Stavba noveho stroje
Kdyz me tak hezky chvalite moji masinku,tak pridam skoro finalni foto.
Uz jen spodni retez a koncaky a je hotovo.
Uz jen spodni retez a koncaky a je hotovo.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 3. 1. 2010, 7:25, celkem upraveno 1 x.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Prostě profi. Víc k tomu asi není co říct.
Závidím Ti, že si na to umíš udělat tolik času, že než já svůj první stroj přestavím na CNC, tak Ty uděláš 5 mašin z gruntu, a mnohem líp. BTW, rveš do toho hodně peněz - vše na lineárech, předepjaté KŠ, cena duralu taky není zanedbatelná. Existuje nějaký návod, jak toho taky dosáhnout ?-)
Závidím Ti, že si na to umíš udělat tolik času, že než já svůj první stroj přestavím na CNC, tak Ty uděláš 5 mašin z gruntu, a mnohem líp. BTW, rveš do toho hodně peněz - vše na lineárech, předepjaté KŠ, cena duralu taky není zanedbatelná. Existuje nějaký návod, jak toho taky dosáhnout ?-)
Ono je vsechno na ukor neceho jineho. Ja sice postavim jeden stroj na 350-500 hodin podle velikosti a slozitosti,ale makam na to 10-12 hod. denne 6-7 dnu v tydnu.V posledni dobe jeste dohanim vypadky z ruznych chorob a neduhu a navic me sabotuje technika,takze jsem dost ve stresu.
Pred sebou mam dalsi tri masiny a taky bych si nekdy rad trochu orazil.
Zatim me to porad strasne bavi, a tak toho casu nelituju,jenze pomalu mi dochazi inspirace a neni moc co vymyslet.V podstate se clovek pomalu dopracovava k tomu,ze vse uz bylo vymysleno kdysi davno a nasinec se jen snazi to uplne nezku...
Dostal jsem ted zajimavou nabidku na ctyri petiose frezky na drevo pro partu restauratoru z Nemecka.To je tema,ktere me opravdu laka,protoze udelat v mych podminkach petiosy stroj je fakt vyzva.Jenze se docela bojim do takoveho kseftu jit.Prijde mi to pro jednoho cloveka moc veky sousto.Trochu se to uz zacina ubirat jinym smerem,nez byl puvodni zamer se jen necim zajimavym bavit.
Jedina vyhoda je,ze nikdo nemuze rikat,ze to delas pro penize,protoze na tom zarucene nezbohatnes.
Pred sebou mam dalsi tri masiny a taky bych si nekdy rad trochu orazil.
Zatim me to porad strasne bavi, a tak toho casu nelituju,jenze pomalu mi dochazi inspirace a neni moc co vymyslet.V podstate se clovek pomalu dopracovava k tomu,ze vse uz bylo vymysleno kdysi davno a nasinec se jen snazi to uplne nezku...
Dostal jsem ted zajimavou nabidku na ctyri petiose frezky na drevo pro partu restauratoru z Nemecka.To je tema,ktere me opravdu laka,protoze udelat v mych podminkach petiosy stroj je fakt vyzva.Jenze se docela bojim do takoveho kseftu jit.Prijde mi to pro jednoho cloveka moc veky sousto.Trochu se to uz zacina ubirat jinym smerem,nez byl puvodni zamer se jen necim zajimavym bavit.
Jedina vyhoda je,ze nikdo nemuze rikat,ze to delas pro penize,protoze na tom zarucene nezbohatnes.

Vreteno je Perske 800W,klestiny ER20,12 tis. ot/min. Obcas jsou k mani na Ebay.
-
- Kontaktovat uživatele:
Moc krasna masinka, kdyz to vidim - takto odvedenou praci, tak mi vzdy poskoci srdce... Na masinku radost pohledet a to bohadstvi, to si Pupak nosi v sobe, zkusenosti, radost z dobre odvedene prace, masinka co masinka je lepsi a lepsi... A o spokojenosti zakaznika, nemuze byt pochyb!!!
Muj problem,jako cloveka bez strojniho vzdelani,je v tom,ze ja mohu nabidnout jen to,ze postavim stroj nejlepe,jak v danou chvili umim.
Nemohu proste nabidnout prumyslovy standard.Sice pevne verim,ze kazdy dalsi stroj je diky nabytym zkusenostem lepsi,nez ten predchozi, ale stejne nemuzu odpovedne rict,ze je vyresen idealne.Take urovem meho strojoveho parku neni nic moc a take pochopitelne ovlivnuje konstrukcni moznosti.Nicmene pokazde,kdyz nejakou masinku dodelam a vyzkousim zaber do masa,tak mi srdce radosti poskoci. Cely zivot rikam,ze neni nad tvurci praci a kdyz clovek ma za sebou nejaky hmatatelny vysledek a nejaky elaborat o prodejnosti vlozek,tak je to prece jen jiny pocit.
Nemohu proste nabidnout prumyslovy standard.Sice pevne verim,ze kazdy dalsi stroj je diky nabytym zkusenostem lepsi,nez ten predchozi, ale stejne nemuzu odpovedne rict,ze je vyresen idealne.Take urovem meho strojoveho parku neni nic moc a take pochopitelne ovlivnuje konstrukcni moznosti.Nicmene pokazde,kdyz nejakou masinku dodelam a vyzkousim zaber do masa,tak mi srdce radosti poskoci. Cely zivot rikam,ze neni nad tvurci praci a kdyz clovek ma za sebou nejaky hmatatelny vysledek a nejaky elaborat o prodejnosti vlozek,tak je to prece jen jiny pocit.
Nemusíš být přehnaně skromný, buď si jist, že i profi mašiny konstruují jen lidé a ZDALEKA nejsou bezchybné. To není jen teoretická úvaha, to mám podloženo mnoha lety praxe na CNC strojích, prostě na každém se najde slabé místo. Tvé mašiny jsou fakt čistě a pěkně udělané a je znát, že u toho přemýšlíš (což se o mnoha konstruktérech nedá říct).
To neni o prehnane skromnosti. Je to proste o tom,ze cim vic zkusenosti clovek nasbira,tim vic chape,ze o tom vlastne vi velky kulovy. Ta problematika je tak siroka,ze se to bud da studovat,nebo to muzes delat,ale oboje se proste stihnout neda.Ja delam a studuju za pochodu.
Tak jsem dneska zajel do masa a musim rici,ze je to stroj. 10mm freza,1mm spona na celej prumer,1200mm/min posun a jen to seveli.
I vreteno se chova dobre,takze zatim velka spokojenost.Je nom klestiny nic moc. Koupil jsem tentokrat levnejsi /sada 137 Euro / a presnost nic moc. Holt jsem moc zmlsanej preciznima a Cina mi nevoni.
V priloze dva obrazky finalni podoby frezky. Jeste musim udelat krabici na elektroniku a budou fanfary.
I vreteno se chova dobre,takze zatim velka spokojenost.Je nom klestiny nic moc. Koupil jsem tentokrat levnejsi /sada 137 Euro / a presnost nic moc. Holt jsem moc zmlsanej preciznima a Cina mi nevoni.
V priloze dva obrazky finalni podoby frezky. Jeste musim udelat krabici na elektroniku a budou fanfary.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 3. 1. 2010, 7:26, celkem upraveno 1 x.
Libor[/quote] " je to jediná účinná povrchová úprava hliníkových slitin, která zamezí vznikání koroze, ať už viditelné či hloubkové, to že jsou určité věci barevně eloxované a pak obráběné, neznamená že ta obráběná plocha není znovu eloxována, ale bez použití barev, je pouze krátce ponořená do lázně s nižší koncetrací louhu (tzv. vyjasnění) a poté do lázně H2SO4 s vyžší hustotou proudu (krátký čas) a poté vyvařena ve vodě. "
Ješte bych chtěla dodat,že nejodolnější elox je ten se zeleno žutýn zabarvením pocházejícím od dvojchromanu draselného,který tím že vnikne do porovité vrstvy eloxu v ní pak nejlépe brání korozi.
Další opatření je vyvaření-vykoupání v horké tavenině parafínu,tento proces ještě lépe eloxovou vrstvu uzavře před vlhkostí.
Duralové slitiny trpí korozívností přímo v principu tím ,že obsahují jinak tvrdící měď ,ale elektrochemicky je zde velký potenciální rozdíl,a proto ta
náchylnost ke korozi -je mezikrystalická.
Snad jsem něco zjednodušila ,ale trocha teorie....
Ješte bych chtěla dodat,že nejodolnější elox je ten se zeleno žutýn zabarvením pocházejícím od dvojchromanu draselného,který tím že vnikne do porovité vrstvy eloxu v ní pak nejlépe brání korozi.
Další opatření je vyvaření-vykoupání v horké tavenině parafínu,tento proces ještě lépe eloxovou vrstvu uzavře před vlhkostí.
Duralové slitiny trpí korozívností přímo v principu tím ,že obsahují jinak tvrdící měď ,ale elektrochemicky je zde velký potenciální rozdíl,a proto ta
náchylnost ke korozi -je mezikrystalická.
Snad jsem něco zjednodušila ,ale trocha teorie....
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pupáku, a to stavíš jen prototypy, nebo některá z Tvých mašin šla i do sériovky? Myslím, že konkrétně Ty bys mohl na stavbě frézek hodně zbohatnout. Když vidím, kolik lidí staví TRON, což je oproti Tvým strojům naprosté ořezávátko ...
Zapomen že na tom zbohatneš - to si myslelo mnoho jiných - pozoruji to hezky dlouho - Pupák to řek jasně: všechno už je vymyšlený a udělaný nic lepšího nevymyslíš a když to má být pořádně, je to NEZAPLACENA práce. A v této době už vůbec ne.. Dnes je dobrý čas na nákup kdy to lidi vzdávaj a chtěj získat zpět v tom uložený peníze.
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 13. 3. 2009, 9:52, celkem upraveno 2 x.
Pupak: vim, ze asi budu chtit moc, ale tohle se mi moc libi, nemas to i nakreslene?
zajima me hlavne pouzita vedeni, provedeni domku atd.
neco takoveho by se mi fakt libilo (jen stul bych asi sesrouboval nebo si tam freznul drazky uz vlastnim vretenem)
edit: ted jsem si to prosel na tech fotkach, dost je tam toho videt...to je fakt...
co pouzivas za vedeni na tyto masinky? 15-ka by stacila?
zajima me hlavne pouzita vedeni, provedeni domku atd.
neco takoveho by se mi fakt libilo (jen stul bych asi sesrouboval nebo si tam freznul drazky uz vlastnim vretenem)
edit: ted jsem si to prosel na tech fotkach, dost je tam toho videt...to je fakt...
co pouzivas za vedeni na tyto masinky? 15-ka by stacila?
Prichy