Před časem jsem si koupil 2mm plát hodinářské mosazi.
Nemám na jeho řezání k dispozici nic jiného než pilku na kov ruční a elektrickou přímou kmitavou a elektrickou kotoučovou.
Kotouč na kov nemám, ale měl jsem pilky na kov do kmitavé přímé pily.
Nejdřív jsem používal nejjemnější zuby, ale ty se zalepovaly a řezání nebylo nic moc.
Dneska jsem ze zoufalství zkusil použít pilku s většími zuby a ejhle řezání se stalo velmi snadnou a hlavně rychlou záležitostí. viz porovnání pilek je to ta s většími zuby.
Řezání mosazi v domácích podmínkách
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já používám formátovací pilu, výbrus na plast (t.č. dost tupý), rozteč zubů cca 12 mm a taky to jde (mosaz 2 mm a hliník až do 40 mm)
Jen to nedoporučuju zkoušet bez chráničů sluchu 

Aleš Procháska
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No jo ale úhlovka má velikej prořez a zbytečně materiál ohřívá, mě by se líbila nějaká menší pásovka a doufám, že se jednou k nějaké dostanu ať už hotové a nebo si ji postavím. V zásadě na tom nic není že, jako na všem

- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ted jste mi pripomeli jak jsem kdysi davno u meho prvniho zamestnavatele, jeste jako obrabec kovu rezal 12mm dural plech skoro pul tabule primocarkou. Delal jsem tenkrat jakesi prepazky, byl to ctryrhran 10x10 a dlouhe asi 200mm. Normalni clovek by to udelal ze ctyrhranu 10x10. Ale my jsme byli "chuda firma" s vycuranym majitelem, ktery si vzpomel ze nekde v rohu stoji oprena tabule duraloveho plechu tl. 12mm. Tak jsem to jak magor skoro dve smeny rozrezaval primocarkou na 12mm siroke tycinky. Vubec jsem tenkrat necitil ruku. Pak jsem to samosrejme musel cele frezovat na tech 10x10, pak na delku a na samy zaver teprve diry a zavity. Ale to uz je 12 let zpatky.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.