martyxxx píše:Samozřejmě mám na mysli stroj s pohyblivým portálem.
Samože tam je toho ke křížení podstatně víc a ten čtverec je minimum ! Snad nejlíp to má vykoumané opravdu Pupak, je třeba to respektovat.
Hele :
http://www.cnc-hobby.cz/cnc1.htm Vše se odvíjí od toho jak moc budeš radiálně i axiálně cloumat nástrojem - to si pořeš nejdříve !
Pokud dám šroub ke straně a šudlím s tím balzu, jde o hovno s velkým H, běda ale, když bys na druhé straně vjel do masa a tlačil na to z druhé strany šroubem !!!
Neumím si představit portál, který by nepropružil, tak dokonalý vedení si ani neumím představit na běžným rozpětí vozíků či domečků.
MUSÍ to podklouznout a MUSÍ se to, byť třeba jen o stovky křížit. Budou-li ale dál od sebe podélně, zase je to o něčem jiném.
Závěr je - chceš aby se to nekřížilo ? Dej osy delší než poptáváš a vozejky od sebe co to dá, aby Ti zbylo na pojezd co požaduješ.
Prostě ani ne minimální čtverec, ale obdélník orientovaný oproti zvyklostem podélně s pojezdem, nikoli napříč, což však omezuje pojezd, potažmo zdraží výrobu.
Tak si vyber, zase je to JEN na Tobě, to je sranda, co ?

A jsme zase zpátky u našich oblíbených kompromisů.
Hehe aeroomni, byla by zajímavá anketa, kdyby každý kdo tu staví frézku odpojil šroub, dal do jednoho rohu stolu postupně u všech pojezdů hodinky a rukou

zabral za roh druhý.
To bysme asi čuměli, kdo po Pupakovi by prošel řešetem ... dělal někdo takové měření ? Neviděl jsem, neslyšel jsem.
U svojí budoucí "Mařenky" se o to pro jistotu nebudu ani pokoušet ikdyž volím na pojezdech obdélníky.

Myšlenku pojízdného portálu jsem opustil společně s myšlenkou potřeby volného prostoru pod stolem pro plasma rošt a bude pevný portál na durálek a jezdit stůl.