vřeteno SUI40

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
jarda63

17. 1. 2017, 3:28

Jsem tu nováčkem a potřeboval bych poradit. Jedná se o výměnu ložisek vřetena SUI40. Bohu žel nemám žádnou dokumentaci, tak je to pokus omyl. Zatím to šlo vcelku dobře, ale zasekl jsem se na maticích pinoly. Nevím jak je povolit. Poradíte?
Přílohy
20170117_114335.jpg
Naposledy upravil(a) jarda63 dne 17. 1. 2017, 7:37, celkem upraveno 1 x.
deny

17. 1. 2017, 4:49

Ahoj. Manuál si stáhni na http://www.tumlikovo.cz" onclick="window.open(this.href);return false;.
Tam najdeš všechno.
jarda63

17. 1. 2017, 5:34

No, ono v tom manuálu je pěkně popsáno jak vymezit vůle, ale je mi to k ničemu když nevím co je matice č.5, nebo podložka č.12 když tam nejsou žádné obrázky. :-(
fofo

17. 1. 2017, 7:30

Nieje to pilnola, ale vreteno to len aby sme si uviedli veci na pravu mieru. A ako sa vymedzuje vola su tu uz niekolko krat bezvyznamne pisal. Daj si hlavadat moje prispevky a docitas sa co a ako. Je to odborna robota a nehcem ta nijako urazit ani podcenit (tiez niesom majster sveta), ale vzhladom k tomu ze nevies ani spravne pomenovat jednotlive konstrukcne casti stroja, bude lepsie ak tuto operaciu zveris do ruk odbornemu servisu. Sustruh nieje mlincek na maso, ale sofistikovane zariadenie ktore potrebuje zasasah toho spravneho majstra. Aby som ta pripravil na cenovy nastrel tak pocitaj ze je to praca cca. na 12hod. a viac za idealnych podmienok pre cloveka ktory vie co robi. Loziska znacky FAG v pozadovanej presnosti P5 stoji 780eur predne a zadne stoja 2x 250eur. Uz sa nepamatam ci ceny boli uvedene s alebo bez DPH. Cinsko-Slovenske ZVL kupis cca. za 200eur vsetky tri, ale bude otazkou blizkej buducnosti, ze si ich vymenu opatovne zopakujes. Zo skusenosti vydrzia 6 mesiacov 16hod. prevadzky denne, kym nezacnu gvilit. Ahoj.
Naposledy upravil(a) fofo dne 17. 1. 2017, 7:42, celkem upraveno 2 x.
jarda63

17. 1. 2017, 7:35

fofo píše:Nieje to pilnola, ale vreteno to len aby sme si uviedli veci na pravu mieru. A ako sa vymedzuje vola su tu uz niekolko krat bezvyznamne pisal. Daj si hlavadat moje prispevky a docitas sa co a ako.

Ano, chyba. Je to vřeteno. Já ale zatím nepotřebuji vymezit vůli. Potřebuji povolit matici a to se mi nedaří a nevím kde dělám chybu.
fofo

17. 1. 2017, 7:41

Edit vid. prispevok vyssie. Nechapem co ti na tom nieje jasne. Odsrubuj kontry a klucom na KM matice povol maticu. No dostanes sa iba k zadnym loziskam. Problem (chvenie, nepkny povrch obrobku taky vrubkovany) sposobuje predne lozisko. Bud je KO alebo mu treba premazat a nanovo vymedzit volu.
jarda63

17. 1. 2017, 8:01

fofo píše:Edit vid. prispevok vyssie. Nechapem co ti na tom nieje jasne. Odsrubuj kontry a klucom na KM matice povol maticu. No dostanes sa iba k zadnym loziskam. Problem (chvenie, nepkny povrch obrobku taky vrubkovany) sposobuje predne lozisko. Bud je KO alebo mu treba premazat a nanovo vymedzit volu.
Právě že ty kontra nemůžu povolit a tak pátrám jestli nedělám něco špatně.
Člověk není tvor dokonalý a neomylný. To špatné pojmenování jsem si uvědomil, ale byl jsi rychlejší. Vím, že to není až tak jednoduchá oprava, ale nechci se rozepisovat proč jsem se do toho pustil.
Jimmy

17. 1. 2017, 8:23

Zkus to rozepsat, už tu bylo takových, co jim jistojistě házelo vřeteno, potřebovali nutně vymezovat na vřeteni vůle, chtěli bez znalostí svépomocí zaškrabávat kluzná ložiska popř. je vyměňovat za valivá. Pak kolikrát uznali, že prvotní myšlenka byla blbost.
Neber to špatně, třeba to není tvůj případ. Každopádně víc hlav víc ví a je škoda jen tak něco nevratně na SUIčku zničit, kor jde-li o vřeteno. :)
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
fofo

17. 1. 2017, 8:25

Su tam 6x tusimze 6mm srubky na 5tku imbusak uz sa nepamatam. Vsetky tie srubky povol o 3 - 4 otacky. Tym povolis kontru. Zjavne nemas kluc na KM matice tak zarad najlahsi prevod a po svinsky nasilim sekacom a kladivom povol maticu. Ale bez potrebnych znalosti, vykresovej dokumentacie a spravneho naradia napachas viacej skody ako uzitku. Zamysli sa nad tym ci to ma vyznam?
jarda63

17. 1. 2017, 8:39

Jimmy píše:Zkus to rozepsat, už tu bylo takových, co jim jistojistě házelo vřeteno, potřebovali nutně vymezovat na vřeteni vůle, chtěli bez znalostí svépomocí zaškrabávat kluzná ložiska popř. je vyměňovat za valivá. Pak kolikrát uznali, že prvotní myšlenka byla blbost.
Neber to špatně, třeba to není tvůj případ. Každopádně víc hlav víc ví a je škoda jen tak něco nevratně na SUIčku zničit, kor jde-li o vřeteno. :)
OK. Možná to bude zvláštní. Soustruh šlapal v pohodě, žádná házivost ani jiná závada. Po zhruba týdnu co jsem na něm nedělal začalo "hučet" vřeteno. I při vyřazených otáčkách když jsem točil ručně sklíčidlem.
Vždycky když stojí tak den nejde ručně sklíčidlem otočit, jako by bylo něco přidřené.
Než jsem to začal rozebírat - pokus o promazání předního ložiska. Bez podstatné změny.
jarda63

17. 1. 2017, 8:47

fofo píše:Su tam 6x tusimze 6mm srubky na 5tku imbusak uz sa nepamatam. Vsetky tie srubky povol o 3 - 4 otacky. Tym povolis kontru. Zjavne nemas kluc na KM matice tak zarad najlahsi prevod a po svinsky nasilim sekacom a kladivom povol maticu. Ale bez potrebnych znalosti, vykresovej dokumentacie a spravneho naradia napachas viacej skody ako uzitku. Zamysli sa nad tym ci to ma vyznam?
Že by chyba byla v tom, že jsem těch 6 šroubů vyšrouboval úplně? Klíč na KM matice mám.
filla
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2017, 8:52

jarda63 píše:
Jimmy píše:Zkus to rozepsat, už tu bylo takových, co jim jistojistě házelo vřeteno, potřebovali nutně vymezovat na vřeteni vůle, chtěli bez znalostí svépomocí zaškrabávat kluzná ložiska popř. je vyměňovat za valivá. Pak kolikrát uznali, že prvotní myšlenka byla blbost.
OK. Možná to bude zvláštní. Soustruh šlapal v pohodě, žádná házivost ani jiná závada. Po zhruba týdnu co jsem na něm nedělal začalo "hučet" vřeteno. I při vyřazených otáčkách když jsem točil ručně sklíčidlem.
Vždycky když stojí tak den nejde ručně sklíčidlem otočit, jako by bylo něco přidřené.
Než jsem to začal rozebírat - pokus o promazání předního ložiska. Bez podstatné změny.
a zkusils levou nohou zeslapnout brzdu? ono se to pak lip toci rukou
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
jarda63

17. 1. 2017, 8:57

Re Filla. Zkusil jsem to pravou, nevadí? :D
Jimmy

17. 1. 2017, 9:11

Jak jsi promazával to ložisko? Máš tu verzi s mazáním ložiska z centrálního rozvodu a nebo tu s tukovou náplni? Viz. http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107&t=17760#p216671" onclick="window.open(this.href);return false;
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
fofo

17. 1. 2017, 11:00

jarda63 píše:
fofo píše:Su tam 6x tusimze 6mm srubky na 5tku imbusak uz sa nepamatam. Vsetky tie srubky povol o 3 - 4 otacky. Tym povolis kontru. Zjavne nemas kluc na KM matice tak zarad najlahsi prevod a po svinsky nasilim sekacom a kladivom povol maticu. Ale bez potrebnych znalosti, vykresovej dokumentacie a spravneho naradia napachas viacej skody ako uzitku. Zamysli sa nad tym ci to ma vyznam?
Že by chyba byla v tom, že jsem těch 6 šroubů vyšrouboval úplně? Klíč na KM matice mám.
Nie to nieje chyba. Susutruh nechaj zabrzdeny a poriadne sa do toho opri je tam normalny pravy zavit. Kontra je jeden kus s maticou. Dufam ze sa neznazis odkrutit kontru samotne (LOL) Mozno tu maticu niekto prilepil lepidlom na zavity. Pokial je to tak tak ju zohrej teplovzduskou na 130C a lepidlo povoli. Skusit to mozes, nic za to nedas.
Naposledy upravil(a) fofo dne 17. 1. 2017, 11:10, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“