Ja by som to upresnil:misil píše: 1) CNC posila signal pro zapaleni a ceka na potvrzeni
2) THC prebira rizeni a sjizdi tesne k materialu (mereni tloustky)
3) THC couva tryskou na dvojnasobek rezaci vzdalenosti a zapaluje
4) THC ceka nastaveny cas, nebo na OK signal od plasmy (pripadne kombinace)
5) THC sjizdi tryskou na rezaci vzdalenost (nastavitelna - cca 2-4mm?)
6) THC potvrzuje CNCcku zapaleni oblouku a to uz pokracuje podle puvodniho g-kodu
1) ešte pred spustením programu treba nastaviť počiatočnú pozíciu rezania. Tlačidlo (napr. dotyk) spustí meracie snímače do meracej polohy a zároveň ide horák dolu približovacou rýchlosťou. po dotyku s plechom sa skoriguje výška podľa požadovanej a zdvihnú sa snímače do parkovacej polohy. meranie výšky nad materiálom by som riešil externým snímačom, dotyk hubice s plechom nie je žiaduci. Dosť výrazne sa znižuje životnosť spotrebného mat.
2) RS nastaví výšku podľa bodu 1), len automaticky.
3) thc nastaví štartovaciu výšku, táto je pre rôzne hrúbky a rôzne materiály iná, nezjednodušoval by som to na 2-násobok.
4a) thc čaká na zapálenie oblúku, keď sa nezapáli, vyhodí chybu
4b) ak je plazma zapálená (ARC OK) začne merať čas dierovania - je nastaviteľný, po uplynutí času pokračuje
5a) zjazd na rezaciu výšku je treba nastaviť. Možno by sa dala nastaviť rýchlosť klesania. Toto sa nemení často, ale treba to nastaviť pre pekné rezanie a dlhú životnosť trysiek. rezacia výška je bežne až 6-7mm.
5b) po uplynutí času dierovania sa začne rezanie - pohyb horáku(OKtoMOVE)
6) určitý čas po OKtoMOVE sa zmeria napätie oblúku a toto sa použije ako referencia. Na túto hodnotu sa reguluje výška horáku
7) nastavenie rýchlosti stúpania a klesania horáku je samostatné, klesanie býva pomalšie
8.) niekedy je treba počas rezania upraviť výšku horáku, treba myslieť na tlačidlá UP a DOWN.
mám k dispozícii vyriešenú elektrickú stránku, tj pripojenie na oblúk, zmenšenie napätia a jeho galvanické oddelenie. Je to odskúšané v praxi. Potreboval by som niekoho, kto by sa dal na naprogramovanie toho riadiaceho mechanizmu, kľudne za nejakú úhradu.
PS: bavíme sa o plazme s HF zapaľovaním oblúka.