Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2017, 4:57

je to uplne novy jen to bylo par let pod pristreskem
zeptam se zda je to k mani a za kolik
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2017, 3:10

Velice zajímavý problém řešim teď v práci.
Je místo A kde je PLC a měnič frekvence. Pak je místo B kde je UZV hladinoměr a elektromotor. Z místa A do místa B vedou dva kabely, jeden stíněný JYTY 2x1 pro hladinoměr a druhý klasika CYKY 4x2,5 pro motor.
Kabely vedou oba společně cca 40m v jedné chráničce (vím že je to z hlediska souběhu blbě, nicméně proudová smyčka 4-20 je vůči rušení odolná).
Při oživování se děje neuvěřitelná věc: pokud motor nejede, hladinoměr měří normálně - když se motor rozběhne hladinoměr zamrzne a přestane měřit (visí na něm poslední hodnota).
Při zoufalém pokusu místo UZV hladinoměru dát pokusně tlakový snímač BD Sensors tak vše funguje naprosto normálně i při běžícím motoru.

Na hladinoměru jsou dvě LEDky, jedna "ECHO" jako že má odraz a měří a druhá "HART" jako že je v činnosti datový protokol Hart, kterým jsou poslední modely hladinomru od Nivelca vybaveny.
Při spuštění elektromotoru zhasne Echo a rozstvítí se Hart.
Jediné možné vysvětlení které mě napadlo, že vlivem rušení nosnou frekvencí od měniče z jednoho kabelu na druhý si hladinoměr začne myslet že jej chceme programovat přes Hart, tzn. udělá to že vypne měření (poslední hodnotu drží v holdu) a přepne se do programovacího režimu.
Hart totiž funguje takto: 1,2kHz je log0 a 2,2kHz je log1.
Že je tato úvaha asi správná se mi potvrdilo, když jsem na frekvenčáku snížil hodnotu nosné frekvence na úplné minimum, tím je 1kHz. Pak to začalo fungovat i při běžícím motoru.

Při konzultaci s firmou Nivelco mi bylo sděleno že Hartem jsou dnes již vybaveny naprosto všechny jejich snímače a vypnout jej prostě nelze.
Jediné možné řešení je realizovat celou kabeláž (tedy i silovou) ve stíněném provedení a dodržet správně normu o souběhu a křížení vodičů.

Z toho plyne závěr, že sice Nivelco vybavilo svoje snímače protokolem Hart, ale toto je věc kterou nikdy potřebovat nebudeme, protože je všechny vždycky používáme v defaultním nastavení.
Tím pádem je veškeré vylepšení snímačů Nivelco totálně ke škodě a zhoršení spolehlivosti.
Souběh se doteď řešil a jen a pouze tam kde byla nějaká komunikace, ale u proudových měřících smyček 4-20 se nikdy neřešil a nebylo to potřeba.
Takže zase opět se něco povedlo vylepšit.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2017, 3:50

co to odfiltrovat nejakym kondikem?
z hlediska mereneho deje je to skoro DC
4-20mA snimac bude menit ubytek napeti na sobe tak aby protekal pozadovany proud indikujici velicinu
paklize se k tomu pricte nejaka komunikace mohl by ji kondik "vyzkratovat"
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2017, 3:59

ano přesně tak, zítra budeme ještě experimentovat, nicméně jsou to pitomci a zase nám přidělali práci
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2017, 5:30

Ber to tak
Ted to nepotrebujes a nekdy se ta funkce muze hodit
Btw priste pouzivej kvalitnejsi hardware
Posilal jsem ti onehda odkaz
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2017, 5:48

ultrazvuky Nivelco jsou jedny z nejlepších
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2017, 5:50

O tom nepolemizuju ale treba v jinejch metodach mereni by jsi nasel daleko robustnejsi produkty nez ti dokaze dodat nivelco
Chce to vyzkouset
packa

24. 8. 2017, 7:31

magi píše:Velice zajímavý problém řešim teď v práci.
Je místo A kde je PLC a měnič frekvence. Pak je místo B kde je UZV hladinoměr a elektromotor. Z místa A do místa B vedou dva kabely, jeden stíněný JYTY 2x1 pro hladinoměr a druhý klasika CYKY 4x2,5 pro motor.
Kabely vedou oba společně cca 40m v jedné chráničce (vím že je to z hlediska souběhu blbě, nicméně proudová smyčka 4-20 je vůči rušení odolná).
Při oživování se děje neuvěřitelná věc: pokud motor nejede, hladinoměr měří normálně - když se motor rozběhne hladinoměr zamrzne a přestane měřit (visí na něm poslední hodnota).
Při zoufalém pokusu místo UZV hladinoměru dát pokusně tlakový snímač BD Sensors tak vše funguje naprosto normálně i při běžícím motoru.

Na hladinoměru jsou dvě LEDky, jedna "ECHO" jako že má odraz a měří a druhá "HART" jako že je v činnosti datový protokol Hart, kterým jsou poslední modely hladinomru od Nivelca vybaveny.
Při spuštění elektromotoru zhasne Echo a rozstvítí se Hart.
Jediné možné vysvětlení které mě napadlo, že vlivem rušení nosnou frekvencí od měniče z jednoho kabelu na druhý si hladinoměr začne myslet že jej chceme programovat přes Hart, tzn. udělá to že vypne měření (poslední hodnotu drží v holdu) a přepne se do programovacího režimu.
Hart totiž funguje takto: 1,2kHz je log0 a 2,2kHz je log1.
Že je tato úvaha asi správná se mi potvrdilo, když jsem na frekvenčáku snížil hodnotu nosné frekvence na úplné minimum, tím je 1kHz. Pak to začalo fungovat i při běžícím motoru.

Při konzultaci s firmou Nivelco mi bylo sděleno že Hartem jsou dnes již vybaveny naprosto všechny jejich snímače a vypnout jej prostě nelze.
Jediné možné řešení je realizovat celou kabeláž (tedy i silovou) ve stíněném provedení a dodržet správně normu o souběhu a křížení vodičů.

Z toho plyne závěr, že sice Nivelco vybavilo svoje snímače protokolem Hart, ale toto je věc kterou nikdy potřebovat nebudeme, protože je všechny vždycky používáme v defaultním nastavení.
Tím pádem je veškeré vylepšení snímačů Nivelco totálně ke škodě a zhoršení spolehlivosti.
Souběh se doteď řešil a jen a pouze tam kde byla nějaká komunikace, ale u proudových měřících smyček 4-20 se nikdy neřešil a nebylo to potřeba.
Takže zase opět se něco povedlo vylepšit.
A skoušel jsi nastavit na měniči jinou spínací frekvenci ? já něco podobného řešil u cnc a právě změna pomohla .
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2017, 9:28

spínací frekvence = nosná frekvence :)
Mex

24. 8. 2017, 9:40

Píšeš, že jsou to pitomci ... hmmm.
Já jsem docela kaskadér, ale tahat 40m přívod od frekvenčního měniče k motoru nestíněným kabelem, to už by ani takové prase jako já neudělalo.
A pokud by to takhle u mě nainstalovala nějaká firma, tak tu bych velmi rychle vypakoval pryč.
Frekvenční měnič je moc fajn věc, ale produkty spínaní prostě dělají kolem sebe děsný bordel. A když se jim k tomu ještě poskytne 40m anténa, tak se radostně rozlezou do širého světa.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2017, 11:00

njn, zatím to nikdy nevadilo právě proto že proudová smyčka je odolná vůči rušení
budeme to muset přehodnotit :)
Mex

24. 8. 2017, 11:08

Nojo, ale zamoříš široké okolí.
RaS

24. 8. 2017, 11:14

Mex píše:Nojo, ale zamoříš široké okolí.
radioamatéři pomalu vymíraj a normální lidi to nepoznaj :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2017, 11:16

fabrika je docela daleko od dědiny
doma bych si tak neudělal
Mex

25. 8. 2017, 12:17

RaS píše:radioamatéři pomalu vymíraj a normální lidi to nepoznaj :D
Jojo, je to príma, když s nějakým výrobkem neprojdeš zkušebnou, protože někde překračuješ velmi přísné normy vyzařování o nějaké procento.
A pak se tady v praxi spustí taková kanonáda se 40m anténou.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“