PROXXON
Dobrá, první dotaz:
Mám Windows XP a možná mi tedy nejde žádný signál na výstup paralelního portu, je to u nich prý nějak zabezpečené ale dá se to obejít. Je to tak?
Nemám možnost si to oměřit, myslím si, že nakonfigurovaný to mám už dobře ale nemůžu stále nic rozhýbat.
Mám Windows XP a možná mi tedy nejde žádný signál na výstup paralelního portu, je to u nich prý nějak zabezpečené ale dá se to obejít. Je to tak?
Nemám možnost si to oměřit, myslím si, že nakonfigurovaný to mám už dobře ale nemůžu stále nic rozhýbat.
Nejlepší bude, když nám sem típneš screen shoty konfiguračních obrazovek Machu, ať můžeme hledat podezřelé věci.
Už tady několikrát byly, takže si je vzájemně srovnej.
Radek
P.S.: Jaké máš vlasně info k elektronice a nastavení jednotlivých pinů pro Step/Dir?
Už tady několikrát byly, takže si je vzájemně srovnej.
Radek
P.S.: Jaké máš vlasně info k elektronice a nastavení jednotlivých pinů pro Step/Dir?
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Kokni sem http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=2353 , zkus porovnat.
Neporadím víc, protože německy nee...
Radek
Neporadím víc, protože německy nee...
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
- Zdenek Valter
To je od Usovo ?
Z toho německého manuálku lze vyčíst:
Pin1 - nezapojen
Pin2 - osa X - DIR
Pin3 - osa X - STEP
Pin4 - osa Y - DIR
Pin5 - osa Y - STEP
Pin6 - osa Z - DIR
Pin7 - osa Z - STEP
Pin8 - osa A - DIR (nebo teda psáno 4. osa)
Pin9 - osa A - STEP
Pin14 - reléový výstup ovládání vřetena
Pin16 - nezapojen
Pin17 - nezapojen
Pin10 - nezapojen
Pin11 - referenční signál os X, Y a Z
Pin12 - referenční signál 4. osy
Pin13 - nezapojen
Pin15 - nezapojen
Pin18÷25 - GND
Nikde tam nevidím Enable, takže asi není použito (to by mohl být důvod, proč se netočí, ale fakt tam nic není).
Pin1 - nezapojen
Pin2 - osa X - DIR
Pin3 - osa X - STEP
Pin4 - osa Y - DIR
Pin5 - osa Y - STEP
Pin6 - osa Z - DIR
Pin7 - osa Z - STEP
Pin8 - osa A - DIR (nebo teda psáno 4. osa)
Pin9 - osa A - STEP
Pin14 - reléový výstup ovládání vřetena
Pin16 - nezapojen
Pin17 - nezapojen
Pin10 - nezapojen
Pin11 - referenční signál os X, Y a Z
Pin12 - referenční signál 4. osy
Pin13 - nezapojen
Pin15 - nezapojen
Pin18÷25 - GND
Nikde tam nevidím Enable, takže asi není použito (to by mohl být důvod, proč se netočí, ale fakt tam nic není).
Tak u Pupáka to fachčilo bez problémů, trochu jsem pročistil noťase a pomalu to rozchodil i doma na něm. Rychloposuv max. 500, Step pulse i Dir pulse hodnota 7, jinak to běží jen trhaně. Nevím jak je to možný, když jsou tam možnosti jen 1 až 5...
Teď mám ale problém, netočí se vřeteno když jsou zapnuté pohony nebo když je kabel v LPT. Jinak když je odpojený nebo pohony vypnuté, vřeteno točí normálně. Myslím, že jsem si tam něco zmačknul či kýho šlaka...
Nevíte někdo co s tím?
Jinak už bych mohl začít frézovat.
Předem díky
Teď mám ale problém, netočí se vřeteno když jsou zapnuté pohony nebo když je kabel v LPT. Jinak když je odpojený nebo pohony vypnuté, vřeteno točí normálně. Myslím, že jsem si tam něco zmačknul či kýho šlaka...
Nevíte někdo co s tím?
Jinak už bych mohl začít frézovat.
Předem díky
No, já se ve škole učil něco jiného. Pokud se stane nějaký prúser a ty vypněš vypinač, vůbec si vničem nepomůžeš, fáze je stále připojena. Něco takového vytvořit za bývalého režimu, tak letím na dlažbu......,dnes je možné všechno. Pokud máš možnost nahlédnout do inkriminovaného strojku, zatají se ti dech
. S nějakou izolací se vůbec nesra......

- Kilovolt
- Sponzor fora
Dle vyhlášky lze odpínat i modrej.Jedinej zelenožlutej se nesmí přerušitromi píše:Tak jsem dneska byl nucen rozdělat proxona, přestal se točit motor. Co mě zarazilo, byl vypinač na modrém drátu...........................

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub