Stavba noveho stroje
Kdysi jsem pristoupil na navrh jednoho Nemce,ze budou vyrabet F3.
Byl z ni uplne nadsenej,a tak jsem v tom neco zacal podnikat. Sliboval hory-doly,ale kdyz jsem si prostudoval smlouvu,tak to bylo o necem jinem a tim to skoncilo. Pak mi nabizela spolupraci jedna mistni firma,kde maji slusne vybaveni a nemeli moc prace.Tam to vypadalo nadejne,ale pak sehnali dlouhodobej kseft a opet to vysumelo do ztracena.Abych to zkratil,me osobne vyrabet seriovku nelaka a i kdyz vim,ze by mi to usetrilo spoustu prace,snazim se kazdy stroj delat trochu jinak,abych si overil poznatky a zkusenosti.
Zbohatnout se na tom opravdu neda.Praci v rozsahu 350-500 hodin na jeden stroj nikdo nezaplati a pokud to nedelas pro zabavu,tak to dost dobre nejde.
To,ze kazdy dela TRONA,je vcelku pochopitelne.Je rozdil dat 25 tis. a 100 hod prace,nebo 70 tis. a 300 hod. prace. Navic je to i otazka stojniho vybaveni,ktere taky kazdy nema.
Vykresy zadne nemam.Ja pracuju takovym dost podivnym zpusobem.
Vezmu hromadu linearu,rozlozim si je pred sebe a pak se na to podivam a predstavim si,jakej stroj z toho bude.V tom okamziku vidim frezku v hlave do nejmensich detailu hotovou,a pak uz to jen vyrabim.
Je to dost podobne praci sochare,ktery se podiva na ten kus mramoru a tu sochu uz tam vidi hotovou a jen ji z toho balvanu musi vysekat.
Z hledista dimenzovani vedeni bych na zakladnu dal 20mm a na portal a Z-osu by stacila 15mm. Jde o to,aby vedeni byla dvourada a predepjata.
Tady jsou THK 23mm. Vetsim vedenim urcite nic nezkazis.
Byl z ni uplne nadsenej,a tak jsem v tom neco zacal podnikat. Sliboval hory-doly,ale kdyz jsem si prostudoval smlouvu,tak to bylo o necem jinem a tim to skoncilo. Pak mi nabizela spolupraci jedna mistni firma,kde maji slusne vybaveni a nemeli moc prace.Tam to vypadalo nadejne,ale pak sehnali dlouhodobej kseft a opet to vysumelo do ztracena.Abych to zkratil,me osobne vyrabet seriovku nelaka a i kdyz vim,ze by mi to usetrilo spoustu prace,snazim se kazdy stroj delat trochu jinak,abych si overil poznatky a zkusenosti.
Zbohatnout se na tom opravdu neda.Praci v rozsahu 350-500 hodin na jeden stroj nikdo nezaplati a pokud to nedelas pro zabavu,tak to dost dobre nejde.
To,ze kazdy dela TRONA,je vcelku pochopitelne.Je rozdil dat 25 tis. a 100 hod prace,nebo 70 tis. a 300 hod. prace. Navic je to i otazka stojniho vybaveni,ktere taky kazdy nema.
Vykresy zadne nemam.Ja pracuju takovym dost podivnym zpusobem.
Vezmu hromadu linearu,rozlozim si je pred sebe a pak se na to podivam a predstavim si,jakej stroj z toho bude.V tom okamziku vidim frezku v hlave do nejmensich detailu hotovou,a pak uz to jen vyrabim.
Je to dost podobne praci sochare,ktery se podiva na ten kus mramoru a tu sochu uz tam vidi hotovou a jen ji z toho balvanu musi vysekat.
Z hledista dimenzovani vedeni bych na zakladnu dal 20mm a na portal a Z-osu by stacila 15mm. Jde o to,aby vedeni byla dvourada a predepjata.
Tady jsou THK 23mm. Vetsim vedenim urcite nic nezkazis.
Delas to dobre Pupaku, jen tak dal pokracuj, tahle doba presne tohle potrebuje. Mladi lide dnes maji nulovou motivaci neco tvorit, mraky vseho co potrebuji i nepotrebuji lezi kolem nich a oni si toho casto ani nevsimnou. Kazdy studuje jako o zivot, kazdy ma dnes titul, nabouchanou hlavu teoriema a kdyz mu pak das do ruky vidlicku, vypichne si oko.
Co jsem zatim odsledoval, tak tobe chybi hlavne lepsi strojni vybaveni, aby jses nemusel bat litiny a oceli. Ja vim, ze s duralem je to ciste a krasne pomazlenicko, ale konverze tvych konstrukci do ocelo-litinovych by prinesla bezesporu neporovnatelne a zcela profesionalni vysledky. V konstrukci tvych stroju je videt, ze jsi velice dobre pochopil vliv teziste na rozlozeni sil pri obrabeni, to je ta nejdulezitejsi vec a pak samotna tuhost konstrukce spojena s hmotnosti stroje. Ty kramy nabizene v hypermarketech by se meli od tebe hodne ucit. A to jsou z oceli!
Hodne zdravi a stesti pri tve dalsi tvurci a krasne praci.
Az pojedes nekdy Ostravou, stav se na kafe
Martin Duzi
Co jsem zatim odsledoval, tak tobe chybi hlavne lepsi strojni vybaveni, aby jses nemusel bat litiny a oceli. Ja vim, ze s duralem je to ciste a krasne pomazlenicko, ale konverze tvych konstrukci do ocelo-litinovych by prinesla bezesporu neporovnatelne a zcela profesionalni vysledky. V konstrukci tvych stroju je videt, ze jsi velice dobre pochopil vliv teziste na rozlozeni sil pri obrabeni, to je ta nejdulezitejsi vec a pak samotna tuhost konstrukce spojena s hmotnosti stroje. Ty kramy nabizene v hypermarketech by se meli od tebe hodne ucit. A to jsou z oceli!
Hodne zdravi a stesti pri tve dalsi tvurci a krasne praci.
Az pojedes nekdy Ostravou, stav se na kafe

Martin Duzi
Ja vim,ze moje strojni vybaveni je pro srandu,ale na zacatku jsem si rekl,ze budu vyrabet jen to,co sam zvladnu.Nekolikrat jsem si neco nechal pro sebe udelat v mistnich firmach a pokazdy,a to bez vyjimky,mi to zkur.. Na zaklade techto zkusenosti radsi delam z duralu,nez se pokouset o nejakou kooperaci a pak jen nadavat. Ja vim,ze litinovy ram odlity z jednoho kusu a radne zafrezovany a zabrouseny na velke masine by byl idealni zaklad pro frezku,ALE kdo to poradne odleje a jak resit starnuti,aby to bylo rozmerove stabilni.Nabihaji dalsi vyrobni operace a cena roste. Za chvili jsme na ctvrt milionu a mam dalsi stroj,ktery si nikdo nekoupi. Myslim,ze pro me tudy cesta nevede. Moje hlavni motivace je moznost tvorit,vyrabet,kochat se vysledkem a hlavne od kvetna do rijna byt na chalupe v prirode bez toho hnusnyho mesta,kde na tebe jen vresti reklamy a ostani "vydobytky" tohohle naseho pseudokapitalismu. Myslim,ze tyhle masinky si svoji praci odvedou a kdyz se s nima bude slusne zachazet,tak i neco vydrzi.Jak se clovek necha strhnout vidinou penez a zene se nekam jinam,tak obvykle skonci v ... 

Moje rec

Pupak píše: Jak se clovek necha strhnout vidinou penez a zene se nekam jinam,tak obvykle skonci v ...
Pupaku, moje řeč rovněž - a žel i osobní zkušenost - chceš-li si zaručeně zprotivit svojeho koníčka, začni jej dělat na kšeft za prachy !
Funguje to zaručeně a časem i ruku v ruce s kvalitou, poněvadž Tě to nutí šetřit kde se dá a srovnávat se s konkurencí a výsledky tohoto snažení ?
Povalujou se ve výše zmíněných hypermarketech. Je to drsné, ale je to realita, nadisajnované šmejdy lahodící jenom oku.
O tom kapitalismu podivně pokrouceném a poté naklonovaném do CZ mi mluvíš přímo z duše rovněž ... není k tomu co dodat.
P.S. Všude na netu píšou, že rovněž Tesla složil mašinu v hlavě, šel a vykousal v dílně na mašinách z "masa" jak Ty říkáš a fungovalo to !
Není pochyb o tom, že i Ty máš podobný dar.
Buď za něj rád a tvoř dál a foť a inspiruj druhé a nenech se nikdy zblbnout prachama - Ti přeju !

Jo na obrázku vypadá každá frézka pěkně, ale až vám upadne vřeteno z mašiny až na zem (při Z-finiši 3mm frézou) a dodatečně zjistíte , že při vytržení drátů zřejmě došlo ke zkratu a odešel i měnič, tak si položíte otázku kde se stala v konstrukci chyba. Přišroubovat vřeteno 4xM5 za 6mm závitu do duralu je opravdu málo, to by tak možná stačilo na nějaký kryt.
Promiňte mě můj příspěvek do tohoto fóra, ale už jsem nemohl číst vaši chválu na tyto mašiny. Upadnutí vřetene je jen poslední problém z řady několika předcházejících.
Skutečnost perfektní konstrukce je někde jinde.
J.
Promiňte mě můj příspěvek do tohoto fóra, ale už jsem nemohl číst vaši chválu na tyto mašiny. Upadnutí vřetene je jen poslední problém z řady několika předcházejících.
Skutečnost perfektní konstrukce je někde jinde.
J.
Neo, vy jste majitel frézky, kterou vyráběl Pupak? Rosta
ja bych to trochu uvedl na pravou miru....clovek musi i neco vydelat, jedine snad, ze by to mel jako uplneho konicka a mel povolani, ktere mu umozni si kupovat drahe masiny a pripravky...
je to proste realita.....kazdy ma tu hranici nekde jinde, ale bez penez to uplne nejde...takze delej pupaku svym tempem, nejaka kacka z toho snad tez je a hlavne, ze to prinasi radost tobe!
masinky jsou opravdu nadherne.....ovsem me zajimaji vysledky a ty tvoje masiny evidentne maji.......klestis cestu tem dalsim kdo zatouzi ne jen hybat "jakoze s necim"..
mno, uz jsme dost OT
Ja si takovou masinku postavim, jen co nekde schrastim lineary....
zatim jsem nesledoval jak na ebay poznat predepjate
je to proste realita.....kazdy ma tu hranici nekde jinde, ale bez penez to uplne nejde...takze delej pupaku svym tempem, nejaka kacka z toho snad tez je a hlavne, ze to prinasi radost tobe!
masinky jsou opravdu nadherne.....ovsem me zajimaji vysledky a ty tvoje masiny evidentne maji.......klestis cestu tem dalsim kdo zatouzi ne jen hybat "jakoze s necim"..
mno, uz jsme dost OT
Ja si takovou masinku postavim, jen co nekde schrastim lineary....
zatim jsem nesledoval jak na ebay poznat predepjate
Prichy
Povolání - Tos přesně vystih, tou cestou jsem se vydal a odolal mnoha nabídkám vyrábět stylem levně nákup z Ebay, složit a střelit. Jak píšeš, mnohem lepší cesta je pro stroj mít předem práci, něco na něm vypižlat a to vypižlané střelit s 300 500 nebo i více procenty zisku, než se hádat se zákazníkem o nějaké ušmudlané procento na celém stroji. Prodejem výrobků se mašina rychle zaplatí, hned vydělá na díly na kvalitní sestřičku a ještě navíc ji pomůže i vyrobit! A to se pak všechno jinak dělá!..clovek musi i neco vydelat, jedine snad, ze by to mel jako uplneho konicka a mel povolani, ktere mu umozni si kupovat drahe masiny a pripravky
Mít CNC jako koníčka - to je nesmysl - řízneš párkrát a přestane Tě to bavit! Co dál? CNC není motorka, nebo naleštěnej bourák že na něj sbalíš pokaždý jinou babu a pokaždý s ní zajedeš do jiného lesa či hotýlku.

Těžko, většinou jsou tam použité, takže i když byly nové předepjaté, už jsou stejně normálnízatim jsem nesledoval jak na ebay poznat predepjate

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dovoluji si nesouhlasitTimeCop píše:chceš-li si zaručeně zprotivit svojeho koníčka, začni jej dělat na kšeft za prachy !
Funguje to zaručeně a časem i ruku v ruce s kvalitou, poněvadž Tě to nutí šetřit kde se dá a srovnávat se s konkurencí a výsledky tohoto snažení ?

Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem na Ebay už víckrát koupil lineáry ještě nepoužité, v originál krabičce od výrobce. Nevím proč, jestli to měli jako náhradní díl který nepoužili nebo přebytek z ukončené výroby, ale zjevně to bylo nepoužité, jen na pár let někde odložené.Aeroomni píše:Těžko, většinou jsou tam použité, takže i když byly nové předepjaté, už jsou stejně normálnízatim jsem nesledoval jak na ebay poznat predepjateTřeba Pupák poradí líp, ale jsem si jist, že předepjaté věci má nové. Podívej se na videa na Ebay jak tam ty lineáry předvádí a jezdí s nima prstíčkem. Je to jen důkaz a známka opotřebení - nic víc. Pak si zkus novej nepředepjatej lineár - jde přiměřeně ztuha protože je novej
Aleš Procháska
Lineární vozík by skutečně měl zůstat na svém místě, když dáte kolej svisle, nesmí sjet dolu. U THK jsou předepjaté vozíky značené C1, C0.
Také mají zespoda načmárané hrotem od ruky toto značení. A i starší vedení mají zachováno předpětí. Ty co jezdí jako dráha nebyly předepnuté ani jako nové.
Nemo.
Také mají zespoda načmárané hrotem od ruky toto značení. A i starší vedení mají zachováno předpětí. Ty co jezdí jako dráha nebyly předepnuté ani jako nové.
Nemo.
Není vedení jako vedení.
prochaska píše:Dovoluji si nesouhlasitJá bych ze svých výrobků, které jsem skoro vždycky začal dělat jen jako hobby, ani neměl pořádnou radost, kdyby se mi nepodařilo aspoň jeden kus prodat.
To je samozřejmě Tvoje právo ! Taky jsem mluvil spíše v obecé rovině o pravidle, jsou ale i výjimky z pravidla.