Jaký CAM pro hobby účely?

CAM software
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2006, 7:48

Apophis píše:Tak já můžu doporučit Alphacam - je jednoduchý na obsluhu a zvládá to hravě.
Naopak zmiňovaný SurfCam je děs a hrůza... Na obsluhu náročnej, vytváření modelu neni vubec intuitivní... Používam ho už nějakou dobu a na složitější věci ho opravdu nemůžu doporučit.
Musim se zastat surfcamu , neni urcen pro kresleni!!!! je to perfektni CAM , ne CAD , taky v nem nekreslim protoze souhlasim ze je to hruza.
Pouze v nem delam NC kod, na to je super.
V roce 2006 se Surfvare spojila se Solidvorks a ke kresleni a navrhu soucasti doporucuje Solidvorks a ma pro nej i prislusne vstupy a podporu.

V podstate vsechny programy co maji CAD i CAm dohromady , maji vzdy jeden modul horsi.
Proste pokud chci kreslit vezmu skutecny CAD a pokud programovat tak vezmu CAM-

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2006, 10:11

k tomu se podepisuju protoze jsem mel moznost vyzkouset hodne programu a vzdy kdyz to byl cad i cam tak jedno bylo slabsi

navic neni problem z cadu vzit model a nacist ho v camu

vetsinou dnes uz camy nemaji problem nacist datove soubory nebo obecne formaty
drive to bylo horsi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2006, 6:51

Pokud muzu poradit, tak se ucte delat v programech s kterymi se uplatnite i v zivote , ne jen doma v garazi. Prijemneho softwaru je spousta a nehci hanit zadny konkretni jen pro PRIKLAD !! jen ztezi se nekde ve strojarske firme uplatnite s dokonalymi znalostni v RHINOCAMU.

RADEK
automatizace/konstrukce
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2006, 8:53

to je hezke, ale je to stejne jako s tim co bylo driv zda vejce nebo slepice - ja bych se rad naucil delat nejakem CAMu uplatnitelnem i mimo garaz, ale nevim kde nejakuy takovy sehnat, abych nemusel prodat byt a auto. :-)
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2006, 8:57

no kdyz si dneska koupis uz nescetnekrat zdanene CD medium tak mas minimalne kousek zaplacenej pomoci nove vznikleho poplatku

pak uz stace jen zajit do te firmy a poprosit je at ti to vypali ze uz mas zaplacino skrze statni pokladnu
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2006, 9:00

RadekCX píše:to je hezke, ale je to stejne jako s tim co bylo driv zda vejce nebo slepice - ja bych se rad naucil delat nejakem CAMu uplatnitelnem i mimo garaz, ale nevim kde nejakuy takovy sehnat, abych nemusel prodat byt a auto. :-)
Nekdy bych prodal nebo vymenil ZENU a TCHYNI, takze nabidne nekdo neco zajimaveho? Auto nedam.
Na netu je spousta SW a sice ne zcela legalne , ale vite jak , se u nas daji pouzivat kopie pro vlastni ucely nebo jak to je :D

RADEK
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2006, 12:43

Kdyz se tak pohrdlive vyjadujes o Rhinocamu,tak ten mel k 10. mesici u nas 843 instalaci.Nevim kolik jich ma SurfCam,nebo MasterCan,ale o moc vic to nebude.Takze bych to tak cerne nevidel.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2006, 1:47

Pupak píše:Kdyz se tak pohrdlive vyjadujes o Rhinocamu,tak ten mel k 10. mesici u nas 843 instalaci.Nevim kolik jich ma SurfCam,nebo MasterCan,ale o moc vic to nebude.Takze bych to tak cerne nevidel.
To vyjadreni neber pohrdlive ,!! to bych nechtel , ja chtel aby to vyznelo tak , ze pokud si budes hledat novou praci a uvedes ze bezvadne ovladas CAD typu Solidworks nebo Catia tak te vezmou bez reci , pokud uvedes bezvadnou znalost Rhina v podstate ani nebudou vedet co to je.

Jinak Rhino ma prijemne ceske prostredi a znam ho cca 8 let a pred temi 8-mi lety se hodil max. k tvorbe textu pro dalsi obrabeni.
Doznal znacnych zmen a vylepseni a dnes je na tom samozrejme lepe ale pouzivat ho urcite nebudu.
O instalacich profi softu se toho asi moc nedozvis protoze to kazdy kdo to ma a pouziva legalne tezce zaplatil.

Kdyz jsme u toho , resim problem s tvorbou plochy mracnem bodu , nevis jak na to v rhinu ?? i v ostatnich softech je to orisek a nekde jsem cetl ze rhino to umi.

RADEK
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2006, 2:39

To mas pravdu.Pro Rhino existuje spec. skript,kterej vyrabi plochu z mracna bodu,ale ja ho nekam zasantrocil.Mrknu se jeste zitra v praci do archivu.Byl delanej pro vytvareni ploch z nascannovanych bodu a docela inteligentne se tam daly volit ruzny klicovy parametry a plocha vychazela moc pekne.Myslim ze jeste pro Maxe existuje neco podobneho,ale to jsem nevidel.Zitra dam vedet.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2006, 12:27

Takze smola.Bohuzel jsem ho definitivne pohrbil.Ani v archivu uz ho nemam.Kdybych si alespon vzpomnel,jak se to jmenovalo,ale zatim cerna dira.Snad mi nekdy zapali.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2006, 12:14

No dostat z digitalizace neco pouzitelneho pro dalsi praci je opravdu pekna pakarna . Kdyby jste kdokoliv na neco narazili napiste .

RADEK
automatizace/konstrukce
walter

22. 12. 2006, 7:46

na netu jsem narazil na : http://www.freebyte.com/cad/cadcam.htm
PetrK

3. 4. 2007, 8:38

Radek-B píše:Musim se zastat surfcamu , neni urcen pro kresleni!!!! je to perfektni CAM , ne CAD , taky v nem nekreslim protoze souhlasim ze je to hruza.
Chtěl bych se zeptat z jakejch zkušeností s jinými CAM softy (cenově srovnatelnými) vyhází tohle hodnocení Surfcamu. Já měl možnost s ním pracovat od verze 7.1 po 2002 a malinko s 2003 - musím říct že to někdy byla muka a v náročnějších věcech to vypadalo spíš na válku mezi tím co chci já a co Surfcam. Možná je můj pohled nekorektní díky nedostatečné znalosti ostatních CAMů, ale perfektní CAM soft si představuju jaksi jinak.
Ve 2D to byl program vcelku dobrej, nedobrý zkušenosti mám hlavně z 3D. Vím že v posledních verzích přibyly další funkce (SRM, TrueMill, RapidRough, asociativita geometrie), ale připadá mi to jako nádherný ozdoby na seschlým stromečku. Pro kreslení opravdu není určen, ale i v obrábění to není až tak růžový. Už jen korekce chyb a ladění drah, kdy nutnost věčnýho "oťukávání" geometrie dokolečka při jakýkoli změně (mimo pitomostí jako otáčky a posuvy) a to i po nástupu "asociativity" (která dlouho pokulhávala) protože odebrat 1 plochu z technologie znamenalo opakovat celej kolotoč dokola, to samý platí o změně nástroje kdy většinou bylo navíc třeba znova kreslit pomocnou geometrii. Nevyrovnanost technologií kdy každá nabízela trochu jiný možnosti a ty zas v jiných technologiích chyběly. Ne zrovna zřídkavé chybové verze - včetně chyb jako bourání do i chráněných povrchů...

No snad se s novými verzemi situace lepší - já u toho už jaksi nejsem a nebudu. Ostatní softy taky nejsou určitě bezchybný a budu rád když mi o tom někdo řekne, jen mi přijde že program v týhle cenový relaci (u nás ve verzi 2002 se soustružením, 3D frézováním a drátem tušim kolem 370-410 tisíc) by neměl pokulhávat v základních věcech ve snaze bejt v jinejch co nejvíc na špičce. Pro kutily to je sice super program, ale ne za takovou cenu - no stejně ji ale žádnej kutil nezaplatí, takže vlastně proč ne :wink:
QNX
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2007, 9:14

Já se SurfCAMem dělám. Že bych byl spokojenej, to říct nemůžu, ale pořád ho omlouvám tím, že chyba je v mých nedostatečných znalostech a zkušenostech. Už několikrát jsem uvažoval o přechodu na něco jinýho, ale nevím na co. Pokud víte o něčem lepším, než je SurfCam, tak poradte.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 4. 2007, 8:39

mel jsem moznost delat v leccem a surf vypada zatim nejpouzitelneji

berte to jako subjektivni nazor
Odpovědět

Zpět na „CAM“