AS5311 v inkrementalnim rezimu
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Jen pro informaci přihodím, co mi z toho lezlo.
Mě by spíš zajímalo, jak je to s tím seriovým přenosem, kde se o všechno stará procesor hned za čidlem a tím padem se nic nestane když mi občas nějaká informace uteče. Prostě si jí přečtu za chvíli a nepřijdu o pozici.
Jakej je formát toho přenosu? je to něco standartního, nebo proprietární systém?
Martin
A takhle vypadal signal z dospělýho encoderu na ac servu, který sem měl zrovna na stole a testoval na něm ethercat.
Myslím, že bez nějakého následného zpracování je to nepoužitelné.Mě by spíš zajímalo, jak je to s tím seriovým přenosem, kde se o všechno stará procesor hned za čidlem a tím padem se nic nestane když mi občas nějaká informace uteče. Prostě si jí přečtu za chvíli a nepřijdu o pozici.
Jakej je formát toho přenosu? je to něco standartního, nebo proprietární systém?
Martin
Naposledy upravil(a) fupe dne 12. 4. 2017, 8:51, celkem upraveno 1 x.
Na rozdíl od mnohých teoretiků jsem si koupil kus pásku a dva USB snímače a namontoval na Mn80, kde opravdu není místo na nic jiného. Za pětikilo noťas Dell, jeden USB hub a jedno odpoledne práce. Dělá to přesně to, na co je to určené, t.j. naši nejmenší domácí miláčci umí konečně i měřit. Dokonce si troufnu říct, je to až zbytečně přesné. To, že z toho lezou obdélníčky trochu šišaté mi vůbec nevadí, kdybych to potřeboval, tak si to jednoduše upravím, v každém případě si s tím autor poradil. Kdybych chtěl měřit něco menšího, tak si koupím odpovídající měřidlo. Třeba na vřeteno je to naprosto nevhodné, protože pásek je docela tuhej a ještě by byla chyba u spoje. Docela mě mrzí, že takovej pěknej projekt opět mizí v balastu nic neříkajících příspěvků.
doplním pár informací, které autor příspěvku zřejmě nezaznamenal protože to možná nečetl celé a nebo mu v kontextu uniklylubbez píše:Na rozdíl od mnohých teoretiků jsem si koupil kus pásku a dva USB snímače a namontoval na Mn80, kde opravdu není místo na nic jiného. Za pětikilo noťas Dell, jeden USB hub a jedno odpoledne práce. Dělá to přesně to, na co je to určené, t.j. naši nejmenší domácí miláčci umí konečně i měřit. Dokonce si troufnu říct, je to až zbytečně přesné. To, že z toho lezou obdélníčky trochu šišaté mi vůbec nevadí, kdybych to potřeboval, tak si to jednoduše upravím, v každém případě si s tím autor poradil. Kdybych chtěl měřit něco menšího, tak si koupím odpovídající měřidlo. Třeba na vřeteno je to naprosto nevhodné, protože pásek je docela tuhej a ještě by byla chyba u spoje. Docela mě mrzí, že takovej pěknej projekt opět mizí v balastu nic neříkajících příspěvků.
Ono to není jen o hranatých obdelníčkách, ale o tom jestli se střídaj na obou signálech, když mi na jednom kanále proběhne 5 hran a na druhém ani jedna, tak je něco špatně a jako měřidlo se to použít nedá.
Nesnažím se hanit tento výrobek. Naopak.
Ty grafy co jsem sem přidal se týkaly pouze verze, která nebyla v původním vláknu ani nabízena ale Robokopem vyžádaná a autorem bryskně vyvinutá a dodaná verze A B Z. to znamená bez jakéhokoliv zpracování signalů procesorem.
Verze, kde je procesor a stará se o vyhodnocení signálů si myslim, že budou na účely ke kterým jsou určeny idealní.
Taky sem o nich přemýšlel, ale nechci to na widlích. Proto jsem se hned na začátku ptal, jaký používají ty čidla protokol, ale nedostal jsem odpověd.
Prostě si to odměřování chci udělat po svém a né jenom zastrkat konektory. to je celé.
M
Ty šišatý obdélníčky bylo jen odlehčení textu. Na druhou stranu to autorovi funguje. Je mi úplně jedno, jestli se nějakej obdélníček po cestě ztratí, nebo ne. Pro mě je důležité, že najedu na doraz, vynuluju, odjedu 10,0mm a udělám třeba zápich a on je opravdu 10,0mm daleko. Nějaký mikróny mě vůbec nezajímají. Až budou, pořídím si jiný stroj i odměřování. Základem mého příspěvku bylo to, že do nabídky k prodeji nějakého výrobku se cpe spousta lidí se svým názorem, který nemá s tématem "prodám" nic společného. Je tu spousta jiných vláken, které jsou k tomuto účelu vhodnější. Minimálně tím, že v "prodám" nikdo takové informace hledat nebude.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tobe to funguje na jinym protokolu
vyrobce nabizi mnozstvi protokolu kde vsechny az na tento perfektne funguji
je to dle mne dost podstatna informace protoze jak vidno nejsem sam kdo by to ABZ vyuzil
ale pouzit to proste zatim nejde dokud se k tomu neco nedovyvine
vyrobce nabizi mnozstvi protokolu kde vsechny az na tento perfektne funguji
je to dle mne dost podstatna informace protoze jak vidno nejsem sam kdo by to ABZ vyuzil
ale pouzit to proste zatim nejde dokud se k tomu neco nedovyvine
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak ještě jednou a pomalu aby to pochopili i pomalejší jedinci.lubbez píše:Základem mého příspěvku bylo to, že do nabídky k prodeji nějakého výrobku se cpe spousta lidí se svým názorem, který nemá s tématem "prodám" nic společného. Je tu spousta jiných vláken, které jsou k tomuto účelu vhodnější. Minimálně tím, že v "prodám" nikdo takové informace hledat nebude.
Prodejce nabízí několik variant senzorů, z nichž jeden jsi si koupil a funguje ti dle tvých představ. Mě se dostal do ruky jiny typ (rovněž nabizený prodejcem o pár příspěvků dopředu) a byl sem požádám abych se na to kouknul a otestoval ho. Právě proto, že tato variata zajímala vícero lidí, kteří ho chtěli použít na něco jiného, než v setu nabizeném prodejcem.
Ty máš variantu 2, já měl 5.SITALL píše:...
Standardní varianty výstupu senzorů z naší nabídky:
2) USB ....... tohle se napájí ze samotného USB konektoru. Připojuje se buď přímo k PC (nebo tabletu) nebo přes externí USB HUB (USB rozbočovač). Nejlépe aktivní (s vlastním zdrojem). Tato varianta je lepší tím, že pokud PC (nebo tablet) bude vypnutý, tak senzory se budou napájet z tohoto rozbočovače. Pokud senzory jsou nepřetržitě napájený, tak se neztrácejí údaje o jejích aktuální poloze. Viz manuál. Čili, klidně se dá vypnout počítač a pokračovat v práci třeba za týden. Přičemž pokud i při vypnutém počítače dojde k posunu měřené části stroje, senzor to zaregistruje a uloží do paměti. Pozor, toto se tyká pouze údajů polohy ABS.
Tato varianta má kabel s konektorem USB typu A (velký samec).
5) Inkrementální výstupy A, B, Z (index) .... varianta pro připojeni k standardním zobrazovacím jednotkám (DRO displejům). Ale pozor, levné varianty displejů nemají možnost nastaveni libovolné hodnoty dílku senzoru. Tento senzor má cca 1,95µm (0.001953125µm). Napájí se buď 3,3V (výstupy TTL 3,3V) nebo 5V (výstupy TTL 5V).
Tato varianta má kabel s 5 volnými dráty (GND, vstup napájení +V, výstup A, výstup B, výstup Z)
Nechápu, proč informace o tom, že to takhle zatím nejde použít je dle tvého názoru balast a proč to sem nepatří stejně jako tvůj příspěvek o úspěšné implementaci a spokojený názor.
Co když si to někdo třeba bude chtít pořídit a pak bude zklamanej, že to prostě nechodí. Nemyslíš, že i takovýhle informace lidi zajímaj?
Na druhou stranu, jestli si myslíš, že je to zaplevelení vlákna balastem od teoretiků , tak ti to brát nebudu.
Martin
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dobře. Jak je patrně z příspěvku od Robokop a Fupe, varianta 5 se neosvědčila (varianta s "holým" senzorem a výstupy A, B, Z). Zatím ji stahuji z nabídky. Až budu mít čas, zkusím to prozkoumat a vymyslet řešeni i pro tuto variantu. Snad se to podaří vyřešit ...
Jiné varianty máji zabudovaný procesor s jednoduchou digitální filtraci. Proto to funguje i přes rušeni které je vidět na osciloskopu. SW k tomuto projektu pro mě dělal externí kolega, proto nemám další podrobnosti o algoritmu který je v SW použit. Protokol mi taky zatím neposkytl. Prý to stoji další peníze
Jiné varianty máji zabudovaný procesor s jednoduchou digitální filtraci. Proto to funguje i přes rušeni které je vidět na osciloskopu. SW k tomuto projektu pro mě dělal externí kolega, proto nemám další podrobnosti o algoritmu který je v SW použit. Protokol mi taky zatím neposkytl. Prý to stoji další peníze

25 let v oboru audio/video
24 let v oboru senzorů a měřících přístrojů
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ještě ohledně měřeni natáčeni/otáčeni. Záleží na tom, jaké rozlišeni bude mít sada magnetické kolečko + senzor. Samotný procesor spolu s SW zvládá spolehlivě počítat do 60kHz. Pro kutily mohu nabídnout desku s procesorem ale bez senzoru. Dá se k tomu připojit nějaký jiný inkrementální senzor s TTL výstupem.
I tak diky za snahu vyhovet poptavce po ABZ verzi. Drzim palce at se vyvoj zadariSITALL píše:Dobře. Jak je patrně z příspěvku od Robokop a Fupe, varianta 5 se neosvědčila (varianta s "holým" senzorem a výstupy A, B, Z). Zatím ji stahuji z nabídky. Až budu mít čas, zkusím to prozkoumat a vymyslet řešeni i pro tuto variantu. Snad se to podaří vyřešit ...
A co se protokolu tyka, chapu ze si programator chrani svoje knowhow, precejenom ho to stalo nejaky cas a cas jsou penize.

???fupe píše:A co se protokolu tyka, chapu ze si programator chrani svoje knowhow
To myslíš vážně? Zrovna Ty, velký přítel otevřených řešení? Nebo to byla jen úlitba autorovi vlákna?
Zásadně se snažím vyhýbat nákupu jakýchkoli produktů, kde mezi nezávislými částmi řešení (navíc principiálně navzájem zaměnitelnými) probíhá komunikace neveřejným/utajeným protokolem.
A všechny své zákazníky od podobných řešení odrazuju. Uzavřená řešení jsou špatně, špatně a navíc špatně.
Už jsem ve svém životě bohužel viděl příliš mnoho techniky, která dojela jen na to, že byla uzavřená.
Je to myšleno všeobecně, bez vazby na zde probírané magnetické digitální odměřování (tam to ale samozřejmě platí taky).
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Chtěli jste to, řekli jste o to... tak tady to máte....
Protokol snímače TM-01

Protokol snímače TM-01
- Přílohy
-
- protokol-TM-01---CZ.pdf
- (49.54 KiB) Staženo 232 x
Výborně, pochvala. 
Jen až potkáš toho programátora, a pokud bude mít dobrou náladu, tak mu nenápadně navrhni, že používat kód 0x00 pro reset není moc šikovné.
Hodnoty 0x00 a 0xff (tedy samé nuly nebo samé jedničky) nejčastěji vznikají při nějaké chybě přenosu, takže je dobré se jim vyhnout. Aby nedocházelo k neplánovanému vynulování osy, kdy si pak bude stroj třeba myslet, že je uprostřed stolu, ale on bude mezitím opouštět pracovní prostor směrem do zdi.

Jen až potkáš toho programátora, a pokud bude mít dobrou náladu, tak mu nenápadně navrhni, že používat kód 0x00 pro reset není moc šikovné.
Hodnoty 0x00 a 0xff (tedy samé nuly nebo samé jedničky) nejčastěji vznikají při nějaké chybě přenosu, takže je dobré se jim vyhnout. Aby nedocházelo k neplánovanému vynulování osy, kdy si pak bude stroj třeba myslet, že je uprostřed stolu, ale on bude mezitím opouštět pracovní prostor směrem do zdi.
Ne, to není ulitba autorovi. Jenom respektuju jiný postoj nez je ten muj.Mex píše:???fupe píše:A co se protokolu tyka, chapu ze si programator chrani svoje knowhow
To myslíš vážně? Zrovna Ty, velký přítel otevřených řešení? Nebo to byla jen úlitba autorovi vlákna?
Zásadně se snažím vyhýbat nákupu jakýchkoli produktů, kde mezi nezávislými částmi řešení (navíc principiálně navzájem zaměnitelnými) probíhá komunikace neveřejným/utajeným protokolem.
A všechny své zákazníky od podobných řešení odrazuju. Uzavřená řešení jsou špatně, špatně a navíc špatně.
Už jsem ve svém životě bohužel viděl příliš mnoho techniky, která dojela jen na to, že byla uzavřená.
Je to myšleno všeobecně, bez vazby na zde probírané magnetické digitální odměřování (tam to ale samozřejmě platí taky).
Ano sem příznivce otevřených systémů a nemám rad nic do čeho nevidím a nemužu to opravit, nastavit, zmenit, kromě barevný televize, ta je na mě moc složitá.

Nemám rád ani windows ani mach právě proto že sem pak závislej na autorovi, jestli opraví nejakou díru, jestli dodá patričnou požadovanou funkci atd.
Ale je velkej rozdíl to dělat na kšeft a pak řešit vývoj, distribuci, prodej, reklamaci atd, nebo to mít pouze jako koníček, kterej sice sežere hromadu času ale je to "jen" otázka osobní výzvy než cokoliv jinýho. A to je presně můj případ. A když to přinese užitek ještě někomu jinému, tak jedině dobře.
Ted sem chtel napsat, že sice respektuju postoj autora, ale v pripade ze neznam protokol tak si žádný čidlo nepořídím, ale situace už je uplně jiná a protokol byl zveřejněn.
To úplně mění situaci a asi si nějakej pořídím a zkusím napsat mezikus pro zobrazovac ze stránek http://www.yuriystoys.com" onclick="window.open(this.href);return false;. Právě proto, že to nechci na widlich, ale na tabletu s androidem, který se mi tu nejaký válej bez užitku.

Takže autorovi díky za zveřejnění kodu.
Martin
... s dovolením bych se opět vetřel do diskuze s naivním dotazem co bylo záměrem dokázat těma dvouma časovýma průběhama
Nějak mi nejde do hlavy jak můžete zobrazovat signál který z principu funkce toho obvodu umí "šumět" tedy oscilovat kolem určité polohy v řádech několika kilohertz (teoreticky kolem 10kHz) a měřit to na vzorkovací frekvenci 1kHz a myslet si že mi neutečou nějaké pulzy které pak na jednom kanálu jakoby nejsou a na druhém se zrovna trefil že tam nějaké (a nejspíše také né všechny) jsou
Vzhldem k tomu, že se Encoder_Count ani Encoder_Position nemnění, tak bych předpokládal, že enkoder té karty to čte a zpracovává napohodu a nikam "neujíždí".
Optické pravítko samozřejmě z principu své funkce takto nešumí a tak se při pomalém pohybu ukazují ty pulzy pomalé natolik že i 1kHz vzorkování žádný pulz neschová a jeví se podstatně korektněji. U toho oprického pravítka mi schází Encoder_Count a Encoder_Position
Stejně tak porovnávat strmost signálu jeden zobrazen 100mS na dílek (čím pádem samozřejmě zobrazuje hrany strmněji) a druhý 10mS na dílek (čím samozřejmě zobrazuje strmost desetkrát nižší/pomalejší) je pro laického čtenáře dozajista také matoucí a zavádějící.
Neberte to tak že chci někoho napadat, ale prostě mi to nějako neje na rozum
...tak kdyby bylo i nějaké vysvětlení co bylo jakým měřením zamýšleno ukázat/prokázat, tak by to bylo myslím průkaznější i pro ty kteří se tomu snaží porozumět a né pouze přebrat nějaké závěry.
Díky za vysvětlení.

Nějak mi nejde do hlavy jak můžete zobrazovat signál který z principu funkce toho obvodu umí "šumět" tedy oscilovat kolem určité polohy v řádech několika kilohertz (teoreticky kolem 10kHz) a měřit to na vzorkovací frekvenci 1kHz a myslet si že mi neutečou nějaké pulzy které pak na jednom kanálu jakoby nejsou a na druhém se zrovna trefil že tam nějaké (a nejspíše také né všechny) jsou

Vzhldem k tomu, že se Encoder_Count ani Encoder_Position nemnění, tak bych předpokládal, že enkoder té karty to čte a zpracovává napohodu a nikam "neujíždí".
Optické pravítko samozřejmě z principu své funkce takto nešumí a tak se při pomalém pohybu ukazují ty pulzy pomalé natolik že i 1kHz vzorkování žádný pulz neschová a jeví se podstatně korektněji. U toho oprického pravítka mi schází Encoder_Count a Encoder_Position
Stejně tak porovnávat strmost signálu jeden zobrazen 100mS na dílek (čím pádem samozřejmě zobrazuje hrany strmněji) a druhý 10mS na dílek (čím samozřejmě zobrazuje strmost desetkrát nižší/pomalejší) je pro laického čtenáře dozajista také matoucí a zavádějící.
Neberte to tak že chci někoho napadat, ale prostě mi to nějako neje na rozum

Díky za vysvětlení.