KM 57STH76-2808B-1
Máte nějaké zkušenosti s krokovými motory 57STH76-2808B-1 z http://www.cncshop.cz/KM/57STH76.htm? Zajímalo by mě jak se chovají při vyšších otáčkách řekněme kolem 3000/min. Ten přiložený datasheet je poněkud stručný co se dynamických vlastností týče. Jinak cena se mi zdá přijatelná.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Tento krokovy motor zcela urcite 3000 ot/min nikdy nedosahne.
I 3F krokovy by mel s temito otackami uz potize, krokace tolik bezne netoci.
Nema to pri takovych otackach uz skoro zadny moment.
RADEK
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
No třeba KM 103-H7126-1740 1.6Nm z ENIKA má dle katalou při 3000rpm ještě moment 0.4Nm, což jsem myslel by mohlo pro rychloposuvy u strojku velikosti Sherline, Taig či Proxxon stačit. Právě proto, že vím že ty momenty jdou při vyšších otáčkách dost dolu, tak se snažím vybrat motory NEMA23 s momenty kolem těch 2Nm i když výrobce standardně osazuje ke spokejenosti zákazníků jen 1,2Nm.Radek-B píše:Tento krokovy motor zcela urcite 3000 ot/min nikdy nedosahne.
RADEK
Pokud by to ale nešlo nějak rozumně vyřešit, tak se obávám, že se budu muset smířit s posuvy mnohem menšími, nebo se budu muset vzdát možnosti ručního ovládání a vyměním původní šrouby se stoupáním 1mm/ot za nějaké hodně malé kuličkové s vyšším stoupáním (tuším že jsem někde viděl kuličkové šrouby průměru 8mm se stoupáním 5mm/ot).
- Zdenek Valter
Dotaz trochu mimo - s jakým Proxxonem to srovnáváš ?Avenger píše:No třeba KM 103-H7126-1740 1.6Nm z ENIKA má dle katalou při 3000rpm ještě moment 0.4Nm, což jsem myslel by mohlo pro rychloposuvy u strojku velikosti Sherline, Taig či Proxxon stačit. Právě proto, že vím že ty momenty jdou při vyšších otáčkách dost dolu, tak se snažím vybrat motory NEMA23 s momenty kolem těch 2Nm i když výrobce standardně osazuje ke spokejenosti zákazníků jen 1,2Nm.Radek-B píše:Tento krokovy motor zcela urcite 3000 ot/min nikdy nedosahne.
RADEK
Pokud by to ale nešlo nějak rozumně vyřešit, tak se obávám, že se budu muset smířit s posuvy mnohem menšími, nebo se budu muset vzdát možnosti ručního ovládání a vyměním původní šrouby se stoupáním 1mm/ot za nějaké hodně malé kuličkové s vyšším stoupáním (tuším že jsem někde viděl kuličkové šrouby průměru 8mm se stoupáním 5mm/ot).
Přiznám se, že nemám vůbec představu.
Mám na mysli strojky velikosti http://www.naradi-vesely.cz/naradi-pro- ... -a-frezky/ (FF230, PD230) prostě do panelákového bytu na modelařinu.Zdenek Valter píše: Dotaz trochu mimo - s jakým Proxxonem to srovnáváš ?
Přiznám se, že nemám vůbec představu.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:

Real je F neco mezi 650-1000 vic z toho nedostanes.
Na tu frezu ti ten motor bude stacit az nad hlavu.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
No je pravda, že při těch 3000ot/min by to lítalo 50mm/s asi by bohatě stačily rychlosti 30mm/s (1800ot/min). Mě zase tak ty rychlosti závratný nepřipadají, že by se to mělo rozpadnout (sherline)Radek-B píše:No myslim ze kdybys tim jezdil 3000 za minutu tak by se ti ten strojecek trosku rozpadl.
RADEK

Do dřeva jezdím 2mm nástrojem na F100 až 200 s tím, že si to zdvihnu nebo shodím dodatečně v Machovi. Ale s víc než tak F250 nepočítej.Radek-B píše:No myslim ze kdybys tim jezdil 3000 za minutu tak by se ti ten strojecek trosku rozpadl.
RADEK
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Mě šlo o rychloposuvy, obrábění bude samozřejmě pomalejší.rawen píše:Do dřeva jezdím 2mm nástrojem na F100 až 200 s tím, že si to zdvihnu nebo shodím dodatečně v Machovi. Ale s víc než tak F250 nepočítej.Radek-B píše:No myslim ze kdybys tim jezdil 3000 za minutu tak by se ti ten strojecek trosku rozpadl.
RADEK
Radek
Co sa tyka rychlosti...
Je to tema ktora sa tu uz rozoberala viackrat.
Tych 1500/ot pri half stepe je 10kHz, co je taky max. pouzitelny limit aj na rychloposuv z kazdeho pohladu.
Moj osobny rekord s lacnym driverom, halfstep, 5Nm motorom budenym polovicnym prudom je 20KHz z machu/rampy 4sekundy
.
Pre tak vysoke otacky v prevadzke je potrebny kvalitny driver (ne kdejaky homodomo) ktory ustoji vyssie napajanie a prud (50-60V), krokac na vysoke prudy (1Nm-aspon 2A) s "dobrym grafom" momentu vo vysokych otackach, kvalitne kable (rusenie), LPT kartu do PC (nech to ma svoj cpu a cache) A az si to spocitame tak dojdeme na serva.
...Takze by si potreboval tak 5mm (mozno 10) stupanie. A mikrostep
Tie sruby som videl 12tky, ale neviem uz kde, inak bezne 15-16
Ked tak hod prosim link, do buducnosti na plotrik 
Je to tema ktora sa tu uz rozoberala viackrat.
Tych 1500/ot pri half stepe je 10kHz, co je taky max. pouzitelny limit aj na rychloposuv z kazdeho pohladu.
Moj osobny rekord s lacnym driverom, halfstep, 5Nm motorom budenym polovicnym prudom je 20KHz z machu/rampy 4sekundy

Pre tak vysoke otacky v prevadzke je potrebny kvalitny driver (ne kdejaky homodomo) ktory ustoji vyssie napajanie a prud (50-60V), krokac na vysoke prudy (1Nm-aspon 2A) s "dobrym grafom" momentu vo vysokych otackach, kvalitne kable (rusenie), LPT kartu do PC (nech to ma svoj cpu a cache) A az si to spocitame tak dojdeme na serva.
...Takze by si potreboval tak 5mm (mozno 10) stupanie. A mikrostep
Tie sruby som videl 12tky, ale neviem uz kde, inak bezne 15-16

Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)