Vřeteno na hobby frézku

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Odpovědět
Kolouch

7. 4. 2017, 1:21

Ahoj/hezký den všem,
sháním pro svou hobby frézku vřeteno a tak bych se rád zeptal, jestli se někomu starší nevyužívaný (ale funkční) kousek neválí doma.

Stroj, na který vřeteno přijde, je určen pro pomoc při modelařině, rozjezdy má 280 x 280 x 110 mm, poběží maximálně 200 hodin ročně a to nejtvrdší, co potká, bude ořechové dřevo. Typický výrobek, který to má dělat, je v příloze a do této chvíle jsem tyhle věci dělal ručně, takže přesnost 0,1 mm byla maximum možného :-)

V zásadě bych si mohl koupit toto:
https://www.aliexpress.com/item/Free-sh ... 9196585c92

ale přijde mi, že pro tu "hryzku", co stavím, je to zbytečný luxus :-) a hlavně mi (z videí) přijde na svůj výkon dost hlučné. Stroj poběží ve sklepě panelákového bytu a přestože bude pod krytem, chci minimum hluku.

Pokud tedy má někdo doma něco pro tyto účely - věci z raných začátků kariéry frézaře, které dnes považujete za šrot :-) - nabídněte, má očekávání nejsou nijak vysoká.

Díky moc
Přílohy
Typické určení :-)
Typické určení :-)
Thomeeque

7. 4. 2017, 2:50

Jaký budeš používat nástroje?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Kolouch

7. 4. 2017, 6:36

Omlouvám se, jestli jsem špatně pochopil otázku a odpovím blbě.... Frézy jsem chtěl kupovat s průměrem stopky 1/8'' a kleštiny ER11. Ale v zásadě je mi to jedno, protože nemám nic, takže stejně budu frézy teprve nakupovat.
zverodoktor

7. 4. 2017, 10:28

Ono za 44 USD nemáš veľmi čo rozmýšľať. Je toho plný ebay, aliexpers aj banggood. Pozri sa na nejaké zahraničné fóra, aké majú s tým ľudia skúsenosti a ak sú aspoň trochu spokojní (neviem aké to má ložiská, či to drží nejak aj axiálne a pod.), kúp to bez ďalšieho rozmýšľania. Za tie peniaze nič rozumnejšie nezoženieš a už vôbec nie s ER hlavou a držiakom. Navyše je to DC motor, dá sa jednoducho a lacno regulovať, čo však asi nebudeš s ohľadom na použitie potrebovať. Na chrumkanie dreva je to dobré vreteno skoro zadarmo.
Najväčší hluk robí tá vrtuľa vzadu na hriadeli, ktorá asi navyše nebude moc vyvážená. Ak ju dáš dole a prirobíš chladenie obyčajným vetrákom, budeš mať hluku o 2/3 menej. A pri 300W a tenkých frézach to nebude treba chladiť nejak moc zúrivo.
Klieštiny nekúp najlacnejšie, nebývajú moc dobré. Oplatí sa kúpiť na cnc shope, alebo popátrať, od koho na ebay sa oplatí kúpiť.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Odpovědět

Zpět na „Nákup“