Kopírování plechových výlisků

Bob
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2009, 3:29

Před šesti lety, jsem půl roku, každý den dojížděl ( ze Slavkova) do LET Kunovice, kde se vyráběli lisováním plechové dílce, pro jednu Slavkovskou firmu, kde jsem zaměstnán, ty dílce pro nás se vyráběli na lisu, který byl zakoupen z Francie ( tento lis byl zhotoven pouze ve třech kusech) pro výrobu L-610, ale řekněme v určitém mezičase se v dílně vyráběli plechové díly na veterány tkz. tažením kusu plechu přes kopyto, plech byl uplý do dvou samostatně se pohybujících čelistí lisu, mezi nimi bylo to kopyto a čelisti s uplým plechem se pohybovali směremk základně toho kopyta a plech pěkně obepínal to kopyto a tak se ten plech tvaroval kolem toho kopyta, až měl jeho tvar, materiál na kopyta se používá texgumoid (nevím jestli jsem ten název napsal správně) :wink: Rosta.
TimeCop

24. 3. 2009, 4:49

Radek-B píše: Protoze se zacne bortit cely plech. RADEK
100% postreh ..
Naposledy upravil(a) TimeCop dne 24. 3. 2009, 7:02, celkem upraveno 1 x.
Kurkyn
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2009, 6:48

Díky za náměty. Dvoudílnou formu odlitou bych si uměl představit. Ale ze sádry to asi nepůjde :lol:
Bude možné v takové formě vytvarovat např. lištu U profilu, podélně mírně prohnutou, s poloměrem ohybu cca 2 mm, úhly 90°, délka cca 800 mm?

Omlouvám se za asi naivní dotazy, ale mám plnou knihovnu jen strojních příruček z doby před II. sv. válkou :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2009, 6:53

co epoxygranit?
je tu par lidi co tu experimentovali
urcite lepsi nez sadra a levnejsi nez jen epoxyd
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2009, 8:07

Bobe ten lis je švédskej - frantík byl jen vekslák
Výrobce ASEA. Lisovací tlak. Max. 4000 bar. Axiální síla. 16 MN. Lisovací médium emulze přes gumu. Druhej byl v Aeru. To je ale dědina ta CZ. Kdo tady ví o tom třetim?? :lol:
Bob
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2009, 9:09

To je klidně možný, já jsem toho výrobce lisu nijak neřešil, prostě - borci
co na tom lisu pro nás lisovali - řekli, je to z Francie, ale ta strojovna pod tím lisem tak to je malá fabrika a když přestalo stíhat chlazení, vše se vyplo a tos viděl ten fofr jak ty ramena šli k zemi a borci tam nestačili cpat špalky, aby je zastavili, každý den z lisu vyteklo tak kolem 25 litrů oleje všude byly plechovky na jeho chytání - čili těsnění stálo za milou rozmilou, ale že nejsou love, tak se lis přetěsnovat nebude, a jak jsem tam byl v té fabrice ( LET - Kunovice) tak jsem viděl ten úpadek našeho leteckého průmyslu a ze zbytku lidí na dílně původně asi 200 leteckých klempířů, za mě, tam bylo asi tak 15 a když jsem končil tak tam zbyvalo
5 lidí :cry: Rosta.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2009, 9:51

HEheheeh !! Popisuješ přesně to samý co se dělo v Aeru ještě když to bylo v záruce. Někde z toho teklo, jinde to zas nechtělo čerpat ve strojovně bylo hejno zubových čerpadel a nikdo na to z údržby nesměl sáhnout přestože věděli copak tomu je. A tak přijel technik se Saabem do fabriky, velký halooo z jeho kombinázy s nápisem firmy a auta jaký ještě nikdo neviděl:D
Podotýkám 20 let tomu nazád. Technik to za pokukování udržbářů kolíčkových CNCček z poza rohu okouk, rozbalil nářadíčko a šel na věc. Oním nářadíčkem byl hlavně velkej pilník kterým ojížděl zuby rozebranýho zubovýho čerpadla. Udžbáři nevěřícně čumeli, zavolali mistra, ten vrchního mistra ten cechmistra a ten pak náměstka. Soudruh ing náměstek přišel, viděl to dílo, lámanou anglinou s ním vyrazil dveře a bylo po záruce. Chlapi z údržby to spravili přebroušením kol na magnetce a za pár hodin to jelo:) Jinak to fakt byla atrakce nevídaná, jezdily se tam dívat plný autobusy vyskoškoláků a a soudružské delegace si podávali dveře. Dělalo to fakt krásný věci!! To se musí uznat.

Jinak když jsem u lisování, kousek od toho stroje jsem viděl velmi nepříjemnou věc - borec nastavoval střihací formu a nějak jí snad jen o desetinku netrefil do protikusu a skusil do ní zajet. Odštípnul se růžek, oni si utřel kapičku krve z čela a za chvilku se složil. Doktor konstatoval smrt hned po příjezdu.. Brutální zážitek - zastřelen lisem z vlastní nepozornosti..

Jinak tej bandě co Ti to dělala tam kdysi velel pan Kubíček nic meno neříká?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2009, 6:35

Kurkyn píše:Díky za náměty. Dvoudílnou formu odlitou bych si uměl představit. Ale ze sádry to asi nepůjde :lol:
A co z betonu? (teď se projevyju jako pravý hobbysta, nikdy jsem to nezkoušel ale poradit musím :-))
Aleš Procháska
siliconbrain
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2009, 9:52

QNX
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2009, 7:50

prochaska: No, formy z polymerbetonu děláme už hezkejch pár let. Ty největší maj asi tak 3 000kg. Některý jsme dělali i na lisování plechu. Určitě to je jedna z možností.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2009, 9:25

Tak to jsem rád že nejsem tak totálně mimo :-)
Aleš Procháska
cmeliak
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2009, 10:55

Kuci,
minuly tyzden som videl zaujimavu vec ktora by na tento problem myslim pasovala :idea: . Do cnc masiny si manik upevnil nieco ako frezu s gulovou hlavou. Bol to ale jednoduchy valec a s gulou na konci a ta vec nerotovala, len to chodilo hore dole po plechu a postupne po vrstvach ho pretlacala. Nieco ako tahanie plechu ale na cnc masine a postupne chodila krivka po krivke. Vysledok vynikajuci. Videl somtam aj relativne komplikovane a hlboke tvary.

K tomuto treba samozrejme 3D model. Neviem ako je to s algoritmom na generovanie drah, ci to bude nieco standardne. Ja sa ospravedlnujem ale na toto som zaciatocnik :? . Mozna nieco ako spiralovy algoritmus.

Kazdopadne touto technologiou si mozete doma vyrobit plechove diely aj bez drahej formy alebo odlievania.

Samozrejem velkost plechu zavisi od masiny. A pokial hovorime o karoseriach, uf, to nebude mazlicek na stol. Kazdopadne pokial by sa to spravilo tak na velkost blatniku tak je vyhrano. Aspon myslim :lol:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

2. 4. 2009, 2:56

Kovotvaranie??
QNX
Kontaktovat uživatele:

2. 4. 2009, 12:32

cmeliak: zajímavé, ale nedovedu si představit, jak by se to programovalo. Na to musí být nějaký hodně spešl SW a ještě bude mít problémy aby byl výsledek v nějaké přijatelné toleranci.
k

2. 4. 2009, 12:51

no na sustruhu mnohokrat vytocim drevene kopito . a plech na neho "natiahnem" kladkou .. takto si to predstavit viem. Dost dobre si to ale neviem predstavit "vytlacat" do volneho plechu .. aj keby bol po obvode upevneny tak to tak lahko nepojde.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“