3D frézování polystyrenu

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Hoyas

7. 3. 2017, 5:24

Zkušenosti s vyleštěním povrchu mám a proto bych radši leštil model než formu, vnější rádius se leští poměrně snadno, kdežto vnitřní hrozně špatně. Lakoval jsem celé letadlo, kde když se konečně nastříká finální barva, tak se ještě celé brousí a leští, začíná se 400, končí 2500 a ještě jsem to bral 3000 3M Trizactem. Co chci říct je, že vnější rádius jsem vyleštil perfektně, ale vnitřní už tak dokonale ne, i když aby "to" člověk viděl se musí dívat hodně z blízka a pod zářivkou, ale já to tam vidím :D

PVA bych určitě použil radši. To PVAčko chytá prach víc něco jako elektrostaticky? Potom už se jen snažit vypucovat celou dílnu a mezi naseparováním a gelcoatem se tam v podstatě nehýbat :)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2017, 6:51

PVA je hajzl kterej když vidí prach tak na něj volá pojď si sednout :mrgreen: kamarád ho nanáší v koupelně po vykoupání aby tam bylo vlhko a nic nelítalo.
Určitě budeš potřebovat nějaký pomocníky, a alespoň jednoho co laminoval formy na ultralajta nebo něco takového.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
havelaircraft

7. 3. 2017, 7:02

Základ je plnič na něj nastříkat barvu a dokonale vyleštit. Postup znáš.
Pak separační vosk. Cca 15-20 vrstev. A vyleštit.
Následně gelcoat a laminovat formu. Budeš mít dokonalou formu.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2017, 7:17

Ty děláš jenom modýlky viď? Moh bych jmenovat dvě firmy který daly na plnič barvu ,a na 4 metrový formě dostávaly dolů pár livanců jak dlaň kde si leštěním setřeli separaci (byla to radost na dřevěný klíny a žiletkování).To je problém malá forma a krava jako ultralajt , nebo ještě větší futrál na ultralajta.
havelaircraft

7. 3. 2017, 8:10

Primárně dělám modýlky. Když to tak bereš. Ale i větší díly jiné.
Ale o to nejde. To co popisuješ je jen špatná separace. Už se mi to povedlo taky.
K čemu mi pak je forma kterou musím pracně a dost špatně dolešťovat? Gelcoat se moc dobře neleští.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2017, 8:56

Ono jde taky o teplo při takové velikosti a objemu,a taky hlavně o chybách ono udělat 0,25m/2 je něco jiného než 24m/2 a ještě když tam skoro nedošáhneš .Psal jsem že si sleštili separaci a to jsou ty chyby ke kterým dochází na velkejch krávách ,u modýlků se to nestává to si pohlídáš. Proto radím osvědčené věci na velký krávy, u modýlků bych ten vrchní lak připustil bez problémů.
Naposledy upravil(a) fmodel dne 7. 3. 2017, 9:07, celkem upraveno 2 x.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2017, 9:01

havelaircraft píše: K čemu mi pak je forma kterou musím pracně a dost špatně dolešťovat? Gelcoat se moc dobře neleští.
A viděls naseparovanej plnič ? Pokud ho správně naseparuješ ani nemusíš formu leštit.
Pokud pro jistotu ještě použije PVA je naše debata jestli barva nebo jen plnič zbytečná.
Hoyas

7. 3. 2017, 9:10

Teoreticky když to vybrousim do P2500 a vyleštím a použiju dobře leštitelný formovák (některé to umí) a pak tu formu lehce přeleštím, tak by to mohlo být dobré. Přecejenom je to dekl na vozík, který bude stát celý rok venku a to potom bude vypadat úplně jinak, než když to vypadne z formy.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2017, 9:18

Jasně že to bude dobrý ,tu formovačku hlavně bez korundu a podobně ta se nedá moc leštit ,pokud si pamatuju tak snad F200 byla obyč.
Hoyas

7. 3. 2017, 9:34

To odloupnutí barvy mě taky ze začátku nenapadlo, přitom v práci jsem odloupl lak z plniče už ani nepamatuju kolikrát. Možná by to řešila Mipa, stříkal jsem s tím to letadlo, je to akrylátový vrchní lak přímo na letadla a výrobce garantuje, že se neodloupne (opravdu garantuje opravu na jeho náklady) a tomu bych i věřil, protože když jsem si s tím zasvinil ruce a vytvrdlo to, tak to nešlo hodně dlouho dolů, hlavně z nehtů :D

Děkuji všem za rady, postup už mám díky vám urovnaný.

Jakmile dojde na realizaci (odhaduju za měsíc bych mohl začít brousit model) tak dám nějaké fotky.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2017, 10:05

Toho laminování sis ukous pořádnej krajíc ,tak že nezbejvá než ti fandit .Mě už by se do tak velký věci nechtělo .
reta

8. 3. 2017, 6:48

Jsem zvědav, je to fakt velké. Fandím ti. :)
Hoyas

8. 3. 2017, 7:06

Děkuju kluci :)
Banung

8. 3. 2017, 1:16

Když jsem se sem přihlásil a žádal rady, tak také nějakou přispěju:

Výrobek je velký a jednoduchý. Existuje metoda, která se nazývá "vertical strip planking".
Vyrábíme tak plováky pro lodě. V podstatě jde o to, že do dřevěné formy z negativních žeber a latí se natvaruje a připevní jádro (Herex, nebo Armacell).
Zevnitř se to vylaminuje, pak se to otočí, přebrousí, přelaminuje a dotmelí a udělá se povrchovka. Porchová přesnost na dotmelní je v řádu desetin milimetru, pokud dotyčný neni prase...
Na CNC se akorát vyříznou negativní žebra. Což je levné.

Více google.

Výhoda je ta, že z toho mohu udělat formu a následně to použít i jako výrobek. Stavba jde rychle a je to i celkem příjemná práce.
U takto velkého výrobku mi tato metoda přijde velmi smysluplná, než vyrábět kopito, které pak zničím...
Uvedené sendvičové materiály netrpí zde zmíněnými problémy jako polystyren a polyuretan.

Hovgh :)
Hoyas

9. 3. 2017, 8:18

Banung píše:Když jsem se sem přihlásil a žádal rady, tak také nějakou přispěju:

Výrobek je velký a jednoduchý. Existuje metoda, která se nazývá "vertical strip planking".
Vyrábíme tak plováky pro lodě. V podstatě jde o to, že do dřevěné formy z negativních žeber a latí se natvaruje a připevní jádro (Herex, nebo Armacell).
Zevnitř se to vylaminuje, pak se to otočí, přebrousí, přelaminuje a dotmelí a udělá se povrchovka. Porchová přesnost na dotmelní je v řádu desetin milimetru, pokud dotyčný neni prase...
Na CNC se akorát vyříznou negativní žebra. Což je levné.

Více google.

Výhoda je ta, že z toho mohu udělat formu a následně to použít i jako výrobek. Stavba jde rychle a je to i celkem příjemná práce.
U takto velkého výrobku mi tato metoda přijde velmi smysluplná, než vyrábět kopito, které pak zničím...
Uvedené sendvičové materiály netrpí zde zmíněnými problémy jako polystyren a polyuretan.

Hovgh :)
Ahoj, to vypadá dobře, ale ve finále bych tomu stejně musel udělat nějaký podpůrný rám, protože dole u hrany výrobku by to nebylo dost tuhé, aby se to při broušení neprohýbalo. Navíc model nevyhodím a když jednou forma doslouží, tak si stáhnu novou.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“