Stačí ten diamantový brousek lehce přitlačovat prstem (nad středem lapované plochy - důležité, jinak to zaoblíš) a šmidlat do všech stran, ono si to už nějak poradí. Samozřejmě pod vodou.Zdenek Valter píše:Takže podle toho jaké brázdy tam uvidím tak kolmo na ně mám mám obtahovat abych je srovnal ?
Soustružení tvarovými noži do mozazi
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, možná, že když ho nalepíš nebo namotáš na broušenou kostku (rovný povrch) tak by to jít mohlo, ale nemám s tím zkušenost. Šmirgl na rozdíl od diamantu potřebuje olej.Zdenek Valter píše:Kacířská otázka - šel by na to použít třeba smirkový papír cca 1200 či jemnější ?
Aleš Procháska
Sídlím vedle Frýdlantu, přes Německo a Polsko je to sem od Vás odhadem tak do 100km.Zdenek Valter píše:Přijel bych rád jenže žádnou obec Víska jsem v Ústeckém kraji nenašel.
Kotoučovou brusku mám. Ale nejde mi o to brousit tvarový nůž ale zalapovat
Takže jestli mi Ty nebo Tumlík řeknete něco o kameníčkovi tak na mne mluvíte řečí cizího kmene.![]()
![]()
Jestli to dobře chápu tak to myslel takhle.
Jestli ne tak dejte vědět
Kameníček je nástrojařská bruska BN102.
Jinak Robokop Ti to taky napsal přesně. Pořiď si nějaký zvětšovací sklo abys viděl jak ten břit vypadá. Já používám starej objektiv z foťáku a nebo (když nejsem línej přejít z dílny do patra) měřící mikroskop.
Doporučul bych pořídit diamantový brousky. Není to nic extra drahýho. Pokud zkoušíš lapovací papír, tak mám vyzkoušeno podložit rovným sklem nebo nějakou obroušenou kostkou. Ale nevím jestli tohle lapování je dobrá cesta (hrany to spíš zakulatí)
- Zdenek Valter
Vyzkouším to mám tu papíry 1200, 1500 a 2000 zkoušel jsem to na kusu radeka. Tyhle pappíry to docela dobře leští.Engineer píše:Jinak Robokop Ti to taky napsal přesně. Pořiď si nějaký zvětšovací sklo abys viděl jak ten břit vypadá. Já používám starej objektiv z foťáku a nebo (když nejsem línej přejít z dílny do patra) měřící mikroskop.
Doporučul bych pořídit diamantový brousky. Není to nic extra drahýho. Pokud zkoušíš lapovací papír, tak mám vyzkoušeno podložit rovným sklem nebo nějakou obroušenou kostkou. Ale nevím jestli tohle lapování je dobrá cesta (hrany to spíš zakulatí)
Koukám na to hodinářským kukátkem (10x) a to je asi nejsilnější co mám.
- Zdenek Valter
- Zdenek Valter
"BINGO ! " Jak říkají moji američtí kamarádiprochaska píše:Ta horní má hezčejší povrch. Je to tak správně?

Takže ten smirek na břitu pomohl jak vidíte.
Postupně jsem to dělal s hrubostí 1200 1500 a 2000 nůž oproti smirku na rovné ocelové destičce.
Jak ještě kluci radili s tím olejem jsem také zkusil, ale chtělo by to asi ten mikroskop abych poznal rozdíl.