CNC ve FreeCAD

Odpovědět
Vepr
Příspěvky: 321
Registrován: 3. 3. 2014, 10:34

14. 3. 2018, 10:47

Když takto propojim hadičky, je zaručeno že budou mazat všechny vozíky?
Je rozumné zároveň udělat odbočku do matice, nebo bude lepší mít pro ní samostané mazání?
IMG_2872.jpg
.
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 2583
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

14. 3. 2018, 11:03

Tak to není nejlepší řešení (spíš je to úplně špatně), Každé mazané místo má mít svoji dávkovací jednotku, která dávkuje olej dle požadovaného množství. Olej od čerpalda (které se zapíná v cyklech) se přivede do dávkovacích jednotek a od každé jednotky jde hadička, nebo trubka jen do jednoho vstupu mazání (komponenty), např vozíku, nebo matice či ložiska. Ta dávkovací jednotka při každém tlakovém impulzu vytlačí pouze tolik oleje, na kolik je seřízená a impulz může trvat třeba 5 minut. Tím, že každé mazané místo má svoji jednotku, je zaručeno, že to bude mazat všude jak má a ne jen tam, kde je nejmenší odpor průtoku. Na mazání se používají bílé hadičky, modré jsou na vzduch. I ty kolínka a téčka jsou na vzduch. To co máš našroubované na vozíku je koncovka pro dekalamitku, ne pro hadici. Může se to vyzout.
Naposledy upravil(a) Josef dne 14. 3. 2018, 11:08, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4519
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2018, 11:05

Na centru mám každou zvlášť průměr 4mm díra 2mm
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 2583
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

14. 3. 2018, 11:11

fmodel píše:Na centru mám každou zvlášť průměr 4mm díra 2mm
Ano, to je správně. Čtverka je na koncový rozvod, šestka na přívod k dávkovačům.
Vepr
Příspěvky: 321
Registrován: 3. 3. 2014, 10:34

14. 3. 2018, 11:48

Neplánuju centrální mazání, protože jak tu někdo psal,
tak při mém hobby šmudlání bude stačit namazat jednou za půl roku.
Hadičkama jsem to pospojoval, protože se přímo k maznicím s ručním lisem nedostanu.
Tohle tedy myslíte že nebude dlouhodobě fungovat a bude spolehlivější vozíky mazat jednotlivě?
.
milan584
Příspěvky: 963
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

15. 3. 2018, 4:40

Vepr píše: Tohle tedy myslíte že nebude dlouhodobě fungovat a bude spolehlivější vozíky mazat jednotlivě?
Nebude to fungovat už od prvního okamžiku.
Protože i na vazelínu platí fyzikální zákony a tudíž "poteče" přesně podle hydraulického odporu každé větve (sekce.....).
Buď musí být samostatné dávkovače (tudíž to udělané to tak, jak se to cca 100 :) let dělá) a nebo musí být jednotlivá mazací místa.
Vepr
Příspěvky: 321
Registrován: 3. 3. 2014, 10:34

28. 3. 2018, 7:06

Nakonec jsem na mazací lis použil přítlačnou koncovku, kterou jsem ještě na soustruhu trochu zmenšil.
Teď se všude v pohodě vejdu, mazání matice to ale neřeší.
IMG_2924.jpg
Držáky mikrospínačů sedí na vytisklých distančních sloupkách.
IMG_2916.jpg
Díry pro přišroubování držáku mikrospínače, jsem ale špatně navrhl
a tak mikrospínač limit X cvakne až v poloze kdy je část vozíku mimo kolejnici.
IMG_2921.jpg
Je to velká prasárna, nebo to ničemu nevadí ?
.
atlan
Příspěvky: 1386
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

28. 3. 2018, 7:20

Az sa ti vysypu gulicky tak sa z toho po tototo....
Vepr
Příspěvky: 321
Registrován: 3. 3. 2014, 10:34

28. 3. 2018, 7:27

atlan píše:Az sa ti vysypu gulicky tak sa z toho po tototo....
Vychází to tak, že se nesypou, ještě by to sneslo 3mm než by mohla vypadnout.
Myslím jestli se nějak nebude ničit těsnění, nebo něco jiného co mi teď nedochází?
.
RaS
Příspěvky: 7752
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

28. 3. 2018, 9:00

no těm stírátkům by nemuselo dělat dobře kdyby jezdili pořád přes tu hranu, mohli by nabrat špinky pod stírátko.. nicméně v systému můžeš nastavit rozjezd o ty 3mm kratší a do té krajní polohy to stejně nedojede
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Vepr
Příspěvky: 321
Registrován: 3. 3. 2014, 10:34

28. 3. 2018, 10:33

RaS píše:no těm stírátkům by nemuselo dělat dobře kdyby jezdili pořád přes tu hranu, mohli by nabrat špinky pod stírátko.. nicméně v systému můžeš nastavit rozjezd o ty 3mm kratší a do té krajní polohy to stejně nedojede
To je pravda, nastavím to tak, aby to běžně do této polohy nejezdilo.
K situaci že to tak daleko vyjede dojde jen v případě, že se něco pokazí - bude to mimo plánovaný rozsah pohybu.
Ty 3mm jsem myslel stav že by začaly vypadávat kuličky, teď už je stírátko asi 10mm mimo kolejnici.
.
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

28. 3. 2018, 11:36

Vepr píše:Díry pro přišroubování držáku mikrospínače, jsem ale špatně navrhl
a tak mikrospínač limit X cvakne až v poloze kdy je část vozíku mimo kolejnici.
Je to velká prasárna, nebo to ničemu nevadí ?
Asi jsem netvrdlej, ale to je nějaký problém ohnout z kousku plechu nebo třeba na 3D tiskárně vytisknout nějakou páčku, případně udělat nějakou mezidesku, která bude držet spínač v jiné poloze?
RaS
Příspěvky: 7752
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

29. 3. 2018, 7:08

Mex píše:
Vepr píše:Díry pro přišroubování držáku mikrospínače, jsem ale špatně navrhl
a tak mikrospínač limit X cvakne až v poloze kdy je část vozíku mimo kolejnici.
Je to velká prasárna, nebo to ničemu nevadí ?
Asi jsem netvrdlej, ale to je nějaký problém ohnout z kousku plechu nebo třeba na 3D tiskárně vytisknout nějakou páčku, případně udělat nějakou mezidesku, která bude držet spínač v jiné poloze?

to je práce :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
zkarny
Příspěvky: 1
Registrován: 19. 3. 2018, 8:03

14. 4. 2018, 6:55

... koncový spínač má DVĚ důležité funkce.

Ta první je zřejmá z názvu - určuje konec aktivní osy slouží tak jako elektrický nebo elektronický doraz.

Druhá funkce koncového spínče identifikuje ABSOLUTNÍ polohu na ose. Řízení osy s inkrementálním odměřováním nebo přímé řízení krokových motorů bez zpětné vazby je bez této znalosti obtížné a zlepšení přesnosti osy nastavením korekcí v programu (např. Mach3, Mach4) nemožné.

Bylo by škoda se takovou maličkostí jako je držák koncového spínače připravit o další zlepšení stroje.

... a přeji úspěch. ZK
Vepr
Příspěvky: 321
Registrován: 3. 3. 2014, 10:34

14. 4. 2018, 9:19

Jeden spínač mám pro případ poruchy, budu s ním vypínat "enable" na driveru.
Druhý o něco blíž asi tak 1mm bude ta kalibrace, nebo jak bych to nazval - nulová poloha.
Spínače umožňují promáčknout, tedy přejet polohu o 5mm, takže nehrozí jejich rozmáčknutí.
IMG_2955.JPG
.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“