cinske lineary
Jo? A výsledek bude v klidu ten, že trouba z Rexroth, pohony Yaskawa, systém Heidenhain postaví zkříženej šišoid a Pupák z Ebay vrakoviště stojek co ho strčí do kapsy po všech stránkách. Musí to jít pěkně ruku v ruce - profi peníze, profi hlava, profi vybavení, profi ruce, profi dostatek času... Pupák to řek jasně - 500-600 hodin na stroj. To je celkem dostatečnej prostor dobrej materiál zkur***vit nebo naopak vytěžit z toho co je kdispozici maximum - viz Pupákovo popis jak sedí na rozloženýma pojezdama a šroubama a podle toho loví kdesi v hlavě obrázek mašiny..
Aleš napsal:
Amatér: hele, na ebay mají príma lineáry a ze šroťáku jsem si přitáh kuličkáče, tak z toho postavíme třeba frézku...
A hobbysta si řekne - koupím si licenci na TRON a pustí se do stavby, komponenty si koupí tady a neprolézá žádné šrot'áky a nevyřizuje si nákupy na Ebay - obráběné dílly mu udělá Krutor za slušnou cenu a frézka
mu pro modelářskou činnost bohatě stačí, tak taková je asi současná realita
Rosta.
Amatér: hele, na ebay mají príma lineáry a ze šroťáku jsem si přitáh kuličkáče, tak z toho postavíme třeba frézku...
A hobbysta si řekne - koupím si licenci na TRON a pustí se do stavby, komponenty si koupí tady a neprolézá žádné šrot'áky a nevyřizuje si nákupy na Ebay - obráběné dílly mu udělá Krutor za slušnou cenu a frézka
mu pro modelářskou činnost bohatě stačí, tak taková je asi současná realita

CHlapci, co vlastně řešíte .... já za sebe tolik, že už 9 měsíců stavím svoji CNC pouze a jen kvůli radosti. Dlouho to trvá hlavně kvůli penězům, ale také pro všechny součátky, které nezvládnu vlastním strojním vybavením, hledám vhodného "dodavatele", po většinou placeného buď cigárama, rumem nebo protislužbou v tom, co umím (třeba překlad ...).
Až bude mašina hotová, bude zase radost jí oživovat a pokud to klapne, a bude chodit tak, jak si představuju, budu na ní zase pro radost dělat třeba něco pro svoje dcerky. Těch 30 tisíc, co v tom utopím, nehodlám nijak vydělat zpět nějakým obráběním .... jde o radost a uspokojení. To je pro mne HOBBY = ang. koníček, záliba, nadšení pro něco
Až bude mašina hotová, bude zase radost jí oživovat a pokud to klapne, a bude chodit tak, jak si představuju, budu na ní zase pro radost dělat třeba něco pro svoje dcerky. Těch 30 tisíc, co v tom utopím, nehodlám nijak vydělat zpět nějakým obráběním .... jde o radost a uspokojení. To je pro mne HOBBY = ang. koníček, záliba, nadšení pro něco

Uplne nejkrasnejsi paradox jsem zazil tento tyden. Byl u me clovek si popovidat o CNC masinkach a rozhodl se,ze si prestavi kombinovanej soustruh/frezka z Promy na CNC. I kdyz jsem mu to rozmlouval a vysvetloval mu,ze na tomhle zaklade nic rozumnyho nevytvori a ze je skoda do toho cpat kulickovy srouby a lin. vedeni,kdyz je to konstrukce na prdt s nulovou tuhosti,nedal si to vymluvit.V podtate me uzemnil tvrzenim,ze mu ani tak nejde o vysledek,jako o tu cestu a zistavani zkusenosti a ze je jedno,jestli to bude pouzitelnej stroj,hlavne,ze si s tim vyhraje a neco se nauci. I takhle lze pristupovat k procesu poznani. Vetsina znas preferuje vysledek,ale jsou jeste taci,kteri stavi TAO nadevse.
Bylo to tak ano, ale první co na dřeváku říz, byl díl na vrtulník - bylo to stavěno s jasným cílem poměr půl na půl - zábava/požadavek vyrábět často i už na Ebay prodaný věci. Bohu žel, jak říkáš, nenašel se nikdo kdo by napsal pokud chceš to, je to takto a je to řešení a) a pokud toto bude to stát b) Byť je to jen 3 roky tomu nazad, připadá mi to jako by to bylo před 20 lety. Dnes už je naštěstí názor o řádný kus dál k Pravdě.Se zbytkem světa se přel, že na tom dural udělá, a myslím, že i udělal. Kam se poděl ? Neznal jsi ho ? Kolik že ho to přišlo ?
PavelZ píše:CHlapci, co vlastně řešíte .... já za sebe tolik, že už 9 měsíců stavím svoji CNC pouze a jen kvůli radosti. Dlouho to trvá hlavně kvůli penězům, ale také pro všechny součátky, které nezvládnu vlastním strojním vybavením, hledám vhodného "dodavatele", po většinou placeného buď cigárama, rumem nebo protislužbou v tom, co umím (třeba překlad ...).
Moje řeč. Jsem HOBBY
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
do flamu se nezapojuji uchylne by prijde se trapit s trapezakama tam kde napr 500mm kulickace staci a vyjde na ebay i s postakem za 16kil
(podobne je to s nepodeprenou a podeprenou tyci...staci si zjistit ceny)
at je hobby ci poloprofi a vysledky jsou radove lepsi
(podobne je to s nepodeprenou a podeprenou tyci...staci si zjistit ceny)
at je hobby ci poloprofi a vysledky jsou radove lepsi
Prichy