robokop píše:jestli narazis na muj prispevek tak to beru
Nebylo to samozřejmě pouze na Tebe. Jak říkáš, sám jsi zmínil, že v tom nemáš 100% jasno.
Spíše mi šlo o to že většinou deklarovali svá tvrzení bez jakéhokoliv vysvětlení/podložení založeném na fyzikálních zákonitostech a nezřídka v protikladu s tím co by člověk očekával.
Mex naopak všechny své myšlenky a směr jeho dotazu krásně fyzikálně popsal.
Já bohužel žádné osobní skušenosti s gravírovacím LASERem nemám a vzhledem k mylým zvídavým dětem v rodině a opravdu vysoké nebezpečnosti laseru (kterou leckdy podcení i někteří zdejší dospělí návštěvníci fóra) mít ani nebudu. Mě stačilo letem-světem pár laboratorních civičení na VUT , kde byl výkon dostatečný k poškození zraku, ale absolutně nedostatečný i pro gravírování. Šlo spíše o kvalitativní než o kvantitativní zkoumání podstaty daných optických jevů koherentního světla. (detaily už samozřejmě zapomenuty)
Ale ono samozřejmě i subjektivní popisy chování systému mohou vést ke korektnímu vysvětlení které bude shodné s fyzikální podstatou věci (přesto že to nebude explicitně vyjádřeno).
Takže rozhodně ti kteří máte jakékoliv skutečné zkušenosti se neváhejte podělit, i když nevíte "PROČ" se to tak chová. Cenná je samozřejmě i informace "JAK" se to v konkrétním případě chová.
.... jen mi prostě v tu chvíli přišla malá pravděpodobnost že Mex dostane odpověď ve stylu v jakém ji očekává.