Rozteč vozíků.

Josef
Sponzor fora

18. 3. 2009, 9:28

martyxxx píše:Dobrý den,
měl bych takový dotaz. Jak by měly být vzdáleny vozíky lineárního vedení, pokud se použije k pohonu osy pouze jeden centrální šroub. Tou osou mám na mysli pohyb portálu. Jde mi o to, že když budu mít délku portálu řekněme 1m, jak daleko musí být od sebe na každé straně vozíky,

Já myslím, že tohle. Dle méhé chápání jezdí celý portál! Tak Zákone, kolik? javascript:emoticon(':?')Nic ve zlém.... javascript:emoticon(':lol:')
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2009, 2:04

OK už to vidim na obrázku jak to tam má . A žádná změna, Zákon platí stále - čtverec at to chceš vyvrátit v jakejkoliv ose a tečka. Když to někde ožulíš, Zákon porušíš a musíš přitlačit.. To znamená vozíky blíž k sobě ano ale o třídu vyšší kvalitu a tomu také musí odpovídat podložka na které je montnutá kolejnice. Když si tam sá to co tu ukazoval kolega v kufru auta, ta tam může mít i jeden vozejk na každý straně:) Stojím za komentářem Pupáka: Správná konstrukce CNC se správnými poměry je v celém kosmu jen jedna a už dávno byla vymyšlena :idea: :wink: Jednou si na to sáhneš, cíle dosáhneš, plně pochopíš a vzrušující hobby ztratí svoje vzrušení a stane se nudou... :arrow:
martyxxx

19. 3. 2009, 9:44

Samozřejmě mám na mysli stroj s pohyblivým portálem. Předpokládal jsem, že když tam píšu 1 šroub vs. 2 šrouby pro pohyb osy, tak je to jasné. Stroj s pevným portálem a dvěma šrouby pro pohyb stolu jsem ještě v téhle velikosti (ani jiné) neviděl, ale to neznamená, že neexistuje :-). Mám na mysli něco takového: http://www.shopsabre.com/router.htm , něco jako ta 3636, ale s menším rozsahem Z, cca 10cm a aktivní plochou 50 x 100cm, ale na šířku tj. s dlouhým portálem. Lineární vedení THK HSR20 - 25 nebo obdobné na X, na portál už mám Rexroth. Rám a portál bude z profilu Rexroth 50x100. Myslím, že Josef přesně chápe o co mi jde - jinak vše nejlepší :-).
Josef
Sponzor fora

19. 3. 2009, 10:03

Děkuji, a všem jmenovcům taky vše nej....
TimeCop

19. 3. 2009, 2:47

martyxxx píše:Samozřejmě mám na mysli stroj s pohyblivým portálem.
Samože tam je toho ke křížení podstatně víc a ten čtverec je minimum ! Snad nejlíp to má vykoumané opravdu Pupak, je třeba to respektovat.
Hele : http://www.cnc-hobby.cz/cnc1.htm Vše se odvíjí od toho jak moc budeš radiálně i axiálně cloumat nástrojem - to si pořeš nejdříve ! :idea:

Pokud dám šroub ke straně a šudlím s tím balzu, jde o hovno s velkým H, běda ale, když bys na druhé straně vjel do masa a tlačil na to z druhé strany šroubem !!!
Neumím si představit portál, který by nepropružil, tak dokonalý vedení si ani neumím představit na běžným rozpětí vozíků či domečků.

MUSÍ to podklouznout a MUSÍ se to, byť třeba jen o stovky křížit. Budou-li ale dál od sebe podélně, zase je to o něčem jiném.
Závěr je - chceš aby se to nekřížilo ? Dej osy delší než poptáváš a vozejky od sebe co to dá, aby Ti zbylo na pojezd co požaduješ.
Prostě ani ne minimální čtverec, ale obdélník orientovaný oproti zvyklostem podélně s pojezdem, nikoli napříč, což však omezuje pojezd, potažmo zdraží výrobu.
Tak si vyber, zase je to JEN na Tobě, to je sranda, co ? :D A jsme zase zpátky u našich oblíbených kompromisů. :wink:

Hehe aeroomni, byla by zajímavá anketa, kdyby každý kdo tu staví frézku odpojil šroub, dal do jednoho rohu stolu postupně u všech pojezdů hodinky a rukou :!: zabral za roh druhý.
To bysme asi čuměli, kdo po Pupakovi by prošel řešetem ... dělal někdo takové měření ? Neviděl jsem, neslyšel jsem.

U svojí budoucí "Mařenky" se o to pro jistotu nebudu ani pokoušet ikdyž volím na pojezdech obdélníky. :wink:
Myšlenku pojízdného portálu jsem opustil společně s myšlenkou potřeby volného prostoru pod stolem pro plasma rošt a bude pevný portál na durálek a jezdit stůl.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2009, 3:20

Hele stavíš jedno nebo druhý - obě sou na hov***no protože to bude vibrovat není to podepřený ale Ty tam chceš dát vozíky čím zvítězíš.
Přílohy
650c_1[1].JPG
S-720_Fraesmaschine_CNC_STEP_1[1].jpg
martyxxx

19. 3. 2009, 3:21

Já to vidím tak, že opustím myšlenku jednoho šroubu na pohon portálu a použiju jeden z každé strany, tedy celkem dva. To by mělo křížení portálu výrazně omezit a rozteč udělám, co největší půjde. A opakuju, je to na překližku a měkký duralový plech. Nebudu na tom frézovat tvrdý dural, nedejbože něco horšího :-).
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2009, 3:27

Nebudu na tom frézovat tvrdý dural, nedejbože něco horšího
Kecáš!! :lol: :lol: To říká každej, pak tam tu 10 mm tlustou desku duralu stejně zkusí, jede do toho šponou 0,25 mm rychlostí 300mm/min a ono to dává díry na ložiska 8) Nedávej dvě serva nebo krokáče, ale jedno centrální a si v pohodě.
TimeCop

19. 3. 2009, 3:33

Já to vidím tak, že opustím myšlenku jednoho šroubu na pohon portálu a použiju jeden z každé strany, tedy celkem dva. To by mělo křížení portálu výrazně omezit a rozteč udělám, co největší půjde.

Pokud nutně potřebuješ velkou plochu na malém prostoru v dílně, ok.
Klidně dva a trošku silnější motor, delší kvalitní řemínek do stran ke šroubům, taky jsem zvažoval při malé rozteči domků jak udržet křížení dole v portále na uzdě.
To tě ovšem neosvobodí od nutnosti tuhého portálu, bacha na to ! :wink:

Hehe, já už tolikrát opustil a vrátil se k myšlence, jdeš na to dobře.
Po každém novém poznatku zde ( a s motory na stole ) přehodnotím co po tom chci a co je realita, už asi 100x. :wink:

Ae : To se ví že kecá !!! :lol: :lol: :idea: :wink:
Jinak dost pecka je ten portál spodem vyztužený, taky Pupakovina mimochodem, taky se mi to zamlouva.
martyxxx

19. 3. 2009, 3:52

Portál bude z profilu Bosh-Rexroth o průřezu 50x100 a pokud by to nebylo dost tuhé, tak zezadu dám ocelový plocháč. Nebo ty profily dám dva.
TimeCop

19. 3. 2009, 3:53

To není marné - kolik za metr chtějí ten Bosh s Rexrothem ???
martyxxx

19. 3. 2009, 3:58

To netuším, já to koupil od jednoho němce za cca 700 / m včetně dopravy a to si myslím byla dobrá cena. Je to tenhle: http://www13.boschrexroth-us.com/Framin ... category=3 .
Naposledy upravil(a) martyxxx dne 19. 3. 2009, 4:18, celkem upraveno 1 x.
TimeCop

19. 3. 2009, 4:03

OUVEJS ! Něco podobného jsem měl před týdnem v ruce ve šroťáku, sice pod metr něco, chtěli 30 kaček za kilo, mohlo to mít do 10 kil ... já vůl ...
Nechtělo se mi do auta pro lowe, no nic díky za info, aspoň budu příště chytřejší. :wink: :arrow:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2009, 6:56

To bylo dobře levnější než na Ebay:)
http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid ... +extrusion
martyxxx

19. 3. 2009, 8:45

Já jsem s tím měl docela zajímavou story, kupoval jsem tři kusy - 2x 1.35m a 1x 0.75m (řezané na míru - bylo to nové). Celkem to stálo i s dopravou 2.5k, jenže jeden ten dlouhý kus přišel na krajích omáčknutý, takže z každé strany tak 10cm vyhodit. Psal jsem mu a on mi poslal nový, jenže omylem poslal 45x90 metr místo 50x100 metr třicet pět. Tak jsem napsal ještě jednou a ve finále mám za 2.5k 3x 1.35m + 1x 0.75m profilu 50x100 + 1m profilu 45x90. Nakonec to nebylo tedy ani těch 700/m :-).
Odpovědět

Zpět na „lineárni vedení“