Menší, nebo stolní soustruh do garáže

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Odpovědět
RaS

25. 8. 2017, 8:43

na ty pěkný pořádný nože si pořiď pořádnej soustruh :D
a nebo ty nože musíš přefrézovat na tvoji výšku

jinak to že jsi to takhle pěkně rozebral znamená, že až to zase složíš (bez GO) že už to nebude běhat tak jak to běhalo, prostě si to nesedne tam kde to sedělo a bude to pravděpodobně ještě horší..a pokud nikoho neznáš tak ta GO vřetene bude stát podobně jak celej ten soustruh.. do toho suporty šrouby a zjistíš, že jsi v tom za nesmysl
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Hoffec

25. 8. 2017, 8:56

No asi to tak dopadne, stejně se mi do takový příšery nechce pouštět moc peněz... Složim to a uvidí se... Je pravda, že ty ložiska jely na sucho, v kanálech pro mazání je hromada bordelu... Že si to nesedne stejně je mi celkem jasný, ale ona ta hřídel není až tak dojeb.ná. Nedá se to třeba zalapovat brusnou pastou aby se srazily ty největší vrcholky? Sesadit to s brusnou pastou a nechat to nějakou dobu pomalu běžet a pak vyčistit a sesadit... Nevím, jen mě to napadlo...
sisi

25. 8. 2017, 9:09

Brusnou pastou bych to opravdu nezkoušel. Do bronzu se ti zadře a už to nedostaneš pryč a ložiska budou v háji ani nestačíš mrknout.
Krása pomíjí, blbost je věčná
kenybz

25. 8. 2017, 9:40

ono se to zajede jsou tam sice rýhy ale to se zajede
nesmíš to moc utahovat postupně snižuj vůli, nech běžet na menší otáčky, kontroluj teplotu pouzder a uvidíš kam se dostaneš
a výška nožů? tyto staré mašiny neměly nožovou hlavu, ale jen takovou upínku na jeden nůž.
Tím, že tam někdo napasoval nožovku se to celé zvedlo o výšku její základny.
šlo by snížit základnu nožovky o 1mm pak pomocný suport ofrézovat jeho spodní i horní část po 1mm možná víc, to chce změřit.
Už teď je to slabší a nebo proste zebrat 16-ku nůž odfrézovat spodek ale ne v celé délce prostě držák plátku by byl před nožovkou.
Ale zmenší se ti točný průměr to si musíš poměřit a rozhodnout se
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
kenybz

25. 8. 2017, 9:50

nebo tam dáš rychloupínač místo univerzálky
https://www.primadilna.cz/Warco-rychlou ... -d2920.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
QNX
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2017, 10:03

Ono se u těch starejch strojů musí počítat s velkou investicí do oprav. Když koupím soustruh za 10k, klidně sežere dalších pár desítek tisíc a k tomu spousty práce. Když na to není vybavení a musí se to někam zadávat, tak to cenově vychází na dost velkou šílenost. A to je teprve začátek, na příslušenství a nástrojích to pak skáče zase dál.
Hoffec

25. 8. 2017, 10:44

No já vím, že do toho chtě nechtě budu muset něco pustit, ale "úměrně účelu" toho stroje. Zeptám se jednoduše: Soustružit neumím, chci se to naučit. Budu dělat jednoduché věci a bez nároků na větší kvalitu povrchu a přesnost - viz třeba výměna části posuvového šroubu z trapézové tyče, soustružení kapacích mazniček z hliníku a takový voloviny. Ono taky to sklíčidlo by se asi mělo k soustruhu přestředit ne? Když se dává nové sklíčidlo, tak se přebrušují kameny, jinak by to prasecky házelo. Předpokládám spíš, že s touto univerzálou to nikdo neudělal...
Zdenek Valter

25. 8. 2017, 11:01

Hoffec píše:No já vím, že do toho chtě nechtě budu muset něco pustit, ale "úměrně účelu" toho stroje. Zeptám se jednoduše: Soustružit neumím, chci se to naučit. Budu dělat jednoduché věci a bez nároků na větší kvalitu povrchu a přesnost - viz třeba výměna části posuvového šroubu z trapézové tyče, soustružení kapacích mazniček z hliníku a takový voloviny. Ono taky to sklíčidlo by se asi mělo k soustruhu přestředit ne? Když se dává nové sklíčidlo, tak se přebrušují kameny, jinak by to prasecky házelo. Předpokládám spíš, že s touto univerzálou to nikdo neudělal...
No byl by fajn toto vlákno v sekci nákup ukončit a založit nové např. V sekci .naše mašinky nebo konvenční soustruhy. Tam Tvoje poslední dotazy patří. Pokud jsi z Prahy můžu Tě pozvat k sobě a něco Ti ukázat, popřípadě dojet k Tobě.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Hoffec

25. 8. 2017, 11:07

No já vím, tak nějak to vzniklo svévolně z toho mého dotazu zda se to někomu neválí na dvoře... Už to sem nepatří celou řádku stránek.

Za jakékoli rady či ukázky budu rozhodně rád, ale až tak někdy v zimě, teď mám trochu chaos s časem a nejdřív si ten soustruh chci taky osahat a něco vytočit, abych měl lehce představu o výrobních časech, nárokům na přesnost a vůbec možnostem soustruhu a rozšířit možnosti své...
kenybz

25. 8. 2017, 12:21

nato obrábění raději dural hliník se totiž lepí na nástroje
Házivost univerzálky jde odstranit respektive házivost příruby to je tu popsané vícekrát tak zkus hledat a přitom se dozvíš další věci
Ohledně soustružení je nejjednodušší zadat na youtube správné slovo a o volných chvílích můžeš sledovat až do aleluja
pak je dobré si to nechat ukázat nabídku už si dostal a pak hurá nato sám nebo lépe s dohledem aby ti zkušený ukázal co a jak se dělá, protože než bys nato přišel vlastníma chybama trvalo by to hodně dlouho zničil bys drahé nástroje atd
elbarto

25. 8. 2017, 1:45

Po tydnu koukam na toto vlakno a cykli se to stale dokola. Sloz to, dej zpet na bazos, bez na mesic na brigadu do Lidlu a kup si normalni stroj nebo cinana na prestavbu. Tohle ti nikdy radost delat nebude a ve finale spocitas, ze naklady jsou vyssi nez o tridu lepsi masina. Jen bronz na pouzda, brouseni vretene, atd bude ranec. Pokud nemas vybaveni budes za vsechno platit. Dodavatele snad berou bron za uplnou vzacnost. Kupoval jsou matku TR16/4, zelezna 80kacek, bronzova 650kacek a to je mikro prcek. Neni to mysleno zle a casem si na to sam prijdes.
Hoffec

25. 8. 2017, 9:50

elbarto píše:Po tydnu koukam na toto vlakno a cykli se to stale dokola. Sloz to, dej zpet na bazos, bez na mesic na brigadu do Lidlu a kup si normalni stroj nebo cinana na prestavbu. Tohle ti nikdy radost delat nebude a ve finale spocitas, ze naklady jsou vyssi nez o tridu lepsi masina. Jen bronz na pouzda, brouseni vretene, atd bude ranec. Pokud nemas vybaveni budes za vsechno platit. Dodavatele snad berou bron za uplnou vzacnost. Kupoval jsou matku TR16/4, zelezna 80kacek, bronzova 650kacek a to je mikro prcek. Neni to mysleno zle a casem si na to sam prijdes.
No tak když se to složí, tak se na tom můžu v klidu učit ne? Tím se už nic nezkazí, až budu lepší, než možnosti stroje tak se to bude řešit, teď jsem na úrovni, že mi staří, že se to točí a že to odebírá nějakou třísku :-D myslím, že tohle mi postačí minimálně do jara. Pokud se to teda po složení vysloveně nedrbne, tak by to nemuselo bejt vysloveně marný ne? Chápu, že se snažíš pomoct, beru to tak, že se mi snažíš ušetřit čas a peníze... Hold jsem asi už dobrodruh... Beru to tak, že investice do toho zásadní dělat nebudu, respektive maximálně do té výše, kam sahá reálná prodejní cena...
Mlynek

25. 8. 2017, 10:07

Já bych to tak černě neviděl. Pokud Tě to stálo pár korun, v klidu bych to poskládal, mazal a kontroloval vůle vřetena a teplotu a už si hrál. Časem, učením a praxí zjistíš nejlépe co a jak a pak sám uvidíš, co dál. Jestli Ti to bude stačit tak, jak to je nebo si budeš postupně hrát s opravami jako koníček nebo třeba pořídíš něco lepšího...Ale už budeš mít vlastní zkušenost a ta je k nezaplacení! :D
Není diskuze jako diskuse
Hoffec

25. 8. 2017, 10:17

Mlynek píše:Já bych to tak černě neviděl. Pokud Tě to stálo pár korun, v klidu bych to poskládal, mazal a kontroloval vůle vřetena a teplotu a už si hrál. Časem, učením a praxí zjistíš nejlépe co a jak a pak sám uvidíš, co dál. Jestli Ti to bude stačit tak, jak to je nebo si budeš postupně hrát s opravami jako koníček nebo třeba pořídíš něco lepšího...Ale už budeš mít vlastní zkušenost a ta je k nezaplacení! :D
No já to mám max na 2 roky, pak to prodám, protože se budu stěhovat zpátky na barák do prdelákova a tam zatím nemám garáž, až postavim, tak tam nastěhuju už něco dospělýho... Ale tady jsem hodně omezenej prostorem a financema, jelikož momentálně ne-dě-lám...
elbarto

26. 8. 2017, 8:44

Opravdu uprimne ti preju at to das nejak dohromady a neco se naucis !!! Jen nevim co se da ucit na stroji bez noniusu, bez posuvu, s vuli jako krava, atd. Pizlat kousek valcove kulatinky na mensi sisku kulatinku :-) Kazdy mesic se na foru objevi rada renovatoru, behem roku jich jsou desitky s velkymi plany. Za mesic vlakno zemre a stroj je o trosku vic dobity zase na bazosi. Tam se tyto stroje toci stale dokola v zacarovanem kruhu. Dalsi skupinou jsou uz trosku znali rozebiraci, rozhodi frezku co fungovala a zjisti, ze kola maji vylamane zuby a zase ticho po pesine. Snad kazdy sty clovek sem po roce da fotky a napise: je to hotovy, tohle je moje prace.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“