jak to sítko vypadá, šlo by to opravit
mám jemnou bronzovou síťovinu
SU 32 - uvedení do provozu
moc to řešíš, dej všude OL- J46 a nemusíš kupovat/skladovat víc druhů olejů. Rychloběžné kluzné ložisko to nemá (např. na vřeteni), tak se nemůže vůbec nic stát, budeš mít menší úkap, než při použití oleje OL- J32. Na lože asi i KV - 46, má přísady na slip-stick, ale asi i to je jedno. A.JEKL píše:Takže už jsem dostal fundovanou odpověď![]()
Vřeteník + převodovka.......Paramo OL- J32
Suport .........................Paramo OL- J46
vše ostatní....................Paramo KV - 46
SN 20, SM 16 B, FN 25
Su 32 mám doma už 25 let a od začátku z toho strašně teče olej, přetěsnit se mi to nechce tak stále dolévám, jeden čas automobilový potom mnoho let hydraulický a teď j32. Do suportu jsem na začátku nalil olej a ten za chvíli vytekl, od té doby jsem tam nedal ani kapku a vše stále funguje.
je to tak, jak píše "obráběč", v podstatě na tom oleji moc nezáleží, hlavně aby tam nějaký byl. Na SN 20 jsem měl léta hydraulický olej, viskozity asi 50 mm2/s, fungovalo bez problémů. Problém je jen u rychloběžných vřeten na kluzných ložiscích, jako má SV 18 R, RA, tam musí být při používání vysokých otáček řídký olej. Hlavně dřív (mezi válkami) žádný speciální olej nebyl, bylo např. 5 druhů olejů, lišících se od sebe jen viskozitou, a stroje taky fungovaly. Slip-stick je tření v rozběhu, když se součásti začínají pohybovat, než se vytvoří olejový nosný film, tak součásti po sobe poskakují (oblast mezního tření). A.
SN 20, SM 16 B, FN 25