Cincinnati ARROW 500
Dnes som pokračoval v ladení. Skúšal som nastaviť PI regulátor v meniči a zároveň PID regulátor v LinuxCNC tak, aby fungovala funkcia orient. Vôbec to nie je jednoduché, nastavenie ktoré funguje pri nízkych otáčkach kmitá pri vysokých a naopak.
Čo je ale horšie, zistil som, že enkodér vretena funguje nejak divne. Pri minulom spustení mašiny mi vychádzala pozícia vretena na výmenu asi 97,5stupňa, dnes 302 a po ďalšom spustení zase inak.
V čom môže byť chyba? Enkodér má index signál, len to nejako nejde.
Čo je ale horšie, zistil som, že enkodér vretena funguje nejak divne. Pri minulom spustení mašiny mi vychádzala pozícia vretena na výmenu asi 97,5stupňa, dnes 302 a po ďalšom spustení zase inak.
encoder.N.index-enable bit i/or4cv píše:Dnes som pokračoval v ladení. Skúšal som nastaviť PI regulátor v meniči a zároveň PID regulátor v LinuxCNC tak, aby fungovala funkcia orient. Vôbec to nie je jednoduché, nastavenie ktoré funguje pri nízkych otáčkach kmitá pri vysokých a naopak.
Mas nastaveno?
Určite nie, aspoň o tom neviem.
EDIT: už som to nastavil a zdá sa to byť OK.
Teraz potrebujem radu ako nastaviť súčastne 2 regulátory, ktoré sa navzájom ovplyvňujú?
v meniči na max a v linuxe len jemne, prípadne naopak? Máte niekto s tým skúsenosti?
Teraz potrebujem radu ako nastaviť súčastne 2 regulátory, ktoré sa navzájom ovplyvňujú?
v meniči na max a v linuxe len jemne, prípadne naopak? Máte niekto s tým skúsenosti?
Trochu to rozveď, treba priklad, uplne nevim presne co potrebujes.r4cv píše:Určite nie, aspoň o tom neviem.
V linuxcnc neni problem mit mit treba dve PIDky a prpinat mezi nima, Ale v menici netusim.
M
V meniči je regulátor, ktorý musím nastaviť, aby fungovalo otáčanie vretena v nízkych otáčkach. Keď to nastavím, tak pri vysokých otáčkach je kolísanie, regulátor kmitá.
A keď dám M19 tak sa jednoducho tieto dva regulátory ovplyvňujú a v požadovanej polohe to kmitá. Asi plus mínus 20 stupňov. Niekedy sa to zastavi po pár prekmitoch.
A keď dám M19 tak sa jednoducho tieto dva regulátory ovplyvňujú a v požadovanej polohe to kmitá. Asi plus mínus 20 stupňov. Niekedy sa to zastavi po pár prekmitoch.
A neumi menic prepinat mezi sadami parametru pro ruzne pid?r4cv píše:V meniči je regulátor, ktorý musím nastaviť, aby fungovalo otáčanie vretena v nízkych otáčkach. Keď to nastavím, tak pri vysokých otáčkach je kolísanie, regulátor kmitá.
Jestli tomu dobre rozumim, tak se vreteno bud toci pomalu a presne, ale kmita ve vysokych otackach, nebo naopak toci dobre nahore a v nizkych otackach nepolohuje.
Jestli kmita pri nizkych otackach, tak zkus hodne stahnout orient pid. Tahke smicka nemusi byt moc tvrda.
Tezko radit takhle na dalku.
M
mám rozrobenú jednu zákazku a zblbla mi frézka. Diel z "hliníku", kryt ventilov na hlavu valcov.
pri frézovaní mi stále utekala os Y. Najprv som si myslel, že mám slabo upnutý diel, ale dnes sa to 2x krátko po sebe posunulo o cca 10mm. Na stratu kroku by som to netypoval, lebo by sa ich muselo stratiť cca 15000. Máte nejaký nápad, ako zistiť, kde sa tá potvora posúva? A prečo?
Zatiaľ ma to stálo zhruba 40 hodín práce a výsledky sú zmetky.
pri frézovaní mi stále utekala os Y. Najprv som si myslel, že mám slabo upnutý diel, ale dnes sa to 2x krátko po sebe posunulo o cca 10mm. Na stratu kroku by som to netypoval, lebo by sa ich muselo stratiť cca 15000. Máte nejaký nápad, ako zistiť, kde sa tá potvora posúva? A prečo?
Zatiaľ ma to stálo zhruba 40 hodín práce a výsledky sú zmetky.
- Martinhora
Je to pravděpodobně v místě toho nejdelšího přejezdu ... Zkoušel si snížit rychlost přejezdů? Nebo snížit akceleraci? Po ukončení toho programu a znovu zreferování to ukazuje odchylku?
Nezlob se, ale musim si rejpnout - těch přejezdů je tam snad víc než frézování ...
Nezlob se, ale musim si rejpnout - těch přejezdů je tam snad víc než frézování ...
-nerobí to na jednom mieste, stalo sa mi to na 3 rôznych miestach v tomto programe.
-prejazdy to asi neovplyvňujú
-na tom obrázku je v pravej spodnej časti vidieť posuv o malý kúsok, ten som si predtým nevšimol
-predtým som mal inú stratégiu obrábania, s väčším záberom, ale myslel som, že sa posunie kus pri zábere. Proste sa to nedá ktovieako upnúť, je to malá maturita.
najviac ma mýli, že sa posunie os o nejaký skok a potom funguje korektne. Asi budem musieť skontrolovať mechaniku, tj, dekle dolu, servo dolu a energo reťaz s držiakom tiež. Vôbec sa na to neteším.
rýchlosť je znížená (8000), akcelerácia tiež (2000)
-prejazdy to asi neovplyvňujú
-na tom obrázku je v pravej spodnej časti vidieť posuv o malý kúsok, ten som si predtým nevšimol
-predtým som mal inú stratégiu obrábania, s väčším záberom, ale myslel som, že sa posunie kus pri zábere. Proste sa to nedá ktovieako upnúť, je to malá maturita.
najviac ma mýli, že sa posunie os o nejaký skok a potom funguje korektne. Asi budem musieť skontrolovať mechaniku, tj, dekle dolu, servo dolu a energo reťaz s držiakom tiež. Vôbec sa na to neteším.
rýchlosť je znížená (8000), akcelerácia tiež (2000)
A ujíždí jen jedna osa nebo jich je víc?
Nezkoušel jsi to projet s vypnutým vřetenem bez materiálu?
Nezkoušel jsi to projet s vypnutým vřetenem bez materiálu?
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz