CNC - nedokončená předělávka

Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Odpovědět
Tomo996

10. 6. 2017, 9:34

Nabízím k prodeji nedokončenou přestavbu konvenčního soustruhu na CNC. Soustruh zkušebně fungoval, ale neosvědčilo se mi umístění Z šroubu vzadu za ložem - při větší třísce se měl suport tendenci křížit. Nyní připraveno na šroub ve předu. Nějaké údaje:
Původní soustruh: Svoboda 160 mm
Vřeteno: Motor 1.5kW s FM 2.2kW (Číňan), Třístupňová převodovka, na vřeteni umístěn rotační enkodér 1024PPR, průchod vřetenem 28mm
Posuv X: Nepamatuji s přesně, ale cca 160mm, kuličkový šroub s přivedeným mazáním, pohon AC servem OMRON 750W
Posun Y: cca 750mm, nyní bez šroubu, AC servo OMRON 750W
Suport je upraven na rozvod centrálního mazáním
Chodilo to s Machem a USB Smoothsteperem
K soustruhu je vše co z něj bylo odstrojeno.

Bohužel nemám čas si s tím hrát dále.
Cena 25.000 Kč
Přílohy
IMG_20170610_102301.jpg
IMG_20170610_102314.jpg
IMG_20170610_102324.jpg
IMG_20170610_102348.jpg
IMG_20170610_102404.jpg
IMG_20170610_102427.jpg
Tomo996

10. 6. 2017, 9:36

Mám to i z větší části zkreslené v SolidWorks.
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

21. 6. 2017, 9:55

Jak to dopadlo? Přemýšlím o tom, mechanicky to asi půjde ale mam strach,že to neoživim.
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Tomo996

23. 6. 2017, 11:02

Oziveny to bylo s Machem a Smoothsteprem. Ted k tomu mam starsi PC s LinuxCNC a pripravenou interfejsovou desku. Muzu ti s tim pripadne poradit - neni to zadna veda :)
martasg1
Sponzor fora

23. 6. 2017, 12:02

Když sečtu cenu komponent - za kolik se tu dají nakoupit a šrotovou cenu soustruhu, protože mezi náma takhle je to šrot - nabízím ti 10.000,- Kč když zajistíš naložení.

Šrot to nebude až ve volných chvílích si na svých strojích dodělám zbytek a zakoupím Mesu ;-)

Nebo to dostavěj, zprovozni a prodej za kilo.

Abych byl férovej tak zkusím ještě kalkulaci - vše bazarově v neznámém stavu (není pospsáno ani vyfoceno vše proto ty ceny):
- servo s driverem 750W bazar bez softwaru na seštelování 2x 2000,-
- neznámý kuličkový šroub bazar 1000,- (je tam vůbec kuličkový šroub?)
- motor s čínským měničem 2500,-
- skříň elektro 1000,-
- univerzálka s koníkem 2000,-
celkem za komponenty 10.500,-

Kolik je cena výkupu šrotu soustruhu po odečtení ceny dopravy do šrotu?
Napiš mi odhad - přičti to a já to za tu cenu celé vezmu.

A taky vzhledem k:

Re: Svoboda 160 CNC Retrofit

Nový příspěvek od Tomo996 » 06 pro 2015, 15:12
Dal jsem dohromady řízení s MACH3 a USS. Nějak se to hýbe, ale má to pár dětských nemocí. Jednak mám problém s křížením saní podélného posuvu při větším záběru. Musel bych nechat přebrousit a zaškrabat lože a stejně si nejsem jistý výsledkem. Takže to zase celé rozházím, nacpu komplet lože do CNC frézky a udělám tam uložení pro dvě 20mm lineární vedení. Saně pak budou chodit na čtyřech vozíčcích a mělo by být po problému. Dále pak musím najít nějaký vhodnější motor pro pohon vřetena. Když jsem točil přírubu z litiny na 160mm sklíčidlo tak to bylo skoro nad jeho možnosti a musel jsem "jet" jen tak z lehýnka. Přemýšlím o nějakém větším servomotoru (>10N.m) a doplnit ho brzdou. Otáčky zredukuji přes řemen na polovinu a kroutící moment bude pro mé účely víc než dostatečný. Navíc budu mít indexovaní vřetena což je věc kterou fakt uvítám (obrážení mnohohranů, drážkované hmatníky atp.)
Teď se ale musím věnovat zakázkám a na hraní si není čas. Doufám, že na jaře se k tomu zase dostanu.
Naposledy upravil(a) martasg1 dne 23. 6. 2017, 12:22, celkem upraveno 1 x.
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
martasg1
Sponzor fora

23. 6. 2017, 12:18

Teď se musím smát... dal jsem si vyhledat soustruh Svoboda 160mm - Google zná spoustu soustruhů Svoboda 160mm :) ale všechny odkazy jsou na pána z Moravy a jeho inzeráty soustruhů... to je už stejnej gigant na Google jako Microsoft :) normálně monopol...
Tomo996

23. 6. 2017, 1:01

Pěkně si to tu rozebral.
Ceny které uvádíš se ani trochu nepodobají těm za které jsem to pořizoval já.
Kecy o šrotu a dopravě do něj sis mohl klidně odpustit.
martasg1
Sponzor fora

23. 6. 2017, 1:07

Tomo996 píše:Pěkně si to tu rozebral.
Ceny které uvádíš se ani trochu nepodobají těm za které jsem to pořizoval já.
Kecy o šrotu a dopravě do něj sis mohl klidně odpustit.
OK beru tvou námitku - asi je to děs to takhle číst o stroji ke kterému máš určitě citový vztah. (já jsem tady také kdysi jako začátečník od člena fora koupil šrouby za 25 tisíc v hodnotě asi 4 tisíc - prostě mě hajzl obral a taky je za tu cenu neprodám protože to je prostě realita tržní ceny).
Zkus mi tedy prosím oponovat a rozepiš cenově kolik bys za to chtěl v komponentech a kolik za "zbytek" stroje.
Třeba se ve výsledku dohodnem nebo alespoň ostatní budou mít představu co přesně je předmětem prodeje - protože na fotkách toho moc není a popis je velmi obecný a strohý.
Z jiného vlákna co jsem viděl fotky tak tam byly kuličkáče, ty tady už nenabízíš.
A nakonec tam nepíšeš o samotné konstrukci nic dobrého.
Zkus tedy navrhnout tvé ceny komponent, jejich vyjmenování s typem atd.
Tomo996

23. 6. 2017, 8:22

To co je na fotkách ve vlákně http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=60&t=16797" onclick="window.open(this.href);return false; je tam pořád tzn. kuličkové šrouby atd.

Geneze je takováhle:
Koupil jsem si druhý soustruh do dílny. Na netu jsem potom dohledal, že se jedná o soustruh Svoboda 160. Protože občas potřebuji do svých hraček vyráběl díly s blbě obrobitelným tvarem, tak jsem se rozhodl ho předělat na CNC.
Začal jsem příčným suportem - rybiny jsou zaškrabány, horní plocha suportu je přebroušena. Do celého suportu je vyfrézován rozvod oleje pro centrální mazání. Na suportu je pro centrální mazání připravená i rozvodná kostka s jehlovými ventilky. O pohon se stará kuličkový šroub D12mm x 5mm, který je na přední straně uložen v páru ložisek s kosoúhlým stykem a zadní části v kuličkovém ložisku. K matici šroubu je rovněž přiveden olej z rozvodné kostky. Servomotor byl původně uložen mezi novým frézovaným držákem a ložem soustruhu. Nyní ale kvůli montáži šroubu před lože musí být motor namontován obráceně.
Podélný posuv obstarával kuličkový šroub z osazovacího automatu. D25x50mm - i přes toto šílené stoupání a náhon na přímo to servo krásně zvládalo (rozlišení driveru bylo nastaveno na 10.000 ppr). Bohužel konfigurace šroubu vzadu za ložem se pro lože chodící na prizmatech neosvědčila. Proto jsem to začal předělávat na šroub vpředu. Původní kuličkový šroub půjde použít, ale s převodem tak 1:5. Šroub je broušený, dvouchodý a nenaměřil jsem na něm žádné vůle.
Obě serva jsou Omron 750W s driverem Omron Junma SJDE-08APA. Řízení krok-směr, konfigurace otočnými DIP přepínači. Serva byla nová nepoužitá.
Vřeteno je spojeno ozubeným řemínkem s rotačním enkodérem (1:1) s 1024ppr (Kuebler) a nulovým indexem - použil jsem to úspěšně pro řezání závitů s Machem.
Vřeteno je poháněno přes původní třístupňovou převodovku a spojku(zablokovanou) s motorem 1.5kW/1500rpm. Měnič je tam číňan 2.2kW/230V 1fáze (http://www.ebay.com/itm/2-2KW-220V-VARI ... 0947278470" onclick="window.open(this.href);return false;). K motoru mám koupený i axiální ventilátor pro nucené chlazení. Problém s motorem byl ten, že jsem ho nechal zapojený do hvězdy a ne do trojúhelníku. Teď je to už Ok.
Koncáky a referenční spínače nejsou osazeny, ale mám na to připraveny dva precizní spínače Euchner (kombinace koncák, reference).
V rozvaděči je Smootstepper pro Macha, Servodrivery, Zdroj 24VDC a IF deska. FM je ve skříni pod soustruhem.

Moje představa o ceně komponent:
2x AC servo Omron SJME-080AMB41 + driver SJDE-08APA 8.000,-
1x Rotační enkodér Kuebler 8.3720.1611.1024 3.000,-
1x Měnič 2.2kW viz link 3.000,-
1x Zdroj 24V/60W MeanWell MDR-60-24 400,-
2x Koncák s referencí Euchner SN02D08-552-M 1000,-
1x Smoothstepper 2.000,-
1x Rozvaděčová skříň 1000,- (nová byla za 3.200)
1x "zbytek" (lože, vřeteno, suport, sklíčidlo 160, koník, motor, šrouby atp.) 6.000,-
1x model v solidworks - zdarma :)
1x funkční konfigurace Mach3 - zdarma :) - bez licence bohužel
1x PC s LinuxCNC + monitor 19" (LCD) nebo MB miniITX Intel s celeronem, paralelnim portem, HDD a s 12V picoPSU - zdarma

když to sečtu, tak jsem na 24.400 Kč
martasg1
Sponzor fora

23. 6. 2017, 9:18

No vidíš, ale to je uplně jinej inzerát než nahoře... vidíš také ten rozdíl? O PC a interpolátoru jsi vůbec nepsal, o koncácích také ne... a mohl bych pokračovat. Takhle napsané to vypadá jako kdyby to mělo celé skoro fungovat a dokončení byla jen záležitost prohození šroubu... tak to potom chápu že ti má nabídka kolem deseti nevyhovovala... popis dělá hodně. Dalších patnáct nad mých deset teď přihodit nemohu.
martasg1
Sponzor fora

24. 6. 2017, 8:40

Tak za to trápení jedna důležitá rada - vezmi ten lepší popis s fotkama a šup s tím na bazoš.cz

Tady jsem nikdy mašinu neprodal - žádnou a že jich už bylo za tich pět let. Jen komponenty.
Tady mi lidi stroj většinou jen posoudí co a jak a já upravím cenu nebo popis. Za to jsem velmi vděčný členům a díky tomu přispívám na provoz.
Pak se vše stejně prodalo na bazoši. Stejně jako poslední soustruh CNC tady - lidi jsou tu skeptičtí a na bazoši to je do týdne - čtrnácti dnů ;-)
Tomo996

24. 6. 2017, 9:45

Díky tobě jsem si alespoň našel čas na sepsání kloudného popisu :) Jinak díky za radu a zkusím ještě ten bazoš.
Odpovědět

Zpět na „Prodej“