Ja, tož to je fundament - to přímo vybízí ke stavbě CNC. Tohle mít doma, tak se nehnu z dílny. Paráda!
Zafrézování lineárů je samozřejmě perfektní, ovšem ta základová "fošna" bude asi celá frézovaná na jedno upnutí na nějaký obrovský mašině, kterou má asi málokdo doma, a strojová hodina na ní se počítá na desetitisíce.
Jestli se můžu vyjádřit k upevnění sloupů, tak pokud je možnost, tak bych to tvarově zafrézoval, nespoléhal bych jen na tření. BTW - pochybuju, že řízneš závit M12 do železa normální vrtačkou. Já to dělám ručně vratidlem a potím se u toho. A když už máš v ruce vratidlo, tak tam naval klidně M20, ne?
Na druhou stranu, u frézky Optimum BF 20, kterou provozuju, drží celý sloup pouze na smyk také na 4 x M12, a rozhodně bych neřekl, že to je nejslabší místo stroje. Běžně s tím valím do duralu frézou průměr 80 mm, úběr 2 mm.
Přestavba CNC
Závit nebudu řezat vrtačkou ale ruční vrtačkou vyvrtám jen díru pro závit. Pochybuji, že bych ruční vrtačkou vyvrtal díru 17 pro závit M20, mám bobíky i z desítky díry pro M12. Jó, kdyby byla k mání magnetická vrtačka, to by bylo jiné kafe. I když přemýšlím, že tam nějak upevním stojánek na vrtačku.
K tomu zafrézování lineárů: uložení lineárů je s vůlí, ale kolejnici přitlačujou na jednu stranu drážky červíky M5 v rozteči po 100mm. Pak jsou samozřejmě přišroubované ještě klasicky.
Jinak k tý strojový mašině, znám firmu, kde mají CNC 2000x800 pojezdy a za hodinu účtují 1000Kč. Obrobení takový desky bych viděl tak zhruba na jednu šichtu.
K tomu zafrézování lineárů: uložení lineárů je s vůlí, ale kolejnici přitlačujou na jednu stranu drážky červíky M5 v rozteči po 100mm. Pak jsou samozřejmě přišroubované ještě klasicky.
Jinak k tý strojový mašině, znám firmu, kde mají CNC 2000x800 pojezdy a za hodinu účtují 1000Kč. Obrobení takový desky bych viděl tak zhruba na jednu šichtu.
Potřebuji na osu y kuličkový šroub. Mám koupit okružované šrouby s předepnutou maticí za 20 000Kč nebo mi bude stačit válcovaný šroub za 8000Kč s maticí úpravenou na předepnutí?
Jak je to se stoupáním šroubů, když se dělají v nějaké přídě přesnosti. Například u IT7 je přesnost šroubu 0,05mm na 300mm délky šroubu. Je tahle nepřesnost konstantní? Dejme tomu, že mi vyjde stoupání šroubu třeba 5,0009. Jde tahle hodnota zadat třeba do machu nebo EMC a pomocí ní vyrovnat nepřesnost šroubu?
Jak je to se stoupáním šroubů, když se dělají v nějaké přídě přesnosti. Například u IT7 je přesnost šroubu 0,05mm na 300mm délky šroubu. Je tahle nepřesnost konstantní? Dejme tomu, že mi vyjde stoupání šroubu třeba 5,0009. Jde tahle hodnota zadat třeba do machu nebo EMC a pomocí ní vyrovnat nepřesnost šroubu?
Ach jo, moje pracovní deska se po vyfrézování t-drážek prohla o 1mm. Nevím, jak zbytkové pnutí po obrábění bude působit, jestliže desku nechám přerovnat. Jestli se zase neprohne. Jestli nemám napřed desku vyžíhat na odstranění pnutí.