THC pro plasmu

fotky našich strojů, aneb co máme doma
r4cv

29. 1. 2017, 10:56

misil píše: 1) CNC posila signal pro zapaleni a ceka na potvrzeni
2) THC prebira rizeni a sjizdi tesne k materialu (mereni tloustky)
3) THC couva tryskou na dvojnasobek rezaci vzdalenosti a zapaluje
4) THC ceka nastaveny cas, nebo na OK signal od plasmy (pripadne kombinace)
5) THC sjizdi tryskou na rezaci vzdalenost (nastavitelna - cca 2-4mm?)
6) THC potvrzuje CNCcku zapaleni oblouku a to uz pokracuje podle puvodniho g-kodu
Ja by som to upresnil:
1) ešte pred spustením programu treba nastaviť počiatočnú pozíciu rezania. Tlačidlo (napr. dotyk) spustí meracie snímače do meracej polohy a zároveň ide horák dolu približovacou rýchlosťou. po dotyku s plechom sa skoriguje výška podľa požadovanej a zdvihnú sa snímače do parkovacej polohy. meranie výšky nad materiálom by som riešil externým snímačom, dotyk hubice s plechom nie je žiaduci. Dosť výrazne sa znižuje životnosť spotrebného mat.

2) RS nastaví výšku podľa bodu 1), len automaticky.
3) thc nastaví štartovaciu výšku, táto je pre rôzne hrúbky a rôzne materiály iná, nezjednodušoval by som to na 2-násobok.
4a) thc čaká na zapálenie oblúku, keď sa nezapáli, vyhodí chybu
4b) ak je plazma zapálená (ARC OK) začne merať čas dierovania - je nastaviteľný, po uplynutí času pokračuje
5a) zjazd na rezaciu výšku je treba nastaviť. Možno by sa dala nastaviť rýchlosť klesania. Toto sa nemení často, ale treba to nastaviť pre pekné rezanie a dlhú životnosť trysiek. rezacia výška je bežne až 6-7mm.
5b) po uplynutí času dierovania sa začne rezanie - pohyb horáku(OKtoMOVE)
6) určitý čas po OKtoMOVE sa zmeria napätie oblúku a toto sa použije ako referencia. Na túto hodnotu sa reguluje výška horáku
7) nastavenie rýchlosti stúpania a klesania horáku je samostatné, klesanie býva pomalšie
8.) niekedy je treba počas rezania upraviť výšku horáku, treba myslieť na tlačidlá UP a DOWN.

mám k dispozícii vyriešenú elektrickú stránku, tj pripojenie na oblúk, zmenšenie napätia a jeho galvanické oddelenie. Je to odskúšané v praxi. Potreboval by som niekoho, kto by sa dal na naprogramovanie toho riadiaceho mechanizmu, kľudne za nejakú úhradu.
PS: bavíme sa o plazme s HF zapaľovaním oblúka.
misil

1. 2. 2017, 6:34

diky za reakci!

1) tak vysku rezani si nastavujes pred spustenim programu primo CNCckem, to nema s THC nic spolecneho. V programu si das ze chces obrabet v nulove vysse, vygenerujes G-kod, sjedes rucne na vysku ve ktere chces rezat a vynulujes vysku osy Z. Nebo neco nechapu? //EDIT: aha, ty to myslis asi pro pripad, kdyby puvodni RJ vubec Zosu neovladala

Merit dotekem horaku by bylo nejpresnejsi a pokud by se udelala odpruzena tryska(cely horak), tak by to nemuselo nicemu vadit, ne? Druhe reseni je indukcni snimac, ale ten musi byt mimo trysku a hrozi ze bude mirit do hotove diry/rezu a zmeri vysku blbe (coz je riziko kazdeho externiho snimace).

4b) to, ze je propaleno skrz nejde resit jinak nez casem? Optoclen pod material, zakolisani proudu,...?

------------------------------
Souhrn:
- THC fyzicky zapojene mezi ridici desku a driver Zosy. V klidu jen preposila pulzy ze vstupu na vystup.
- THC pripojene k ridici desce misto plazmy, plazma pripojena pouze k THC. (jake vsechny signaly si teda plazmy s rizenim vymenujou? Ja myslel ze deska jen spina vystup pro zapaleni a ceka na vstup ze hori?)
- Normalni prubeh programu - THC nezasahuje
1) pri signalu pro zapaleni horaku prevezme rizeni Zosy (behem rezani si pripadne kroky pro Z od ridici desky pouze uklada do bufferu, aby dokazalo vratit osu do mista, kde ho deska ceka)
2) THC sjede horakem na dotyk (senzor), ulozi si nulu a vrati se o vysku zapaleni nastavenou na THC jednotce (display s hodnotou + tlacitka + / - , lze upravit za provozu)
3) THC spina plazmu a ceka na zapaleni
4) THC sjizdi nastavenou rychlosti (asi napevno v programu) na vysku pro rezani nastavenou na THC jednotce (display s hodnotou + tlacitka + / - , lze upravit za provozu)
5) THC posila ridici desce signal plazma ok, ta pokracuje v behu programu
6) THC po case 0,5s ulozi namerene napeti na horaku jako referencni a snazi se ho udrzovat (v urcitem limitu - treba +- polovina vysky pro rezani) pohyby Zosy
7) ridici deska vypina plazmu -> THC vyjizdi na hodnotu v bufferu a dale do rizeni nezasahuje
...mam neco v tehle logice blbe?
--------------------------------
THC jednotka - predstava:
- dva displaye nad sebou - asi 4mista, dve pro milimetry + tecka + desetiny mm. Vlevo od kazdeho tlacitko -, vpravo +. Vrchni nastavuje vysku zapaleni, druhy rezu.
- vstup pro mereni napeti na horaku (bude pouzit i pro hledani vysky)
- konektor pro pripojeni plazmy
- konektor pro pripojeni k puvodni ridici desce

--------------------------------
- male CNCcko doma uz mam skoro hotove, velke u souseda jezdi - takze zkouset chovani stroje muzu.
- plazmu nemam a soused to provozuje s nejakou levnejsi mrdkou, ktera je urcena pro rucni rezani. Ma to ruzne pobastleny a poradne mu to nefunguje :)

- hlavne to preposilani impulzu pro Z driver me zajima, jestli bude deska stihat. Jinak budu muset hledat jine reseni.
- a bylo by dobre zaridit do Gkodu nejakou pauzu po vypnuti horaku, aby THC stihlo vyjet do puvodni vysky pred predanim rizeni zpet ridici desce.
- pak je jeste moznost predat cele rizeni Zosy THCcku a ridici deska by do nej nemela co kecat. Cili po nahoumovani by se prepinacem zaplo THC a od te doby si Ztko ridilo jen to. V tom pripade by se na THC jednotce musela nastavit i vyska pro prejezdy ale zase bych nemusel resit oba vyse uvedene body. Jak to funguje u "profi" reseni?
r4cv

1. 2. 2017, 8:10

tak vysku rezani si nastavujes pred spustenim programu primo CNCckem, to nema s THC nic spolecneho. V programu si das ze chces obrabet v nulove vysse, vygenerujes G-kod, sjedes rucne na vysku ve ktere chces rezat a vynulujes vysku osy Z. Nebo neco nechapu? //EDIT: aha, ty to myslis asi pro pripad, kdyby puvodni RJ vubec Zosu neovladala
v programe - G kóde nie je výška definovaná. To je parameter, ktorý sa zadáva do riadiaceho systému pred štartom programu. Môžeš rezať ten istý program z materiálu 2mm aj 20mm a zmeníš len parametre a nastavenie rezného zdroja.
Merit dotekem horaku by bylo nejpresnejsi
na fotke je dotyková vidlička, ktorou sa siahne na plech. je z bokov horáku, nie je to ideálne, chcem vymyslieť meranie na 4 stranách. Keď začínaš od zadnej hrany, táto packa nemusí detekovať plech a dôjde ku kolízii. - zelená šípka
Horák je uložený pružne a sníma sa jeho vychýlenie z kolmej polohy, prípadne nadvihnutie - to spúšťa havarijný signál a STOP - červená šípka
IMG_0691a.jpg
to, ze je propaleno skrz nejde resit jinak nez casem?
prepal nie je len prebehnúť oblúkom cez rezaný materiál, ale aj pripraviť dobré podmienky na rezanie. Tj. vytvoriť dosť veľký a hlavne kolmý otvor. čas je odsledovaný rokmi praxe a je to jednoduché.
Optoclen pod material, zakolisani proudu
optočlen po niekoľkých prepaloch bude znečistený. Prúd nezakolíše, plazma je zdroj konštantného prúdu a mení sa napätie.
Souhrn:
- THC fyzicky zapojene mezi ridici desku a driver Zosy. V klidu jen preposila pulzy ze vstupu na vystup.
- THC pripojene k ridici desce misto plazmy, plazma pripojena pouze k THC. (jake vsechny signaly si teda plazmy s rizenim vymenujou? Ja myslel ze deska jen spina vystup pro zapaleni a ceka na vstup ze hori?)
- Normalni prubeh programu - THC nezasahuje
THC by mohlo riadiť výšku horáku samostatne, prípadne vrátiť riadenie výšky systému. Sú to ale ovládacie prvky navyše. Ja sa pokúsim to integrovať do systému, asi to nakoniec bude linuxCNC.

signály z THC do systému
meranie - digit.OUT - pripojí meranie napätia oblúka
OKtoMOVE - digit.IN - oblúk horí, začiatok merania prepalu, signál z rezacieho zdroja
START - digit.OUT - signál na zapálenie oblúka
ARC - analog.IN - napätie oblúka, A/D prevodník min.8bit. galvanicky oddelené, delič napätia bol priamo v rezacom zdroji, čiže robíme len s nízkym napätím
Normalni prubeh programu - THC nezasahuje
THC nezasahuje do momentu namerania napätia oblúka (cca 0,5s po prepale)
do nejakej konštanty si uloží nameranú hodnotu
potom automaticky reguluje napätie oblúka aby aktuálna hodnota bola rovnaká ako konštanta.
po skončení rezania sa automaticky zdvihne horák do parkovacej polohy. THC si nemusí nič pamätať, enkodér Z-osi zavedieme do systému a hotovo.
povolenú odchýlku by som povedal +-0,1mm, potom treba regulovať. cca 0,1mm je asi 2-3kroky 8-bit.A/D prevodníku - mohlo by to stačiť

Tu by možno bolo vhodné, aby to riadil jeden systém, ja by som od THC bral iba signály.

Pre linuxCNC by bolo treba min: 5i25+7i52S+7i84 - ešte to potrebujem preveriť. Možno 7i77
misil

2. 2. 2017, 7:09

popravde, kdyz uz neco takoveho delat, tak co mozna nejuniverzalnejsi. Nekdo to ridi Linuxem, nekdo MACHem, nekdo GRBL... Cili z meho pohledu by byla idealni krabicka s par displaji a tlacitky, ktera se pripoji jen mezi ridici desku a driver Zosy + ridici desku a plazmu. K ni dal povede jenom sonda na to mereni napeti. A bude to i relativne jednoduche.

signaly (mel jsem v tom trochu zmatek):
meranie - THC digit.IN - pripojí meranie napätia oblúka //proc tenhle signal? Ten prece vubec nepotrebujes a mereni automaticky spusti signal START (cili mereni probehne pred kazdym zapalenim, coz snad neni na skodu?)
OKtoMOVE - THC digit.OUT - oblúk horí, začiatok merania prepalu, signál od THC ze ma zmereno, zapalino a puvodni rizeni muze pokracovat
START - THC digit.IN - signál na zapálenie oblúka
ARC - THC analog.IN - napätie oblúka, A/D prevodník min.8bit. galvanicky oddelené, delič napätia bol priamo v rezacom zdroji, čiže robíme len s nízkym napätím //a prenos signalu ze zdroje asi radsi digitalne ne - PWM, sbernice? Nebude tam vadit ruseni ani delka kabelu. Pripadne by to slo mozna i bezdratem, bez nutnosti tahat po stroji dalsi kabely - ale to nevim jak moc plazma rusi pasma jako 433, 866MHz nebo 2,4GHz...

zbytku rozumim :)
misil

2. 2. 2017, 7:14

jeste me napadlo, co pro mereni pouzit vysoke napeti, kdy dojde k preskoceni jisky=signalu bez nutnosti primeho kontaktu? Horak/tryska je od zbytku cnccka izolovanej, ne?
r4cv

2. 2. 2017, 7:35

misil píše:popravde, kdyz uz neco takoveho delat, tak co mozna nejuniverzalnejsi. Nekdo to ridi Linuxem, nekdo MACHem, nekdo GRBL... Cili z meho pohledu by byla idealni krabicka s par displaji a tlacitky, ktera se pripoji jen mezi ridici desku a driver Zosy + ridici desku a plazmu. K ni dal povede jenom sonda na to mereni napeti. A bude to i relativne jednoduche.
Univerzálnosť je OK, ale ja nechcem robiť stroj, kde je ovládanie na viacerých miestach. Ani panel vedľa panelu nie je pre mňa OK. To si môžeš dovoliť na hoby stroji, ale v priemysle s tým dieru do sveta neurobíš. To ale neznamená, že to tak nejde.
meranie - THC digit.IN - pripojí meranie napätia oblúka //proc tenhle signal? Ten prece vubec nepotrebujes a mereni automaticky spusti signal START (cili mereni probehne pred kazdym zapalenim, coz snad neni na skodu?)
Nebudem predsa mať pripojené meranie, keď idem zapaľovať oblúk. HF zapaľovanie je pár tisíc voltov. takže je to len kvôli ochrane stroja.
ARC - THC analog.IN - napätie oblúka, A/D prevodník min.8bit. galvanicky oddelené, delič napätia bol priamo v rezacom zdroji, čiže robíme len s nízkym napätím //a prenos signalu ze zdroje asi radsi digitalne ne - PWM, sbernice? Nebude tam vadit ruseni ani delka kabelu. Pripadne by to slo mozna i bezdratem, bez nutnosti tahat po stroji dalsi kabely - ale to nevim jak moc plazma rusi pasma jako 433, 866MHz nebo 2,4GHz...
tu som spravil chybu, tento signál je OUT z THC a IN do systému
Ja mám krabicu s 1/2THC priamo na stroji a zbytok je v skrini systému. prečo je to takto neviem, asi je to daň za postupný vývoj. predsa len, bolo to obdobie keď bol každý stroj o niečo vylepšený od predchádzajúceho.

Na bezdrát pri plazme zabudni. Rušenie je schopné znemožniť komunikáciu WIFI o 20-30m ďalej. s rušením signálu na kábli som sa nestretol. signál je 0-5V, prípadne 0-10V a naindukované nejaké mV nevadia. Aj tak treba nejaký filter na vstupe (uvažujem o digitálnom, ak to zvládnem)
r4cv

2. 2. 2017, 7:36

misil píše:jeste me napadlo, co pro mereni pouzit vysoke napeti, kdy dojde k preskoceni jisky=signalu bez nutnosti primeho kontaktu? Horak/tryska je od zbytku cnccka izolovanej, ne?
tak to by som rád videl. problémov budeš mať dosť aj bez tohto.
misil

2. 2. 2017, 11:14

misil píše:popravde, kdyz uz neco takoveho delat, tak co mozna nejuniverzalnejsi. Nekdo to ridi Linuxem, nekdo MACHem, nekdo GRBL... Cili z meho pohledu by byla idealni krabicka s par displaji a tlacitky, ktera se pripoji jen mezi ridici desku a driver Zosy + ridici desku a plazmu. K ni dal povede jenom sonda na to mereni napeti. A bude to i relativne jednoduche.
r4cv píše:Univerzálnosť je OK, ale ja nechcem robiť stroj, kde je ovládanie na viacerých miestach. Ani panel vedľa panelu nie je pre mňa OK. To si môžeš dovoliť na hoby stroji, ale v priemysle s tým dieru do sveta neurobíš. To ale neznamená, že to tak nejde.
Delam se strojema co maj na kazdou funkci tlacitko a delam se strojema co maji velkou dotykovou obrazovku a v podstate jen jedno tlacitko na start/stop cyklu. Ktere myslis ze jsou prehlednejsi a rychleji nastavitelne? :) Za me jsou dva male LED displeje se ctyrmi tlacitky pro rizeni THC uplne na pohodu (prvni display vyska pro rezani, druhej pro zapalovani - pokud by nesla spocitat nejakym pomerem). A navic jsi to chtel puvodne mit moznost korigovat za chodu, coz nevim jak bys chtel jinak delat. Ale asi se bavime o ruznych vecech - ty si THC predstavujes jako pomocnou jednotku, ktera v podstate jen meri vzdalenost a vsechno si ridi puvodni deska. Ja bych to videl tak, ze pri zapnutem THC si THC ridi Zosu a plazmu naprimo - proto napriklad nemuze dojit k zapalovani behem mereni - THC si proste nejdriv zmeri, upravi vzdalenost a az pak zapali - cimz zaroven odpovidam na dalsi bod :)
misil píše:meranie - THC digit.IN - pripojí meranie napätia oblúka //proc tenhle signal? Ten prece vubec nepotrebujes a mereni automaticky spusti signal START (cili mereni probehne pred kazdym zapalenim, coz snad neni na skodu?)
r4cv píše:Nebudem predsa mať pripojené meranie, keď idem zapaľovať oblúk. HF zapaľovanie je pár tisíc voltov. takže je to len kvôli ochrane stroja.
viz. vise
misil píše:ARC - THC analog.IN - napätie oblúka, A/D prevodník min.8bit. galvanicky oddelené, delič napätia bol priamo v rezacom zdroji, čiže robíme len s nízkym napätím //a prenos signalu ze zdroje asi radsi digitalne ne - PWM, sbernice? Nebude tam vadit ruseni ani delka kabelu. Pripadne by to slo mozna i bezdratem, bez nutnosti tahat po stroji dalsi kabely - ale to nevim jak moc plazma rusi pasma jako 433, 866MHz nebo 2,4GHz...
r4cv píše:tu som spravil chybu, tento signál je OUT z THC a IN do systému
Ja mám krabicu s 1/2THC priamo na stroji a zbytok je v skrini systému. prečo je to takto neviem, asi je to daň za postupný vývoj. predsa len, bolo to obdobie keď bol každý stroj o niečo vylepšený od predchádzajúceho.

Na bezdrát pri plazme zabudni. Rušenie je schopné znemožniť komunikáciu WIFI o 20-30m ďalej. s rušením signálu na kábli som sa nestretol. signál je 0-5V, prípadne 0-10V a naindukované nejaké mV nevadia. Aj tak treba nejaký filter na vstupe (uvažujem o digitálnom, ak to zvládnem)
Ok, to byl jenom napad.

Vysvetli mi jeste prosim, proc je tak spatne dotknout se tryskou pri mereni materialu? Stroj jede pomalu, jede jen v ose Z a navic mas odpruzenej horak. To jsou z tak mekkeho materialu ze se zdeformujou, nebo proc? Me to mereni "na dotyk" proste prijde nejpresnejsi a nejbezpecnejsi. Prinejhorsim by se to dalo resit mechanizmem, kde modelarske servo podsune pod trysku merici hrot a pak ho zase schova, ale proc to delat slozite... ?

Muzes sem dat detailnejsi fotku toho tveho horaku?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 2. 2017, 7:42

potkal jsem thc co bylo jako modul misto vretena na klasickej router (cinani to delaj)

melo to vlastni vedeni na dvou tycich
vlastni motorek

posuv te desky s horakem byl plovouci o par mm

byla v tom zamerna vule dejmetomu 5mm kterou si hlidali mikrospinace

pri doteku horaku o material to vybavilo mikrospinac (bylo to proti havarii a pro mereni vzdalenosti k mat.)

pri spusteni horaku to nejdriv namerilo material
pak to poodjelo pro zapalovou vysku a dalo signal plasme k zapaleni
po zapaleni ktere si to detekovalo z napeti oblouku
to a dalo povel systemu ze muze zacit pohyby xy
a zaclo si to regulovat vysku podle napeti oblouku

po skonceni kontury po vypnuti signalu pro spusteni plasmy to automaticky vyjelo do max vysky

system mezitim vubec nemusel manipulovat se Ztkem
nic mu nekecalo do jeho polohy, atd...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
r4cv

3. 2. 2017, 8:39

Delam se strojema co maj na kazdou funkci tlacitko a delam se strojema co maji velkou dotykovou obrazovku a v podstate jen jedno tlacitko na start/stop cyklu. Ktere myslis ze jsou prehlednejsi a rychleji nastavitelne? :) Za me jsou dva male LED displeje se ctyrmi tlacitky pro rizeni THC uplne na pohodu (prvni display vyska pro rezani, druhej pro zapalovani - pokud by nesla spocitat nejakym pomerem). A navic jsi to chtel puvodne mit moznost korigovat za chodu, coz nevim jak bys chtel jinak delat.
v podstate mi ide o pohodlnosť ovládania. pri nastavovaní sa mení viac parametrov ako výška, tak by som to chcel mať na jednom mieste. Nevidím problém so zobrazovaním hodnôt a ich korigovaním z prostredia systému. ovládanie sa po nastavení robí väčšinou z prenosného ovládaču, ktorý je v blízkosti portálu, aby si videl na miesto rezu. tam sú tlačidlá aj na zmenu výšky.
Ja bych to videl tak, ze pri zapnutem THC si THC ridi Zosu a plazmu naprimo
Aj v prípade samostatného THC to musí so systémom komunikovať, ako inak bude systém vedieť, čo sa deje s horákom? Ja to neviem postaviť ako samostatnú dosku, preto vymýšľam stavebnicu z Mesa kariet. Nemusí to byť definitívne. Ide o to, že dám do kariet o 100 dolárov viac a mám pripravený hardvér. potom už len programovanie.
proto napriklad nemuze dojit k zapalovani behem mereni - THC si proste nejdriv zmeri, upravi vzdalenost a az pak zapali
Meranie výšky je presne ako píšeš. vždy pred zapálením oblúka.
signál - meranie - ovláda pripojenie relátka s napätím oblúka do THC. Je to len kvoli rušeniu a prípadnej ochrane protiprepätiu
Pri zapalovaní oblúka môže mať HF asi 6-10kV. za deličom napätia môže byť cca 120-200V. Toto púšťať do operačného zosilovaču je podľa mňa nerozumné.
Vysvetli mi jeste prosim, proc je tak spatne dotknout se tryskou pri mereni materialu? Stroj jede pomalu, jede jen v ose Z a navic mas odpruzenej horak. To jsou z tak mekkeho materialu ze se zdeformujou, nebo proc? Me to mereni "na dotyk" proste prijde nejpresnejsi a nejbezpecnejsi. Prinejhorsim by se to dalo resit mechanizmem, kde modelarske servo podsune pod trysku merici hrot a pak ho zase schova, ale proc to delat slozite... ?
nejde so samotný dotyk trysky s materiálom. Plech je vždy znečistený - hrdza, okuje a pod. Drobné čiastočky tohoto sa prilepia na trysku, najmä ak je horúca od rezania a potom zhoria v oblúku.
znižujú kvalitu rezu a horením spôsobujú poškodenie trysky. Pri plazme je rovnako dôležitá aj kvalita vzduchu - tj čistý, suchý.
potkal jsem thc co bylo jako modul misto vretena na klasickej router (cinani to delaj)
...nic mu nekecalo do jeho polohy, atd...
Pôvodne som niečo takéto hľadal, ale tento spôsob riadenia je moc zjednodušený. Robí to problémy najmä pri väčších hrúbkach, nad 10mm.
Tie parametre proste treba nastaviť a ak sa nedajú tak idem hľadať ďalej.
r4cv

3. 2. 2017, 9:04

Takto by mohlo (malo) vyzerať ovládanie THC:
tlačidlá:
park - horák do parkovacej - hornej polohy
dotyk - horák sa snímačom dotkne plechu a nastaví sa do štartovacej výšky
nerež - umožňuje beh programu bez zapálenia oblúka, napr. pri simulácii
vypni adaptivitu - horák sa nastaví do výšky danej parametrami a nekoriguje výšku podľa napätia - občas to využívam

paramtre rezania (THC + systém + zdroj):
rýchlosť rezania
presunová rýchlosť
rýchlost v ručnom režime pomalá (môže byť =rýchlosť rezania)
rýchlosť v ručnom režime rýchla (môže byť =presunová rýchlosť)
rýchlosť pohybu horáku nadol
rýchlosť parkovania horáku
rýchlosť kompenzovania výšky/adaptivity - toto nemusí byť, ale už som to využil
rezný prúd
rezná výška
štartovacia výška
čas dierovania
čas markovania - značkovania
čas čakania na štart - ak nezapáli oblúk v stanovenom čase, tak vyhodí chybu
kompenzácia - hodnota šírky rezu. systém kompenzuje rezný plán tak, aby sa podarilo vypáliť požadovaný rozmer (hodnota korekcie)
misil

4. 2. 2017, 9:31

robokop píše:potkal jsem thc co bylo jako modul misto vretena na klasickej router (cinani to delaj)

melo to vlastni vedeni na dvou tycich
vlastni motorek
tak to vymejslel ten, co zakladal tohle vlakno. Z hlediska jednoduchosti to asi pouzitelne je, ale prijde mi to zbytecne nakladne (dalsi motor+driver+vedeni+sroub) a komplikovane.

Podle me je snazsi odpojit driver Z osy a konektor pro rizeni plazmy a mezi ne a puvodni desku pripojit THC jednotku, ktera si to vsechno ridi sama. A to Z koriguje puvodni osou - kterou beztak vsichni maji.
misil

4. 2. 2017, 10:03

r4cv píše:
misil píše:Delam se strojema co maj na kazdou funkci tlacitko a delam se strojema co maji velkou dotykovou obrazovku a v podstate jen jedno tlacitko na start/stop cyklu. Ktere myslis ze jsou prehlednejsi a rychleji nastavitelne? :) Za me jsou dva male LED displeje se ctyrmi tlacitky pro rizeni THC uplne na pohodu (prvni display vyska pro rezani, druhej pro zapalovani - pokud by nesla spocitat nejakym pomerem). A navic jsi to chtel puvodne mit moznost korigovat za chodu, coz nevim jak bys chtel jinak delat.
v podstate mi ide o pohodlnosť ovládania. pri nastavovaní sa mení viac parametrov ako výška, tak by som to chcel mať na jednom mieste. Nevidím problém so zobrazovaním hodnôt a ich korigovaním z prostredia systému. ovládanie sa po nastavení robí väčšinou z prenosného ovládaču, ktorý je v blízkosti portálu, aby si videl na miesto rezu. tam sú tlačidlá aj na zmenu výšky.
Tak ono uz nebude problem pridat do THC treba 4x20zn LCD a napsat software co ti dovoli ukladat a nacitat profily pro ruzne materialy. S tim ze na rychlou editaci to muze jit menit i z PC pres USBcko. Pak si proste pred rezanim zmacknes na THC tlacitko co ti rozbali seznam profilu a jen si rolovacim koleckem vyberes ten co potrebujes. Ale ono tam tech parametru (ktere by melo THC hlidat) zas tolik nebude - vyska zapaleni, vyska rezu, cas derovani, eventuelne ta rychlost sjizdeni k rezu...
r4cv píše:
misil píše:Ja bych to videl tak, ze pri zapnutem THC si THC ridi Zosu a plazmu naprimo
Aj v prípade samostatného THC to musí so systémom komunikovať, ako inak bude systém vedieť, čo sa deje s horákom? Ja to neviem postaviť ako samostatnú dosku, preto vymýšľam stavebnicu z Mesa kariet. Nemusí to byť definitívne. Ide o to, že dám do kariet o 100 dolárov viac a mám pripravený hardvér. potom už len programovanie.
Se systemem komunikuje jen THC. Z hlediska systemu ten jenom zapina horak a ceka na signal ze plazma hori. A na konci drahy ho vypne. Vsechno ostatni uz je v kompetenci THC a system to nemusi zajimat.
r4cv píše:
misil píše: proto napriklad nemuze dojit k zapalovani behem mereni - THC si proste nejdriv zmeri, upravi vzdalenost a az pak zapali
Meranie výšky je presne ako píšeš. vždy pred zapálením oblúka.
signál - meranie - ovláda pripojenie relátka s napätím oblúka do THC. Je to len kvoli rušeniu a prípadnej ochrane protiprepätiu
Pri zapalovaní oblúka môže mať HF asi 6-10kV. za deličom napätia môže byť cca 120-200V. Toto púšťať do operačného zosilovaču je podľa mňa nerozumné.
Chces pred kazdym zapalenim cvakat relatkem? Na doma asi ok, ale pro castejsi pouziti nevim nevim. To zapal. napeti musi jit omezit treba zenerkou, nebo RC filtrem - vzdyt zapalovani je VF a to relativne snadno vyfiltrujes.
r4cv píše:
misil píše:Vysvetli mi jeste prosim, proc je tak spatne dotknout se tryskou pri mereni materialu? Stroj jede pomalu, jede jen v ose Z a navic mas odpruzenej horak. To jsou z tak mekkeho materialu ze se zdeformujou, nebo proc? Me to mereni "na dotyk" proste prijde nejpresnejsi a nejbezpecnejsi. Prinejhorsim by se to dalo resit mechanizmem, kde modelarske servo podsune pod trysku merici hrot a pak ho zase schova, ale proc to delat slozite... ?
nejde so samotný dotyk trysky s materiálom. Plech je vždy znečistený - hrdza, okuje a pod. Drobné čiastočky tohoto sa prilepia na trysku, najmä ak je horúca od rezania a potom zhoria v oblúku.
znižujú kvalitu rezu a horením spôsobujú poškodenie trysky. Pri plazme je rovnako dôležitá aj kvalita vzduchu - tj čistý, suchý.
Ok, tomu uz rozumim. Jak tenkej muze byt samotny horak? Ze by se na nej nasunula nahore odpruzena trubicka, ktera by pred merenim sjela treba 5mm pod uroven trysky (mozna by mohla byt napevno treba 1,5mm pod?) a merila dotykem s materialem (nadzvednuti by spinalo indukcni snimac/mikrospinac).
misil

4. 2. 2017, 10:30

Ted jsem z toho lehce zmatenej :)

park - horák do parkovacej - hornej polohy // to prece resi puvodni ovladani CNCcka
dotyk - horák sa snímačom dotkne plechu a nastaví sa do štartovacej výšky // taky puvodni ovladani CNCcka. Vyjedes si v Z treba 10mm nad matros a vynulujes Zosu. THC si stejne pred kazdym zacatkem rezu zmeri vysku...
nerež - umožňuje beh programu bez zapálenia oblúka, napr. pri simulácii //ok, prepinac kterej odpoji plazmu a bude trvale simulovat ze plazma hori
vypni adaptivitu - horák sa nastaví do výšky danej parametrami a nekoriguje výšku podľa napätia - občas to využívam //taky od, druhej prepinac

paramtre rezania (THC + systém + zdroj):
rýchlosť rezania //resi CAM pri tvorbe programu, eventuelne lze procentuelne snizit v rizeni stroje
presunová rýchlosť //resi CAM pri tvorbe programu, eventuelne lze procentuelne snizit v rizeni stroje
rýchlost v ručnom režime pomalá (môže byť =rýchlosť rezania) //resi rizeni stroje
rýchlosť v ručnom režime rýchla (môže byť =presunová rýchlosť) //resi rizeni stroje
rýchlosť pohybu horáku nadol //THC
rýchlosť parkovania //resi rizeni stroje
rýchlosť kompenzovania výšky/adaptivity - toto nemusí byť, ale už som to využil //THC
rezný prúd //To jsem myslel ze se nastavuje primo na jednotce plazmy. Ty to ridis z pocitace? Asi by nebyl problem to ridit THC jednotkou a pridat jako parametr do profilu materialu
rezná výška //THC
štartovacia výška //THC
čas dierovania //THC
čas markovania - značkovania // ??? to je co?
čas čakania na štart - ak nezapáli oblúk v stanovenom čase, tak vyhodí chybu //THC
kompenzácia - hodnota šírky rezu. systém kompenzuje rezný plán tak, aby sa podarilo vypáliť požadovaný rozmer (hodnota korekcie) //tohle taky resi CAM, ne?
------------------
takze z toho vseho je na THC jednotce potreba nastavit jen:
On/Off simulace - umožňuje beh programu bez zapálenia oblúka, napr. pri simulácii
On/Off adapt. - horák sa nastaví do výšky danej parametrami a nekoriguje výšku podľa napätia - občas to využívam
rýchlosť pohybu horáku nadol //THC - ta bude pro kazdej material jina, nestaci ze po dobehnuti casu derovani sjede maximalkou?
rýchlosť kompenzovania výšky/adaptivity - toto nemusí byť, ale už som to využil // spis frekvence kompenzaci, ne? (0-nekompenzuje, 10 - korekce 10x za vterinu, atd. A v tom pripade neni potreba ten prepinac ADAPT - proste se tu nastavi nula)
rezná výška
štartovacia výška
čas dierovania
čas čakania na štart - ak nezapáli oblúk v stanovenom čase, tak vyhodí chybu // nestaci jen na stavovem display napis ze ceka na zapaleni?

z toho uzivatelsky za chodu nastavitelne vse krome posledniho bodu a asi i rychlosti toho sjizdeni.
r4cv

4. 2. 2017, 3:21

Myslím, že je čas na Rozprávku o pálení plazmou

Predstav si, že máš hotový stroj. Potrebuješ vyrobiť obdĺžnikovú prírubu, kde sú 4 otvory na roxor a 2 otvory na privarenie nejakých čapov.
Poprechádzaš sa po dvore, dielni a pod. a pod orechom nájdeš zbytok materiálu potrebnej hrúbky, odpad z pálenia - nejaký patvar. Narýchlo zmeriaš metrom a zistíš, že je to asi o 5mm väčšie ako požadovaná príruba.
Behneš dnu do ofisu a nejakom cade nakreslíš prírubu. roxor je 20, dáš tam otvor 22mm. Tie čapy musia mať presnú rozteč, tak sa rozhodneš otvor pre ne vŕtať. V nejakom came vygeneruješ program a hurá na mašinu.
Plech hodíš na stôl, vyrovnáš podľa osi X a skúsiš si nájsť polohu štartovacieho bodu.
Stlačíš tlačidlo DOTYK, a horák ti zíde na štartovaciu výšku. šípkami si posunieš horák do predpokladaného bodu štartu. Keďže materiálu je málo a je to netesno, spustíš to najprv bez rezania (NEREŽ). Obídeš vonkajší tvar a zistíš, že horák vybehol z materiálu asi 5mm, na druhej strane je rezerva asi 1cm. Vrátiš na na bod štartu tlačidlom NÁVTRAT, posunieš štartovací bod a znova skontroluješ. Teraz to ide bez chyby.
nastavíš rezné parametre a spustíš rezanie. Najprv reže otvory na roxor. Po vyrezaní prvého dáš PAUZU, šípkami odsunieš horák na bok, aby si mohol skontrolovať priemer. Dáš tam roxor a zistíš, že otvor je o nejaké desatiny menší, roxor neprejde. Zmeníš KOREKCIU rezu a ostatné otvory vypáliš už správne veľké. Ten prvý budeš musieť prebehnúť pilníkom.
Potom treba naniesť stredy otvorov, ktoré sa budú vŕtať. Nechce sa ti to merať ručne, tak si v cade spravil značky. Plazma prskne a hneď zhasne. spraví pritom taký kráter, ktorý sa dá použiť na vystredenie vrtáku pri meraní. Veľkosť kráteru je možné nastaviť v čase MARKOVANIA.
Potom nasleduje rezanie vonkajšej kontúry. Plech čo si našiel pod orechom bol v hline a je na okraji hodne hrdzavý. Plazma prská a prská, ale oblúk nazapáli. po 10 sekundách (čas čakania na štart) vyhodí chybu a čaká. odsunieš horák a očistíš tú hrubú hrdzu škrabkou. nechceš pohnúť plechom, lebo otvory sú už hotové, tak len jemne. Dáš znova štart a plazma znovu prská. Tlačidlom DOLU posunieš horák o 0,5mm bližšie ku plechu a zvýšiš tým šance na zapálenie oblúka. Iskra konečne prepáli hrdzu a začne horieť oblúk. THC spraví prepal a presunie sa na reznú výšku. Nevie, že je o 0,5mm nižšie a korekcia zosnímala zlú výšku. Stlačíš tlačidlo HORE a posunieš horák do správnej reznej výšky.

Tak si konečne vyrezal tú prírubu. Už len nechať trochu vychladnúť a očistiť okuje a v rukách držíš svoj vysnívaný výpalok.

PS. V bežnej praxi sa často nevyskytuje toľko problémov pri jednom rezaní, ale plazma dokáže potrápiť. Rozprávok o používaní ručného ovládaču a THC by mohlo byť aj viac, ale dúfam, že ti to stačí na získanie predstavy o požiadavkách na ovládanie stroja.

Takže doplním dôležité požiadavky:
-možnosť prerušiť rezanie s potom pokračovať v mieste prerušenia
-možnosť posunúť horák v stave prerušenia behu programu (meranie, výmena trysky a pod.)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“