Vypocet sily tlacnej pruziny - Nakup pruzin

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
darc

26. 2. 2017, 10:54

Zdravim panove,

potreboval by som poradit ako spravne vypocitat aku silu musi mat tlacna pruzina v nasledovnom pripade.

Vyrabam bezpecnostny ventil na uzatvaranie plynu do modelu parnej lode.
Ventil.JPG
Kedze som uz davno zo skoly a nemam ani vzdelanie technickeho smeru, neviem ci ratam spravne
Vstupna dierka na plyn ma priemer 2,4mm t.j. plocha dierky je 4,5mm2
potrebujem aby mi to zatvorilo plyn z plynovej nadoby do tlaku 8atm, to je zo skusenosti maximalny tlak v nadobe.
po prepocte je to 0,81 N/mm2

Takze 4,5 x 0,81 = 3,65 N
pozrel som si tabulky s pruzinami kde su nasledovne udaje k pruzinke
Priemer dratu 0,5mm, celkova dlzka 12mm, dlzka v zatlacenm stave 4,5mm, tuhost pruziny pri stlaceni o 1mm 1,118N

Ja mam dany priestor vo ventile pri zavretom ventile 8,5mm, takze ked stlacim 12mm pruzinu o 3,5mm x 1,118 = 3,9N, tym padom by sa mal ventil bezpecne zavriet?

Dakujem Riso
Naposledy upravil(a) darc dne 28. 2. 2017, 6:47, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2017, 11:10

Čísla jsem nepřepočítával, jen jsem sledoval tu úvahu a ta je myslím správně.
Jediná otázka je dynamické chování ventilu (jestli si tam proudící plyn nenajde něco jako píst a nezabrání uzavření ventilu), ale to je jednodušší vyzkoušet než počítat.
Aleš Procháska
milan584

26. 2. 2017, 12:39

darc píše:Zdravim panove,

potreboval by som poradit ako spravne vypocitat aku silu musi mat tlacna pruzina v nasledovnom pripade.

Vyrabam bezpecnostny ventil na uzatvaranie plynu do modelu parnej lode.
Ventil.JPG
Kedze som uz davno zo skoly a nemam ani vzdelanie technickeho smeru, neviem ci ratam spravne
Vstupna dierka na plyn ma priemer 2,4mm t.j. plocha dierky je 4,5mm2
potrebujem aby mi to zatvorilo plyn z plynovej nadoby do tlaku 8atm, to je zo skusenosti maximalny tlak v nadobe.
po prepocte je to 0,81 N/mm2

Takze 4,5 x 0,81 = 3,65 N
pozrel som si tabulky s pruzinami kde su nasledovne udaje k pruzinke
Priemer dratu 0,5mm, celkova dlzka 12mm, dlzka v zatlacenm stave 4,5mm, tuhost pruziny pri stlaceni o 1mm 1,118N

Ja mam dany priestor vo ventile pri zavretom ventile 8,5mm, takze ked stlacim 12mm pruzinu o 3,5mm x 1,118 = 3,9N, tym padom by sa mal ventil bezpecne zavriet?

Dakujem Riso
Stáhni si winfsb a vyklikej si to až Ti to vyjde.
Mj. běží to bezproblémově i na linuxu (na derivátech xbuntu - tzn. i mintu) pod wine
https://www.federnshop.com/cz/service_i ... %BEin.html" onclick="window.open(this.href);return false;
almac

27. 2. 2017, 10:59

nepochopil jsem, jestli se jedná o:
1. uzávěr plynu do stroje při překročení tlaku,
2. bezpečnostní ventil na tlakové nádobě.

Jednička by v tom případě byl redukční ventil, bránící přenosu velkého tlaku do stroje,
Dvojka pak bezpečnostní přetlakový ventil.

V popsaném konstrukčním uspořádání hlavně síla (tlaková) po otevření působí na průřez pístu a tady zároveň bude působit ještě síla (dynamická)-v ohybu proudu, po otevření po překročení tlaku. Bude to mít velkou hysterezi.

Jakýmkoliv pístovým řešením bych se vyhnul a navrhnul bych výrobu kuličkového ventilu v sedle, dotlačovaného pružinou + seřizovací šroubek-spolehlivé, levné. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
darc

28. 2. 2017, 6:46

Takze uz som sa dopracoval k spravnym pruzinam, ale hladam nejakeho dodavatela na Slovensku..

Dnes som len tak cvicne poslal maila k vyrobcovi pruzin na Slovensku.. a sokovala ma cena 0,26€ za kus bez DPH, to je cca 7,50KC/KS samozrejme + balne a postovne 5€

zda sa vam tato cena adekvatna, lebo mne absolutne.
Vie mi nikto doporucit nejakeho dodavatela?

Dik
r4cv

28. 2. 2017, 7:00

Tá cena sa ti zdá vysoká alebo nízka?
darc

28. 2. 2017, 7:04

r4cv píše:Tá cena sa ti zdá vysoká alebo nízka?
Za jednu pruzinku vysoka..
priemer 5,5mm a dlzka 12 mm
Kratus

28. 2. 2017, 7:05

tak si jich nech udělat 10 000, pak půjde cena dolů
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2017, 7:07

Kolik těch parních lokomotiv budeš měsíčně vyrábět, že se ti vůbec vyplatí sednout ke klávesnici a hledat jiného dodavatele? :-) Cena je imho úplně ok.
Aleš Procháska
darc

28. 2. 2017, 7:10

almac píše:nepochopil jsem, jestli se jedná o:
1. uzávěr plynu do stroje při překročení tlaku,
2. bezpečnostní ventil na tlakové nádobě.

Jednička by v tom případě byl redukční ventil, bránící přenosu velkého tlaku do stroje,
Dvojka pak bezpečnostní přetlakový ventil.

V popsaném konstrukčním uspořádání hlavně síla (tlaková) po otevření působí na průřez pístu a tady zároveň bude působit ještě síla (dynamická)-v ohybu proudu, po otevření po překročení tlaku. Bude to mít velkou hysterezi.

Jakýmkoliv pístovým řešením bych se vyhnul a navrhnul bych výrobu kuličkového ventilu v sedle, dotlačovaného pružinou + seřizovací šroubek-spolehlivé, levné. A.
Jedna sa o ventil, ktorym zavriem vystup plynu z tlakovej nadoby pomocou jedneho maleho serva ovladaneho pomocou RC supravy..
Je mnoho rieseni, ale toto sa mi zdalo jednoduche.. az na pruzinku.. v podstate to mam cele uz hotove, len riesim pruzinku..
to co mam doma su makke pruzinky, pripadne moc tvrde nestlacitelne na pozadovanu dlzku.

ten ventil sa zavrie a dalsie jeho otvorenie je nutne vykonat manualne..
Chrani model lode - parnik pred , prepalenim kotla, potazmo pred poziarom.
darc

28. 2. 2017, 7:13

prochaska píše:Kolik těch parních lokomotiv budeš měsíčně vyrábět, že se ti vůbec vyplatí sednout ke klávesnici a hledat jiného dodavatele? :-) Cena je imho úplně ok.
momentalne ma vyrobene dva ventily, ktore by som chcel testovat....
takze potrebujem 2 pruzinky...
tym padom cena jednej 3,10€ ....

musim vsak napisat, ze to nebola specialne vyrobena pruzinka podla mojich poziadaviek.. je to pruzina, ktora je vyrobena a je bezne ponukanym sortimentom..
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2017, 7:48

Tím spíš je ta cena ok :-). Kup si ty pružinky ve větším počtu a v různých tuhostech, tím se cena za dopravu rozpočítá. Dle mých zkušeností se s pružinou do ventilu málokdy trefíš napoprvé, i když si dáš na výpočtech záležet a vezmeš v úvahu i dynamické jevy.
Aleš Procháska
almac

28. 2. 2017, 7:55

darc píše: ten ventil sa zavrie a dalsie jeho otvorenie je nutne vykonat manualne..
Chrani model lode - parnik pred , prepalenim kotla, potazmo pred poziarom.
OKi, rozumím, obyčejně se řeší instalací přetlakového ventilu (resp. dvou ventilů) na kotel. K překročení tlaku tak dojít nemůže, na kotli, ani na stroji. Nebudu Ti tvoje řešení rozmlouvat, i když se mi zdá komplikované. Tak jako tak musí být kotel vybaven přímočinným přetlakovým ventilem, ovládaným jen tlakem páry. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“