Možnosti pokud jde o ozubený kola končí na modulu 0,11 .... (pastorek 6T by byl o průměru 0,88mm ... to bych asi dal na odvalu ještě v pohodě, horší by bylo upichování, soustružení čela a vrtání ... největší problém by byl tohle upnout do kleštiny 1mm aby se zuby pastorku nerozmačkaly, muselo by se dělat nějaký plastový futro nebo přípravek) menší nástroje na odval už nemám, mašina by s ohledem na vůle a tolerance asi dala i modul pod 0,1 ale tam je problém s nástroji. Obrábět umím průměry i pod půl milimetru. Tyhle věci jsou pak hlavně o nástrojích a možnostech upínání. Jelikož už jsem vrtal i 0,2mm, tak by se asi dalo zvládnout ledasco, ale obávám se, že bych nenašel nikoho, kdo by to pak dokázal zaplatit.kenybz píše:když si na ty miniatury planetovou převodovku bys neudělal tak "velkou" aby její celkový vnější průměr nebyl větší než ten pastorek co si dal foto?
mě by to jen zajímalo kam až sahají tvé možnosti a schopnosti

Nejmenší převodovku co jsem zatím dělal byla šneková nápravová o rozměru cca 5x5x6mm s převodem 1/16 ... modul ozubení 0,15mm, šnek s průměrem 2,4mm ozubené kolo průměr 2.7mm, osa v kole 1,5mm, osa ve šneku 1mm. Mrknu kde je mám a ukážu foto.