Řezné podmínky pro "dělový" vrták průměr 11,5
Zdravím, mám vrtat průchozí otvory ø11,5 do "nějake" slitiny hliníku (je to opracovaný výkovek, poměrně vysoké pevnosti, obrábí se velmi dobře), vrtaná hloubka je 70mm. Prosím někoho kdo má zkušenosti s těmito nástroji o nástin řezných podmínek (uvítám i přesné hodnoty), jelikož vůbec nevím čeho se chytit, nikdy jsem s takovým vrtákem nevrtal a nerad bych ho nechal v první díře. Děkuji mnohokrát.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
70mm do hliniku delovym vrtakem ??? PROC ??? 70 mm vyvrtas kde jakym prodlouzenym vrtakem. Ja bych sel do klasiky TK s povlakem na AL s vnitrnim chlazenim.
No a pokud chces presneji poradit tak bys mel dat presne co mas za material. Asi nejaka tvrda slitina AL je docela dost siroky pojem.
RADEK
No a pokud chces presneji poradit tak bys mel dat presne co mas za material. Asi nejaka tvrda slitina AL je docela dost siroky pojem.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Jan píše Radek záleží na materiálu a chlazení.
Všeobecné doporučení pro dělové vrtáky:
pro AL tvrdosti HB 40-100,
řezná rychlost V=65-300m/min, posuv f=0.03-0.15-ot.
Rozmezí pro různé druhy mat. jsou velké.
Proč ale dělový vrták do hloubky 70mm ?
Co tak dvoubřitý SK monolit pro mat. AlMg4Mn:
řezná rychlost V=170 m/min (4800 ot/min.), posuv f=0.18 mm-ot.
Všeobecné doporučení pro dělové vrtáky:
pro AL tvrdosti HB 40-100,
řezná rychlost V=65-300m/min, posuv f=0.03-0.15-ot.
Rozmezí pro různé druhy mat. jsou velké.
Proč ale dělový vrták do hloubky 70mm ?
Co tak dvoubřitý SK monolit pro mat. AlMg4Mn:
řezná rychlost V=170 m/min (4800 ot/min.), posuv f=0.18 mm-ot.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Konečně jsem vyštrachal nějké info:
materiál EN AW 7075- T6
Proč dělový vrták? Moje chyba, omlouvám se za mystifikaci, nejedná se o dělový vrták. Součást si u nás objednala firma v rámci kooperace, dodali nám přípravky, nástroje a výrobní postup, já když vyděl napsáno dělový vrták, tak aniž bych se podíval na vercajk, který nám dodali, tak jsem zde položil otázku. Když jsem se však díval do pytlíku s nástroji a listoval katalogem iscaru zjistil jsem, že se jedná o "vrtací výstružník".
S chlazením je problém, jelikož nemám na stroji chlazení nástrojem, jediné co můžu je, že pustím nástrojem stlačený vzduch, aby mi vyfoukával špony z díry a nechám kapalinu cákat jako obvykle, aby chladila co půjde. Myslíte, že je to dobrý nápad?
materiál EN AW 7075- T6
Proč dělový vrták? Moje chyba, omlouvám se za mystifikaci, nejedná se o dělový vrták. Součást si u nás objednala firma v rámci kooperace, dodali nám přípravky, nástroje a výrobní postup, já když vyděl napsáno dělový vrták, tak aniž bych se podíval na vercajk, který nám dodali, tak jsem zde položil otázku. Když jsem se však díval do pytlíku s nástroji a listoval katalogem iscaru zjistil jsem, že se jedná o "vrtací výstružník".
S chlazením je problém, jelikož nemám na stroji chlazení nástrojem, jediné co můžu je, že pustím nástrojem stlačený vzduch, aby mi vyfoukával špony z díry a nechám kapalinu cákat jako obvykle, aby chladila co půjde. Myslíte, že je to dobrý nápad?
ahoj, použiju tohle vlákno, nic jsem na foru nenašel tak se zeptám tady.
dá se dělovým vrtákem vrtat i ve zvislé poloze ? jak je to z odvodem špon ?
nebo se z dělovým vrtákem vrtá jenom vodorovně , třeba na soustruhu?
jestli se tu něco podobného už řešilo prosím o nasměřování . diky
dá se dělovým vrtákem vrtat i ve zvislé poloze ? jak je to z odvodem špon ?
nebo se z dělovým vrtákem vrtá jenom vodorovně , třeba na soustruhu?
jestli se tu něco podobného už řešilo prosím o nasměřování . diky
u těchto vrtáků je nutné tlakové chlazení ,na poloze nezáleži ,teda co já vím.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
přesně, je nutné chlazení tlakovou kapalinou nebo přimazávaným tlakovým vzduchem, hlavně kvůli odvádění špon, obojí min. tak 8 bar
u hodně hlubokých děr i desítky bar emulze
pak to ty špony spolehlivě vyhází v jakékoli poloze
vrták sám o sobě špony odvést neumí
neumí se zavrtat do povrchu samostatně, je nutné vodící pouzdro nebo pilotní díra
u hodně hlubokých děr i desítky bar emulze
pak to ty špony spolehlivě vyhází v jakékoli poloze
vrták sám o sobě špony odvést neumí
neumí se zavrtat do povrchu samostatně, je nutné vodící pouzdro nebo pilotní díra
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Ono se to vyplachování dá improvizovaně udělat i s nějakým levným hydraulickým čerpadlem a jednoduchým adaptérem pro přívod kapaliny do vrtáku. Horší je to při vrtání opravdu dlouhých děr, kde se točí vrták i obrobek, to už se dá bez specializovaného stroje udělat dost těžko. Těch 70mm je však jiný případ.