výroba noniusu k soustruhu

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
RaS

8. 6. 2009, 6:37

metrický šroub je jistě v našich končinách základ.. ale zkuste si někdo měsíc dělat s palcovým stoupáním a garantuju Vám že nebudete již potřebovat kalkulačku na převod :lol: sice to je úplně k ničemu :lol:

nakonec asi pujdu do tohoto řešení a bude.. když jsem slyšel kolik by stál vyrobit trapézový šroub tak si radši zvyknu na metrickou stupnici na palcovém šroubu..
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 8:09

A na tom soustruhu se nedají vyrobit trapézové závity? Nějak nechápu proč si ho neuděláš sám. Pokud to nejde kvůli rozměru udělej si aspoň příčný ten je krátký. Já mám starý revolver kde jsou krátké oba trapézy průměru 16mm dokonce jsem uvažoval, že bych koupil hotové šrouby a jen upravil konce. Jinak kolega magi slíbil býti v tomto ohledu nápomocen :-)
a ještě obrázky:
http://benash.wz.cz/moje_dilna.html
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 3:46

Ty kupovaný trapézáky moc přesný nejsou.Koupil jsem trapéz 4mm stoupání vyřízl na něj bronzovou matici dal na frézku na příčný posuv,nasadil nonius a dal na nulu,před suport jsem frkl úchylkoměr posunul o jednu otáčku zas na nulu a rozdíl 0,02.
Víc už jsem s tím nelaboroval páč jsem na to neměl nervy a ten trapéz jsem si přeříznul na soustruhu :D pochopitelně matici jsem blbec musel udělat novou a starou hodit po psu 8) .
Možná jsem ale jen narazil na nějakou ku.wu a dají se sehnat i přesnější
RaS

9. 6. 2009, 8:27

trapezak by mel byt brouseny a to na soustruhu neudelam..
kiko01
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2009, 8:31

na frezke mam liearne odmeriavanie a moja skrutka trapezova je presna takmer na 0,01 a je jedno o kolko otacok posuniem klukou,pekne sa trafim na noniuse na nulu,aj ked je pravda ze nie vzdy sa trafis na noniuse presne na rysku...
Ferda

9. 6. 2009, 7:35

RaS píše:trapezak by mel byt brouseny a to na soustruhu neudelam..
Proč by měl být broušený? Jak psal Tumlík, hlavní je aby měl korekní stoupaní. IT7 0.052mm/300mm. To musí stačit . Když se dá na stroj a bude se to provozovat tak se zaběhá a bude jak broušený. Budeš-li mít stahovací matku tak ji pak dotáhni a vše OK. :roll:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Gustavson

22. 6. 2009, 7:09

Ben Ash píše:A na tom soustruhu se nedají vyrobit trapézové závity? Nějak nechápu proč si ho neuděláš sám. Pokud to nejde kvůli rozměru udělej si aspoň příčný ten je krátký. Já mám starý revolver kde jsou krátké oba trapézy průměru 16mm dokonce jsem uvažoval, že bych koupil hotové šrouby a jen upravil konce. Jinak kolega magi slíbil býti v tomto ohledu nápomocen :-)
a ještě obrázky:
Já myslim že dlouhej podélnej je stejně u každeho soustruhu palcovej.Co já sem viděl tak má buď 8 nebo 4 nebo 2 běhy na palec.Tam by opravdu stačil udělat jen nonius.
Nebo si to myslel jinak?
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2009, 7:58

Tak to nevím já mám jednochodý závit trapézový prům. 16mm. Nemám padací matku ani ozubený hřeben a pohon šroubu není strojní nýbrž ruční, protože to je revolverový soustruh, kde se závity daly dělat kopírovacím zařízením, které ale bohužel nemám.
trnkav

22. 6. 2009, 10:10

Ben Ash. Ten samej soustruh jako máš jsem viděl dneska v kovošrotu. Jen na něj asi dlouho pršelo.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2009, 8:23

Gustavson píše:
Ben Ash píše:A na tom soustruhu se nedají vyrobit trapézové závity? Nějak nechápu proč si ho neuděláš sám. Pokud to nejde kvůli rozměru udělej si aspoň příčný ten je krátký. Já mám starý revolver kde jsou krátké oba trapézy průměru 16mm dokonce jsem uvažoval, že bych koupil hotové šrouby a jen upravil konce. Jinak kolega magi slíbil býti v tomto ohledu nápomocen :-)
a ještě obrázky:
Já myslim že dlouhej podélnej je stejně u každeho soustruhu palcovej.Co já sem viděl tak má buď 8 nebo 4 nebo 2 běhy na palec.Tam by opravdu stačil udělat jen nonius.
Nebo si to myslel jinak?
Původně se myslím ptal na příčný a vrchní krátký podélný posuv,kde má W závit.S dlouhým podélným to nemá nic společnýho ,tam ten nonius stejně na starých mašinách nebyl .No a když tam je tak to jde přes ozubenou tyč
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“