PVA bych určitě použil radši. To PVAčko chytá prach víc něco jako elektrostaticky? Potom už se jen snažit vypucovat celou dílnu a mezi naseparováním a gelcoatem se tam v podstatě nehýbat

A viděls naseparovanej plnič ? Pokud ho správně naseparuješ ani nemusíš formu leštit.havelaircraft píše: K čemu mi pak je forma kterou musím pracně a dost špatně dolešťovat? Gelcoat se moc dobře neleští.
Ahoj, to vypadá dobře, ale ve finále bych tomu stejně musel udělat nějaký podpůrný rám, protože dole u hrany výrobku by to nebylo dost tuhé, aby se to při broušení neprohýbalo. Navíc model nevyhodím a když jednou forma doslouží, tak si stáhnu novou.Banung píše:Když jsem se sem přihlásil a žádal rady, tak také nějakou přispěju:
Výrobek je velký a jednoduchý. Existuje metoda, která se nazývá "vertical strip planking".
Vyrábíme tak plováky pro lodě. V podstatě jde o to, že do dřevěné formy z negativních žeber a latí se natvaruje a připevní jádro (Herex, nebo Armacell).
Zevnitř se to vylaminuje, pak se to otočí, přebrousí, přelaminuje a dotmelí a udělá se povrchovka. Porchová přesnost na dotmelní je v řádu desetin milimetru, pokud dotyčný neni prase...
Na CNC se akorát vyříznou negativní žebra. Což je levné.
Více google.
Výhoda je ta, že z toho mohu udělat formu a následně to použít i jako výrobek. Stavba jde rychle a je to i celkem příjemná práce.
U takto velkého výrobku mi tato metoda přijde velmi smysluplná, než vyrábět kopito, které pak zničím...
Uvedené sendvičové materiály netrpí zde zmíněnými problémy jako polystyren a polyuretan.
Hovgh