Frézka XJ9512

Odpovědět
pavel99

13. 5. 2009, 8:57

Koupil jsem si frézku XJ9512 čínského výrobce http://www.realbull-machine.com/en/ a českého prodejce www.vyrobnistroje.cz a chci se podělit o pár poznatků a zároveň se zeptat, jestli podobné stroje (Optimum, Proma) jsou stejně (někdy velmi zvláštně) řešené. Volil jsem jí proto, že oproti jiným v podobné ceně má MK3, 1kW motor, Zetko v rybině a se šroubem a hlavně Y přejezd 200mm. Dodává se s ní vrtačkové sklíčidlo do pr. 20mm, základní nářadí a na upínání nějaké svorníky a kameny - jeden se po prvním pokusu o utažení rozloupl jako ořech - viz foto.
Několik postřehů: Na PRVNÍ pohled celkem solidní zpracování - celé se to tak nějak leskne... a pak člověk zkusí vzít šponku... 12ka TK fréza cca 1mm hloubka. Nějak to při opatrném posuvu drnčí. Začnu točit rychleji, drnčí víc. Ladím otáčky - nemá vliv a drnčí stále stejně, až na fréze upadnou dva zuby. Inu dobrá holenku řeknu si a sahám po pr. 20mm. Drnčí, drnčí, ale drží. Asi to bude vůlí ve vřeteni. Ne snad na ložiskách, ale mezi zuby. Nevím, všechny osy byly zpevněné a stůl se zdál celkem stabilní. Při pokusu o soustružení to bylo o dost lepší, protože nůž byl v záběru pořád...
Otáčky se ovládají řazením L/H + potenciometr, přičemž maximum pravých otáček je znatelně nižší než maximum levých. Nevím proč.
A začal jsem rozebírat. Stoupání X a Y šroubů je 1.5mm!!! Nepředstavitelné na tom něco FRÉZOVAT. Matka mosazná málo-středně-velmi předepnutá :D, jak je libo, viz foto. Stoupání Z jsou 4mm, matka mosazná bez možnosti seřízení, vůle jak čuník před porážkou, viz video. Šrouby Y a Z uložené POUZE u kličky, sice ve dvojici axiálních ložisek, ale druhý konec v luftě. Představte si mu dát 1000 otáček. Šroub X uložen od kličky ke kličce. Kolíkové spojení MADE IN PRC viz video.
Házivost u vřetena 0.01mm, na sklíčidle už 0.05mm, to je ale jeho chyba.
Kolmost vřeteno/stůl v Y 0.00mm!!! V X levá polovina stolu -0.02mm a pravá +0.04mm. A to je dáno tím, že stůl je v délce 550mm na jedné straně o 0.1mm VYŠŠÍ!!!! Když už vypadá pěkně obroušený, zase není ani zemědělsky přesný...
Rybiny místy povrch až broužený, místy jak od krompáče, viz. foto. Co by jim to udělalo kdyby ještě ty 0.2mm přidaly, aby to bralo všude??? Klíny s náznakem zaškrabání (foto), ale evidentně těsně před obědem nebo koncem pracovní doby.

Tolik pár prvních dojmů. Bylo mi z toho do breku, ale už chytám nadšení, že z toho jednou bude XJ9512 CNC!
Přílohy
Vůle Z.wmv
(253.11 KiB) Staženo 612 x
XJ9520.jpg
Tohle z ní zbylo.JPG
rouby Z a Y.JPG
Rybina krompáčová.JPG
Rybina krompáčová II.JPG
Předepnutá matka.JPG
Na tenhle roh jim to upadlo.JPG
Kolíkové spojení.wmv
(1.68 MiB) Staženo 611 x
Klín.JPG
Kamen.JPG
Detail matky.JPG
Goor

14. 5. 2009, 5:07

Tyhle malé stroje jsou touhle nekvalitou proslulé. Já mám necelý měsíc FP-25V od Promy. Hned po vybalení a montáži na stůl jsem našel zradu ve vřeteni - vývrt pro upínací šroub byl v místě přechodu na Mk3 přinejmenším o 1mm vyosený, evidentně při výrobě utekl vrták z osy. Trn nebo nástroj upnout nešlo. Navíc mezi ozubenými koly od motoru do převodovky byla vůle taky kolem 1mm - co by to s mosaznými převody udělalo si netřeba domýšlet. Navíc mi po týdnu odešla elektronika regulace. Co do přesnosti se jeví dobře, ale celkovou rozborku jsem zatím nedělal.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 5. 2009, 9:32

No tak to ještě nedopadlo nejhůř :-) Pár týdnů práce, a je z toho použitelný stroj. Kolik to stálo?
Goor

15. 5. 2009, 8:48

No já za ni dal 39 990, rozmýšlel jsem se mezi tímhle a BF 20 L. Tady u té se mi líbil Mk3 kužel a strojní podélný posuv. Točit půl metru ručně po dvou milimetrech není to pravé.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 5. 2009, 9:11

to dava prostor firmam/zivnostnikum ktere pred prodejem provedou nezbytne upravy tak aby to bylo hned pouzitelne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
k

15. 5. 2009, 10:15

lenze to potom ten stroj nepekne predrazi ..
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 5. 2009, 10:40

to dava prostor sikovnym lidem aby si to koupili bez tohoto servisu a udelali si to sami
pro vsechny je tu misto

dokonce i pro ty co neumeji nic a porad jen breci
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
k

15. 5. 2009, 10:53

ono je to uz potom lepsie .. ked niekto xce v tomto podnikat . nakupovat (odliatky, motor, vreteno) atd priamo od cinakov a nie od predajcu v EU.. a montovat to poctivo u nas .. mozno aj v rozlicnych "triedach" (napr. ta ista frezka s trapezakom alebo vylepseny model s kulickovou srubou atd).

Pri nakupe od "zdroja" sa mozno ukaze, ze z 500 ks je treba vyhodit 10 (mozno viac) kvoli kazom a nepresnostiam . ale nakup 500ks vacsinou znamena aj to, ze cena za kus ide poriadne dole. Niektore dieli by ale mozno bolo mozne vyrabat (nenakupovat) .. prave kvoli tomu aby bola moznost garantovat ich kvalitu (od tepelneho spracovania, akosti materialu az po vyslednu presnost).
Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 5. 2009, 12:00

Goor píše:No já za ni dal 39 990, rozmýšlel jsem se mezi tímhle a BF 20 L. Tady u té se mi líbil Mk3 kužel a strojní podélný posuv. Točit půl metru ručně po dvou milimetrech není to pravé.
Lidi vážně jste blázni. :lol:
Dát tolik pěnez za takovouhle hrůzu????
Kamarád prodává starší nástrojařskou ruskou frézku za podobný peníze a to je oproti tomuhle i po pár letech práce Porsche vedle Trabantu. :wink:
lamoz
Sponzor fora

15. 5. 2009, 2:23

pokud bych vědel kam padneš...
Radek
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2009, 1:51

Já mám o něco menší mašinu z této řady - XC9512 a je to na jedno brdo. Tu mašinu jsem ani nepouštěl než jsem ji dal trochu dohromady. Poučen zkušenostmi z pásové pily jsem ji totálně rozebral, vyčistil, oložiskoval, něco málo "dobrousil", na zaškrabávání jsem si zatím netroufl, i když už jsem se dovybavil nářadím a tak uvidíme (nejsem strojař - mám daleko blíž k počítačům a elektronice). Co nevydrželo tak předělávám. První se odporoučelo statické kompenzování hmotnosti hlavy - mám tam teď plynový píst. Teď zas vylítaly zuby z převodovky, kolečka by asi šly vyreklamovat, ale po zkušenostech z konference minimill tam dám klíňák. Počítal jsem s tím, a když jsem se učil s frézou dělat tak jsem potřebné díly vyrobil. Chybí mi jen vysoustružit kola.
Proč jsem si ji vybral ? Má vřeteno MK3, pokud by BF20 měla MK3ku tak bych si pořídil raději ji, s BOW mám dobré zkušenosti (mám od nich soustruh). Prostě tato kategorie mašin je typické DoDo, buď to dodělá a seřídí dodavatel nebo kupec. (Klasický výrobní postup je totiž - odlít do pískové formy - nahrubo očistit od písku - nastříkat základovkou - obrobit - osadit ložiska, smontovat - počkat který blbec si to objedná/koupí, míněn velkoobchod - nastříkat jeho "firemními" barvami - vyexpedovat)
Něco málo mám na svých stránkách http://benedikt.lphard.cz/photo/index.p ... ini%20Mill

Radek
petr557

25. 5. 2009, 4:36

Mám tu samou malou a žadný písek jsem tam nenašel ale také bud půjdou klínáky nebo ozubený řemen
pavel99

26. 5. 2009, 5:20

Ozubené řemeny na vřeteno budou taky. Ušetřím dost na momentu a váze a odstraním ty strašné vůle. Kromě toho by to mělo běhat cca 200-4500 otáček když dám převod 1:1. Jinak se číňánkům musím omluvit (drobet). Ty kolíky co jsem předvádět na videu jsou KUŽELOVÉ!!! Vše mám teď rozebrané a připravené na přefrézování a úpravy.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“