Radek-B píše:Musim se zastat surfcamu , neni urcen pro kresleni!!!! je to perfektni CAM , ne CAD , taky v nem nekreslim protoze souhlasim ze je to hruza.
Chtěl bych se zeptat z jakejch zkušeností s jinými CAM softy (cenově srovnatelnými) vyhází tohle hodnocení Surfcamu. Já měl možnost s ním pracovat od verze 7.1 po 2002 a malinko s 2003 - musím říct že to někdy byla muka a v náročnějších věcech to vypadalo spíš na válku mezi tím co chci já a co Surfcam. Možná je můj pohled nekorektní díky nedostatečné znalosti ostatních CAMů, ale perfektní CAM soft si představuju jaksi jinak.
Ve 2D to byl program vcelku dobrej, nedobrý zkušenosti mám hlavně z 3D. Vím že v posledních verzích přibyly další funkce (SRM, TrueMill, RapidRough, asociativita geometrie), ale připadá mi to jako nádherný ozdoby na seschlým stromečku. Pro kreslení opravdu není určen, ale i v obrábění to není až tak růžový. Už jen korekce chyb a ladění drah, kdy nutnost věčnýho "oťukávání" geometrie dokolečka při jakýkoli změně (mimo pitomostí jako otáčky a posuvy) a to i po nástupu "asociativity" (která dlouho pokulhávala) protože odebrat 1 plochu z technologie znamenalo opakovat celej kolotoč dokola, to samý platí o změně nástroje kdy většinou bylo navíc třeba znova kreslit pomocnou geometrii. Nevyrovnanost technologií kdy každá nabízela trochu jiný možnosti a ty zas v jiných technologiích chyběly. Ne zrovna zřídkavé chybové verze - včetně chyb jako bourání do i chráněných povrchů...
No snad se s novými verzemi situace lepší - já u toho už jaksi nejsem a nebudu. Ostatní softy taky nejsou určitě bezchybný a budu rád když mi o tom někdo řekne, jen mi přijde že program v týhle cenový relaci (u nás ve verzi 2002 se soustružením, 3D frézováním a drátem tušim kolem 370-410 tisíc) by neměl pokulhávat v základních věcech ve snaze bejt v jinejch co nejvíc na špičce. Pro kutily to je sice super program, ale ne za takovou cenu - no stejně ji ale žádnej kutil nezaplatí, takže vlastně proč ne