Motory Micrcon něco kolem 7Nm pokud se pamatuji a nějaké drivery od amíků(asi 20000).
Ta litinová kostka je trochu peciálnější rýsovací plotna která měla boky cca 200mm a základní rozměr 2000x500.
Tak jí stačilo nechat z boku přehoblovat a na horizontce navrtat díry na lineáry Hiwin(tenkrát nové firmy v ČR ) a to 25ky s předpětím Z1nebo2 přesně si nepamatuju (mohlo bejt 3 ale tenkrát nebyl nikdo na rady a nevěděl jsem jaká bude životnost) .Kuličkové šrouby Isel s maticí kde se předpětí dělalo stavěcím šroubkem a se stoupáním 5mm.
Domky a matice jsou přišroubované na broušené desce síla 18mm a to tak aby se do mezery mezi domky vešla část domku matice, a z druhé strany desky je přišroubovaná dvojice(proto dvojice aby se neamahalo vedení na krut ) vyfrézovanejch a broušenejch I profilů který prolejzaj krytováním .
Ostatní je vidět (trochu de stydím za Zko ale na to co to dělá dobrý ,dneska by bylo jinak řešený) vřeteno jednoduchý z kleštinového prodlužováku + 2 kosoúhlé přesnější ložiska a jedno klasická u řemenice (otáčky do 18000).
Není to sice řádná super technologie ,ale je to docela tuhý díky litině a v době vzniku tu mimo hliníkovejch atrap strojů od Izelu nic nebylo. Navíc už v počátku bylo v plánu umělé dřevo a že to umí víc je bonus ,přesnost je velmi dobrá formy z ní seděj jak prdel na hrnec .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fmodel
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2017, 11:51

turbyho píše:no prave, neni to videt. a uprime pro rozmer 4000mm je litina trochu mimo vsedni realitu.
No to na litinu opravdu není ,budeš potřebovat samostatný bočnice který budeš šroubovat a nezapomeň navařit pásnici pod lineáry aby bylo z čeho brát až budeš po žíhání obrábět .
Chce to pořádně nakresli tak jako bys to sám obráběl .
turbyho

9. 1. 2017, 12:28

a cetl jsi ten prispevek ze vcerejska z 15:20? tam jsem popisoval jak by to mohlo byt lehce inspirovan u komerce.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2017, 12:56

Už jsem tu na foru četl tolik věcí že některý mi občas utečou . :wink: No tak začni kreslit ono se to stejně nekolikrát předělá než to půjde do finále .
turbyho

9. 1. 2017, 12:59

ok tak ja to namaluju az bude chvilka.
Pavel R

27. 1. 2017, 9:52

To zadání mi dost připomíná tento stroj, který dost důvěrně znám, protože je instaluji a servisuji
http://www.scmgroupna.com/en/products/m ... atix-s.697" onclick="window.open(this.href);return false;

Takže jen z praxe - vřeteno 3kW bude na produktivní provoz dost chudokrevné. Běžně se používají 6-8kW, u takto slabých výkonů bohatě postačuje chlazení vzduchem, 6 kW vřetýnka bývají chlazeny jen odsáváním. Serva - přijdou mi taky dost poddimenzované - musel bych se podívat do schémat, ale myslím, že tam jsou standardně 1kW.
Ty bočnice portálu mi přijdou nezavětrované - prostě si myslím, že to bude plandat. Co se týče umístění lineárů nejdelší osy - běžně se takto umísťují, jenže s tím, že deska stolu přesahuje přes vedení a tudíž pak prach nemůže do lineárů přímo padat - to bylo právě hodně slabým místem u starších Sahosů Mach. Krom toho mi přijde dost neobvyklá konstrukce portálu - většinou se dělá tak, aby se vřeteno dostalo na celý stůl - prostě se dělá delší viz třeba zmíněný Mach
http://www.stroje-naradie.sk/nove/stroj ... ahos-4.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Krytování lineárů netřeba - běžně se používají Bosch, nebo THK s tím, že mají dvojitá stírátka a mažou se EP0 , pokud se maže pravidelně, nestává se, že by vozejky odešly na prach.
Ale každopádně dejte vědět, jak to dopadne - laťku jste si nastavil dost vysoko, výrobu takových strojů znám dost dobře - jezdíme na školení k výrobci, když vidím, na jakých gigantických frézách ty šasi strojů frézují , tak si nějak nedovedu představit, jak to dělat u takhle velké mašiny na jakýchsi univerzál. strojích.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“