Přestavba stávající, nebo nákup nové?
Jsem tu nový, takže bych nejprve rád všechny pozdravil. Jelikož už opravdu nevím čím bych si znepříjemnil život, rozhodl jsem se pro přestavbu frézky na CNC. Elektronická stránka věci mi problémy nedělá, horší je ale ta mechanická. Vlastním frézku DL-ZAY7045FW/1, která, ačkoli je samozřejmě šikmooká, slouží k mé plné spokojenosti. Je to celkem velká potvora, mám na ní digitální odměřování všech os a upřímně řečeno, nerad bych jí zlikvidoval, takže se mi do její přestavby moc nechce. Nejsem snad úplné nemehlo, ale tuhle profesi mám jen jako hobby a nikdy jsem nic takového nedělal... Na druhou stranu by byla ideální, protože potřebuji frézovat hlavně ocel. Chtěl bych se zeptat zkušenějších, co by na mém místě dělali. Přestavba ZAYky, nebo nákup a přestavba nějaké menší frézky jako je X2 nebo BF-20? Na penězích mi zase tak moc nezáleží, ale jsem omezen prostorem, takže nic většího než BF-20 nepřichází v úvahu. Potřebuji frézovat relativně malé patvary z oceli, ovšem pouze v malém množství pro osobní použití. Frézka nebude provozována komerčně, takže je mi jedno že to budu šudlat po desetinách, hlavní je abych se zbavil pilníku a dostal se na přesnost alespoň okolo 0,1mm. Předem díky za názory.
Pokud se nemýlím, tak je to stejná kategirie jako PROMA FP-45. S touto myšlenkou jsem si nejprve pohrával také ale nakonec jsem se rozhodl, že ji zachovám v manuálu. Na zahraničních fórech se dají najít více či méně technicky zdařilé konverze této kategorie frézek. Přikládám několik "inspirativních" fotek:
Pánové, děkuji za reakce. Zahraniční fóra a weby jsem prohlížel, takže vím že konverze pětačtyřicítky je možná, jenže ve většině případů na frézce nikdo nechává klasické ruční ovládání. Vzhledem k tomu že mám strojní posuv, připadá mi zbytečné abych kvůli kostce s jednou drážkou zapínal počítač. Ty motory NC posuvů nejsou zrovna malé, takže by asi ruční ovládání moc pohodlné nebylo. To je další věc která mě dost odrazuje. Neviděl někdo nějaké elegantní řešení tohoto problému?
Asi mi to nezapaluje, ale měl jsi na mysli koupit nějaký kit na X3 a nabastlit ho na pětačtyřicítku, nebo koupit X3 a předělat? X3 už je dost velká a měl bych trochu problém s prostorem, ale snad by to vyřešit šlo...robokop píše:koupit mechaniku na X3 a dodelat je asi cesta nejmensiho odporu
velmi slusne tuhosti v ramci moznosti
projde futrama je jednofazova
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jako majitel BF 20 si myslím, že na obrábění oceli se moc nehodí. Ocel chce fakt echt tuhost, kterou BF 20 a asi žádná takto malá mašinka nemá. Jako obrobíš to, ale musíš to šudlat, jak píšeš. Teda můžeš i zabrat, ale v obou případech trpí nástroj. Ještě tak automatová ocel (11109), to je v podstatě takovej "magnetickej durálek" 
Rozhodně je ale dobré mít pro účely přestavby na CNC k dispozici druhou provozuschopnou frézku s manuálním ovládáním.

Rozhodně je ale dobré mít pro účely přestavby na CNC k dispozici druhou provozuschopnou frézku s manuálním ovládáním.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
bf20 je na ocel malo tuha
X3 je sice o malinko vetsi ale ocel uz zvlada pouzitelne
mysle jsem koupit celou X3 v provedeni polotovaru pro CNC tj jina fabrika nez pro klasicke blackredy a i diametralne odlysna kvalita
mysle jsem koupit celou X3 v provedeni polotovaru pro CNC tj jina fabrika nez pro klasicke blackredy a i diametralne odlysna kvalita
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
A máš tušení kde by se ten polotovar dal koupit nebo kde seženu nějaké informace? Asi bych do toho šel. Viděl jsi někdy tu X 3 udělanou z polotovarů v chodu?robokop píše:bf20 je na ocel malo tuha
Na kolik to vychází jako polotovar a co je v ceně? Přeci jen bych si to chtěl zbastlit sám. Jaký je rozdíl proti obyčejné X 3? Já sice pokud jde o zábavu na peníze moc nekoukám a firma má dost široká záda aby moje výstřelky unesla, ale až mě to omrzí, tak to budu zapínat tak čtyřikrát do měsíce. Filozofickou otázku "Na co to kvůli pár kouskům do roka vůbec kupuješ" necháme stranou. Prostě jí chci, jen nechci zbytečně investovat mnohem víc než musím. Ušetřené peníze je možné například propít...robokop píše:par jsem jich uz dovezl a s kolegou udelal
da se domluvit i navsteva u nektere z nich

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
v cene je litina osazena 3mi nepredepnutymi kulickovymi srouby
a krokovymi motory
vreteno s mk3 nebo r8 pohanene BLDC motorem 1kw vcetne menice s ovladanim 0-10V
dal jsou vyvedene koncove havarijni spinace a referencni spinace
masina ma udelane centralni mazani vedeni a sroubu
kompenzaci vahy vreteniku
da se doobjednat podstavec a nejaky vercajk a nastroje, klestinova hlava mk3, sveraky atd...
cenovu nabidku ti zaslu po dohode podrobnosti a spocitani kurzu
a krokovymi motory
vreteno s mk3 nebo r8 pohanene BLDC motorem 1kw vcetne menice s ovladanim 0-10V
dal jsou vyvedene koncove havarijni spinace a referencni spinace
masina ma udelane centralni mazani vedeni a sroubu
kompenzaci vahy vreteniku
da se doobjednat podstavec a nejaky vercajk a nastroje, klestinova hlava mk3, sveraky atd...
cenovu nabidku ti zaslu po dohode podrobnosti a spocitani kurzu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)