CNC ve FreeCAD

Odpovědět
Vepr

8. 12. 2017, 3:07

filla píše:nedelej z toho raketovy inzenyrstvi, ta nejpresnejsi kolejnice s vozikem ma vyrobni toleranci +-0.01, talze stejne nakonec budes rovinost a geometrii doladovat softverove, stejne jak na “profi“ masinach, tim nechci rict, ze neni potreba rozumna vychozi rovinost!, ovsem nic se nema prehanet
Souhlasím,nebudu z toho dělat raketový inženýrství, už se dostávám do reality, něco prostě na koleně neudělám :-)
Navíc výsledek práce na strojích za miliony je horší než to čeho dosahuju tím svým šmudláním.
grade065 píše:Myslíte jako postavit méně tuhý svařenec který by prużností kompenzoval výrobní nepřesnosti? Co to je za blbost ? :shock:
Popisuji jen můj konkrétní případ, samozřejmě pokud to někdo bude mít ofrézované, tak aby když na to položí a utahne kolejnici ta byla rovná ve všech osách, tak to je jiná situace.
DwPetr píše:A nemyslel tim, že když je takový výsledek, že by stačilo si to ulehčit svařencem a netrápit se s betonem? ten svařenec pak jen vyplnit a přeleťet na horizontce
Přesně tak jsem to myslel.
.
RaS

8. 12. 2017, 3:28

ale ono je to uplně jedno, jestli to bude svařenec nebo betonovej odlitek, pokud to bude blbě navržené tak se zktroutí všechno.. prostě pokud někdo navrhne stůl z 20ky ocelové desky tak může brousit jak chce a stejně to po utažení lineárů a dání na stroj bude jezdit všelijak.. to samé základna, pokud to má metr na metr tak to nemůže mít na výšku 8cm a podložené 8mi nohama.. tak se dá stavět ponk..
ale hlavně nemá smysl honit mikrony na takové stavbě ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
grade065

8. 12. 2017, 3:44

:D vůbec nechápu :D asi jsem nějakej přiblblej či co :D v čem je to jako lepší co by jste si s tím jako ulehčil ???
Bylo by to lehčí menší šlo by to obrobit na prví dobrou nebo co???? Já myslím že tahle konstrukce je mnohem jednodussi a snažší na zpracování než nějakej svařenec.Myslím že je to prosťe věc konkrétního stroje a člověka co to opracovával ,upnutí ,nástroje ,řez podmínek ,a spousty dalších faktorů.Jestli vám to dělal znamej za pusu a vy jste na tom nechal 50 hodin práce tak tomu říkám kur* dobrý výsledek a inspirace .Až za to opracování dáte 20k tak si ku** ohlídáte aby chodilo podle zadání na kterém se dohodnete.....špatný materiál na konstrukci??? Říkám blbost
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2017, 3:51

Slusny pravitko se pohybuje obcas po bazarech do 1000kc uz jsi za tu dobu jiste promeskal spoustu prilezitosti
Nevim jak dlouhy potrebujes ale nebude vazit to co pises paklize nechces neco extra dlouhe
Kolik mas nejvetsi potrebnou delku
Mohl bych se zeptat jestli by neslo pujcit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Vepr

8. 12. 2017, 8:07

robokop píše:Slusny pravitko se pohybuje obcas po bazarech do 1000kc uz jsi za tu dobu jiste promeskal spoustu prilezitosti
Nevim jak dlouhy potrebujes ale nebude vazit to co pises paklize nechces neco extra dlouhe
Kolik mas nejvetsi potrebnou delku
Mohl bych se zeptat jestli by neslo pujcit
Kouknul jsem na Kinex a tam jsem si přečetl váhu a cenu 1m pravítka.
Jsi moc hodný, děkuji za ochotu mi zařídit zápůjčku, ale doválčím to s tím mým pravítkem.
Při rovnání jsem do železné vložky pod kolejnici vydlabal 20mm široký žlábek a ten bych musel se širším pravítkem překonat.
Pravda ale je že bych s tím širším mostovým pravítkem vůbec neměl problém hledat a odstranit podélné zkroucení,
které se při měření na protilehlé kolejnici snadno zamění za jinou odchylku.
.
Vepr

8. 12. 2017, 8:54

Tak jsem na zkoušku naložil na vozíky upínací desku. Na setinových hodinkách jsem nic neviděl a tak přikládám výsledek s tisícinovýma.
Asi by to ukázalo podobný výsledek i kdyby kolejnice byly jako skokanský můstek, ale stejně mi to potěšilo.
Hlavně před rovnáním to bylo tak křivé, že vozíky počítaly kuličky a teď to jde pěkně lehce.
IMG_2359.mp4
(2.44 MiB) Staženo 218 x
.
Vepr

9. 12. 2017, 10:52

Pod kolejnice jsem rovinu ještě trochu vylepšil a jdu rovnat plochy na kterých bude sedět portál.
Je to čisté železo tak to trochu za dobu kdy jsem se tomu nevěnoval orezlo.
Nemám zatím v plánu nějaké tmelení, nebo lepení, zkusím to na sebe srovnat, tak aby to na sobě leželo co největší plochou, nebo na co nejvíce místech.
Až když zjistím že to nezvládnu srovnat nastoupí nějaká chemie.
Už při návrhu jsem s tím počítal a vložky v betonu pod kolejnice jsem udělal nižší než spojovací plochy a tak na ně jde položit pravítko.
IMG_2364.JPG

Když nabarvím 12mm široké pravítko tak se barva hned spotřebuje, půjde to tedy označovat hrozně pomalu.
Je nějaký jiný způsob jak označit větší plochu abych ji mohl srovnat?
Zkusil jsem to udělat obráceně a namazat barvou to železo a pravítkem ho setřít.
Trochu to jde, ale asi bych na to potřeboval jinou barvu, protož to nejde pravítkem setřít,místo kontaktu není vidět , barva se stále nějak roztírá.
IMG_2363.JPG
.
DwPetr

9. 12. 2017, 11:11

ty železný plochy natři naftou, nebudou reznout a odmastit jde dobře
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Josef
Sponzor fora

9. 12. 2017, 11:39

Ty hlavně potřebuješ ty plochy mit v souběhu s rovinou vozíků na těch lineárech. A tam by širší pravítko bodlo. Jinak se ti to bude dost blbě doměřovat. Pravítko na vozíky, na něm jezdec s hodinkama a doměřovat a škrabat a tušírovat a doměřovat a škrabat a.....
Vepr

10. 12. 2017, 11:34

Josef píše:Ty hlavně potřebuješ ty plochy mit v souběhu s rovinou vozíků na těch lineárech. A tam by širší pravítko bodlo. Jinak se ti to bude dost blbě doměřovat. Pravítko na vozíky, na něm jezdec s hodinkama a doměřovat a škrabat a tušírovat a doměřovat a škrabat a.....
Nejdřív jsem na to takhle položil pravítko a pak jsem si řekl že si ho nechci zmagnetovat.
IMG_2366.JPG
Tak jsem na vozíky našrouboval kus starší kolejnice.
IMG_2367.JPG
Mno každý průjezd frézou je jinak vysoko a navíc šikmo, takže je jednou výš levá strana a pak zase pravá.
Největší chyba je asi 0,02mm ale v půměru to vypadá že plochy jsou s kolejnicí podélně rovnoběžné.
DwPetr píše:ty železný plochy natři naftou, nebudou reznout a odmastit jde dobře
To rezivění jsem podcenil, zrezivělo mi tady kde co, dělal jsem v dílně novou podlahu a měl jsem tu asi rok hrozný vlhko.
Teď vlhkost klesla pod 50% a všechno mastím, na čistém železe se ale stejně otisky prstů dělají tak rychle až to překvapí.
Kolejnice i kuličkové šrouby beru do rukou v rukavicích, nebo přes papír, nebo je udržuji stále mastné,
protože jak na kolejnicích, tak i na šroubech jsem vyrobil rezavé otisky prstů.
U těch šroubů to je naštěstí na povrchu, tedy ne v dráze pro kuličky.
IMG_2369.JPG
.
filla
Kontaktovat uživatele:

10. 12. 2017, 12:32

proc zaskrabavas plochy pod portal? ja predpokladal, ze pouzijes staveci srouby, pomoci kterych doladis geometrii a pak to podlijes, tohle uz je trochu masochyzmus, ktery stejne nepovede ke kyzenemu vysledku, nechas na tom akorad spousty hodin prace, navic chci videt, ja se svym vybaveni, udelas nohy portalu kolmo k plocham pod kolejnice, a to jako bus ve dvou osach
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
grade065

10. 12. 2017, 12:40

Chtělo by to otisknout portál na základnu jak to tam sedí a jak to chodí...
Vepr

10. 12. 2017, 5:34

filla píše:proc zaskrabavas plochy pod portal? ja predpokladal, ze pouzijes staveci srouby, pomoci kterych doladis geometrii a pak to podlijes, tohle uz je trochu masochyzmus, ktery stejne nepovede ke kyzenemu vysledku, nechas na tom akorad spousty hodin prace, navic chci videt, ja se svym vybaveni, udelas nohy portalu kolmo k plocham pod kolejnice, a to jako bus ve dvou osach
K těm stavěcím šroubům nejspíš dojdu, ale nejdříve to zkusím srovnat, protože to lepení je pro mě neznámá technologie
a všeobecně raději šroubuju než lepím, protože když se mi to nepovede jak to opravím? - By mi trefil šlak to rozebírat :-)
Navíc stále přesně nevím jak zkontroluji/nastavím pravoúhlost a před tím než bych to slepil bych si s tím musel být pekelně jistý.
Nevím jak velká plocha, nebo počet bodů na kterých se to bude dotýkat je minimálně nutná.
Samozřejmě se budu snažit o co největší kontakt, ale jak se může projevit, když by to na každé straně portálu sedělo jen na dvou místech?
Ta zalívací hmota o které tu byla řeč v minulosti je tak tekutá že by šla vytlačit injekční stříkačkou?
.
Vepr

10. 12. 2017, 5:42

grade065 píše:Chtělo by to otisknout portál na základnu jak to tam sedí a jak to chodí...
Kdyby to nebylo tak těžké bylo by to super řešení. Budu to schopen nadzvednout maximálně
o 20mm těma šroubama kterýma to později bude přitažené a to je pro práci málo.
.
grade065

10. 12. 2017, 6:46

Viskozitu má 720 mPa.s takže stříkačkou v pohodě :wink:
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“