Maho MH600E, problém DNC
Zkontroluj si kabel, jestli má zapojené všechny signály a jsou správně překřížené. Ty kabely se různě šidily, mám tu i kousky jen se 4 vodiči a existují i nepřepřížené prodlužováky.
SABLE-2015
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no tohle mi na prvni pohled prijde spatne
asi sis natvrdo potvrdil pripravenost na prijeti dat takze to posilas do cerny diry
system ma buffer na par radku kodu
kdyz se mu zaplni tak zrusi pripravenost a odesilatel musi reagovat zastavenim
kdyz ho uvolni zase nastavi pripravenost
asi sis natvrdo potvrdil pripravenost na prijeti dat takze to posilas do cerny diry
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Aha to mě nenapadlo, jdu zkusit ten to program, mělo by tam jít nastavit zpoždění. Kéž by to fungovalo.robokop píše:no tohle mi na prvni pohled prijde spatne
http://www.dnc4u.com/sends_files.htm
To DNC4U je super, rozchodil jsem to s myianem tak abych do něj mohl posílat dat která se uloží do paměti stroje. Ale nebyl jsem schopný to rozchodit v režimu tape kdy si to má data posílat průběžně. Ono já mám i dost nastavení ve stroji a tak jsem to nakonec vzdal. Mám relativně malou pamět stroje tak to obecně na nějaké větší obrábění neni ( si 200Kb - 350 metrů děrné pásky
)

XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jake zase spozdeni
tam musi byt rizeni toku
spozdeni prece nic neresi
jak ten odesilaci program muze vedet kolik ma spozdit
vzdyt vubec nevi kde a jak ta masina obrabi a kolik radku uz teda vykonala a z jake miry je tedy misto v bufferu
na to je to rizeni toku
posilaji se tam signaly po dalsich dratech te seriove linky
musis mit proste plnohodnotny kabel
ne jen 3 draty
ale vsechny musi jit do krize tam i zpet
tam musi byt rizeni toku
spozdeni prece nic neresi
jak ten odesilaci program muze vedet kolik ma spozdit
vzdyt vubec nevi kde a jak ta masina obrabi a kolik radku uz teda vykonala a z jake miry je tedy misto v bufferu
na to je to rizeni toku
posilaji se tam signaly po dalsich dratech te seriove linky
musis mit proste plnohodnotny kabel
ne jen 3 draty
ale vsechny musi jit do krize tam i zpet
Ještě jednou: Putty je terminálový emulátor. Co napíšeš na klávesnici, to odejde do systému. Takže když budeš psát nebo to tam budeš kopírovat po řádcích, tak budeš určitě pomalejší, než co zvládne mašina.
HW řízení ti navíc zajišťuje, že pokud stroj nestíhá přijímat a zpracovávat data, tak přibrzdí tvé PC, a to pak místo vysílání ukládá ty znaky do bufferu a odešle je teprv poté, co mu to připojený stroj zase povolí.
Ty se pořád snažíš používat nějaké black-boxy, které mají "něco" dělat samy.
Já jsem ti navrhoval ten terminálový emulátor proto, že tam je všechno jasné - co napíšeš, to pošleš. Co stroj vrátí, to se ti zobrazí. Takže přesně víš co děláš.
Až ti základní věci budou fungovat, tak pak klidně používej nějaké černé skříňky a posílej to tam třeba odrazem o Měsíc, ale ve fázi oživování nad tou komunikací prostě musíš mít kontrolu.
P.S. Trochu opakuju, co už ti napsal robokop. Měl jsem to otevřené v editoru a rozepsané.
HW řízení ti navíc zajišťuje, že pokud stroj nestíhá přijímat a zpracovávat data, tak přibrzdí tvé PC, a to pak místo vysílání ukládá ty znaky do bufferu a odešle je teprv poté, co mu to připojený stroj zase povolí.
Ty se pořád snažíš používat nějaké black-boxy, které mají "něco" dělat samy.
Já jsem ti navrhoval ten terminálový emulátor proto, že tam je všechno jasné - co napíšeš, to pošleš. Co stroj vrátí, to se ti zobrazí. Takže přesně víš co děláš.
Až ti základní věci budou fungovat, tak pak klidně používej nějaké černé skříňky a posílej to tam třeba odrazem o Měsíc, ale ve fázi oživování nad tou komunikací prostě musíš mít kontrolu.
P.S. Trochu opakuju, co už ti napsal robokop. Měl jsem to otevřené v editoru a rozepsané.
Mex: To Putty zatím asi neumím ovládat, nebo nastavit, protože co tam napíšu tak se do mašiny neodešle.
Robokop: Má mašina neumí číst program z pc a zároveň obrábět, dle manuálu by to měla být funkce s názvem BTR, ale já tam nic takového nemám. Jinak zkusím ten jiný kabel přes týden ho udělám.
Lubos: 200kb je super
, já mám jen 66kb
Jinak s tím dnc4u se mi podařilo poslat 100 řádků bez chyby, ale musel jsem nastavit Data packet delay (ms): 100 a Char Delay (ms) 25. Pak to začne házet chyby a sem tam to spojí číslo řádku s G41 apod. tak vzniknou chyby, ale nahrál jsem 245 řádku, sice nejsou 100% správně, ale aspoň pokrok.
Robokop: Má mašina neumí číst program z pc a zároveň obrábět, dle manuálu by to měla být funkce s názvem BTR, ale já tam nic takového nemám. Jinak zkusím ten jiný kabel přes týden ho udělám.
Lubos: 200kb je super

Jinak s tím dnc4u se mi podařilo poslat 100 řádků bez chyby, ale musel jsem nastavit Data packet delay (ms): 100 a Char Delay (ms) 25. Pak to začne házet chyby a sem tam to spojí číslo řádku s G41 apod. tak vzniknou chyby, ale nahrál jsem 245 řádku, sice nejsou 100% správně, ale aspoň pokrok.
Asi to víš, ale pro jistotu.
Hardwarové řízení toku dat, neboli tzv. handshaking znamená, že komunikující zařízení mají kromě datových linek Tx a Rx propojené ještě další 1 nebo 2 linky. Vždy je zapojen výstup na jednom zařízení na vstup na druhém zařízení a stejně tak naopak (prostě je to propojeno do kříže, proto se často používá termín překřížené linky).
Zařízení, které chce vysílat data napřed zkontroluje stav na vstupu té handshake linky, a vysílání může zahájit až poté, co je tam aktivní úroveň.
Takže v praxi to funguje tak, že přijímající zařízení tam dá aktivní úroveň (tj. nastaví zelenou) a přijímá data, dokud je stačí zpracovávat nebo ukládat do nějakého svého bufferu. Až už hrozí, že by mu přetekl buffer a data by se mohla ztratit, tak shodí tu svou výstupní linku do neaktivního stavu (tj. nastaví červenou), a vysílající zařízení musí s dalším vysíláním počkat, až přijímač svá data zpracuje a zase nastaví zelenou.
V historických důvodů se používají 2 dvojice linek, RTS/CTS (tj. RTS na jednom zařízení je přivedeno na CTS na druhém a naopak) a DTR/DSR.
V výše napsaného plyne, že HW řízení tok dat musí mít správně nakonfigurovaná obě zařízení, protože kdyby to třeba přijímač uměl (to je ve tvém případě to CNC) a PC ne, tak by CNC nastavilo červenou, ale PC by na to kašlalo a cpalo tam data furt dál. To je myslím ten případ, jak to funguje u tebe.
No a samozřejmě kromě toho, že musí být správně nakonfigurovaná obě zařízení, tak taky musí být správně zapojený kabel, ale se to vysílající zařízení vůbec mělo šanci dozvědět, že jeho protějšek mu nastavil červenou.
Hardwarové řízení toku dat, neboli tzv. handshaking znamená, že komunikující zařízení mají kromě datových linek Tx a Rx propojené ještě další 1 nebo 2 linky. Vždy je zapojen výstup na jednom zařízení na vstup na druhém zařízení a stejně tak naopak (prostě je to propojeno do kříže, proto se často používá termín překřížené linky).
Zařízení, které chce vysílat data napřed zkontroluje stav na vstupu té handshake linky, a vysílání může zahájit až poté, co je tam aktivní úroveň.
Takže v praxi to funguje tak, že přijímající zařízení tam dá aktivní úroveň (tj. nastaví zelenou) a přijímá data, dokud je stačí zpracovávat nebo ukládat do nějakého svého bufferu. Až už hrozí, že by mu přetekl buffer a data by se mohla ztratit, tak shodí tu svou výstupní linku do neaktivního stavu (tj. nastaví červenou), a vysílající zařízení musí s dalším vysíláním počkat, až přijímač svá data zpracuje a zase nastaví zelenou.
V historických důvodů se používají 2 dvojice linek, RTS/CTS (tj. RTS na jednom zařízení je přivedeno na CTS na druhém a naopak) a DTR/DSR.
V výše napsaného plyne, že HW řízení tok dat musí mít správně nakonfigurovaná obě zařízení, protože kdyby to třeba přijímač uměl (to je ve tvém případě to CNC) a PC ne, tak by CNC nastavilo červenou, ale PC by na to kašlalo a cpalo tam data furt dál. To je myslím ten případ, jak to funguje u tebe.
No a samozřejmě kromě toho, že musí být správně nakonfigurovaná obě zařízení, tak taky musí být správně zapojený kabel, ale se to vysílající zařízení vůbec mělo šanci dozvědět, že jeho protějšek mu nastavil červenou.
To už bych snad ani nezkoušel a rovnou předělal.pepa4 píše:Má mašina neumí číst program z pc a zároveň obrábět,
já mám jen 66kb![]()
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex: upřímně to jsem vůbec netušil, tomu to právě vůbec nerozumím. Vždy si o tom něco přečtu a jdu to vyzkoušet metodou pokus omyl
...
Fmodel: No nejradši bych to udělal, ale obávám se, že by to skončilo neúspěšně a takhle to snad bude frézovat i pří 66kb.

Fmodel: No nejradši bych to udělal, ale obávám se, že by to skončilo neúspěšně a takhle to snad bude frézovat i pří 66kb.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
bez ohledu na to ze neumi prubezne prijimat a obrabet z pc
i na nahrani programu do masiny je tenhle princip platny
stale se pouziva nejaky komunikacni buffer a masina to prubezne odebira a uklada do programove pameti a tam uklada
to je elementarni princip te seriove komunikace
dokud to nerozchodis nemas sanci na uspech
ale jsem si docela dost jisty ze po trech dratech ti to komunikovat nebude
vetsina techhle rochrani pouziva hw rizeni toku
ta poznamka o predelani na neco soudobeho ma taky docela smysl
i kdyz na soustruhu ty programy nebyvaji nikterak slozite a da se s tim zit
ale je dobre byt pripraveny
na misto kriseni az ti to odumre a stare vybehane nahradni dily budou stat nesmysly
i na nahrani programu do masiny je tenhle princip platny
stale se pouziva nejaky komunikacni buffer a masina to prubezne odebira a uklada do programove pameti a tam uklada
to je elementarni princip te seriove komunikace
dokud to nerozchodis nemas sanci na uspech
ale jsem si docela dost jisty ze po trech dratech ti to komunikovat nebude
vetsina techhle rochrani pouziva hw rizeni toku
ta poznamka o predelani na neco soudobeho ma taky docela smysl
i kdyz na soustruhu ty programy nebyvaji nikterak slozite a da se s tim zit
ale je dobre byt pripraveny
na misto kriseni az ti to odumre a stare vybehane nahradni dily budou stat nesmysly
Jestli to máš opravdu na hraní tak na to dej kličkypepa4 píše: Fmodel: No nejradši bych to udělal, ale obávám se, že by to skončilo neúspěšně a takhle to snad bude frézovat i pří 66kb.

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Máš naprostou pravdu, zkusím poprosit kolegy v práci zda by mi nepomohli to předělat na ten Linux