Otroci bez cíle

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2009, 12:57

Spis uz prestava byt co odnaset. A nove vercajky na klasikach moc neuplatnis.
Ještě že sem Čech - bejt třeba Angličan, musel by mi někdo vysvětlit, cos tim myslel :lol: :lol:
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 23. 6. 2009, 1:09, celkem upraveno 1 x.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2009, 12:59

Na hobby CNC ty rány tak nebolej a kapsu netrhaj.
to by mělo viset na první stránce:)))))))))))
Je to přesně tak, dostat teď profi CNC mašinu, znamenalo by to ze začátku zpomalení výroby, asi by to muselo řídit něco jiného než Mach - to definitivně, takže další studium a první kusy by vždy musely být apsoň ze dřevěnýho špalku na pokus. Dlouho by stála stranou jako hračka na hraní, než by se plně zapojila do výroby.. Skoro přesně tuto sitaci sleduju v jedne firmě u Plzně co chce vyrábět benzínové motory do modelů aut.

Koupili stroj, postříkali ho šampáněm v naději velkýho zisku a druhej den to nabořili. Oprava stála balík, s klukem co to nabořil se teď souděj a chtějí po něm peníze za opravu. Samozřejmě tím jasně dávají najevo jak dopadne každej další kdo to naboří, tak se mašině každej poctivě vyhybá, už několik měsícíců stojí. Firmě to odebralo peníze, (a zřejmě odebírá protože je to stroj zřejmě na leasing) takže výsledkem je plně připravená výroba která už se nerozjela, protože nejsou prachy na finální ověřovací testy motorů.

Podle mě nic nerozjedou i když si někde pučej a krachne to stejně.
Rozjíždět výrobu neznámých motorů pro hobby prostředí na začátku krize je čistý bláznovství :cry:
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2009, 1:43

Na to ze se to neridi machem, by sis velmi rychle zvykl.

Mne kazda rana boli stejne at uz je to na hobby nebo na profi masine. Kdo to ma jinak je u mne bezcitny hulvath... :D

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
rhinov

23. 6. 2009, 4:16

my minulej mesic vyhazovali nastroje z jedne starsi ctyrvretenove 5-ti osky za nekolik milionu
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2009, 6:43

Aeroomni píše:Na hobby CNC ty rány tak nebolej a kapsu netrhaj.
to by mělo viset na první stránce:)))))))))))
Je to přesně tak, dostat teď profi CNC mašinu, znamenalo by to ze začátku zpomalení výroby, asi by to muselo řídit něco jiného než Mach - to definitivně, takže další studium a první kusy by vždy musely být apsoň ze dřevěnýho špalku na pokus. Dlouho by stála stranou jako hračka na hraní, než by se plně zapojila do výroby.. Skoro přesně tuto sitaci sleduju v jedne firmě u Plzně co chce vyrábět benzínové motory do modelů aut.

Koupili stroj, postříkali ho šampáněm v naději velkýho zisku a druhej den to nabořili. Oprava stála balík, s klukem co to nabořil se teď souděj a chtějí po něm peníze za opravu. Samozřejmě tím jasně dávají najevo jak dopadne každej další kdo to naboří, tak se mašině každej poctivě vyhybá, už několik měsícíců stojí. Firmě to odebralo peníze, (a zřejmě odebírá protože je to stroj zřejmě na leasing) takže výsledkem je plně připravená výroba která už se nerozjela, protože nejsou prachy na finální ověřovací testy motorů.

Podle mě nic nerozjedou i když si někde pučej a krachne to stejně.
Rozjíždět výrobu neznámých motorů pro hobby prostředí na začátku krize je čistý bláznovství :cry:
Krásnej příklad, jen bych doplnil zkušenosti právě z Rc aut. Kdysi mi jeden obchodník z týhle branže, kterýmu jsem se snažil něco nabídnout vysvětlil že nemám šanci. Že musím buď chrlit lacinej šrot, což jde jen u šikmáčů a nebo že musím mít s modelem, či věcma který do nich dělám, na kontě aspoň tituly mistra republiky......
No já to nevzdal a dneska v kategorii, kterou dělám mistři jezdí s výrobkama mojí značky. Jenže to co to stálo radši ani nepočítám.... Ale ty zkušenosti který mi to dalo jsou vlastně k nezaplacení, takže jsem spokojenej.
To co píšeš o tý firmě je fakt risk naprosto neskutečnej, myslím že to jsou skutečně adepti na krach. Levný motory dělaj šikmáči a pokud chtěj prorazit, tak s tím co udělaj musej sbírat tituly, jinak smůla....Možná že nakonec prorazej, ale co je to bude stát???? Pak ale, pokud budou úspěšný, přijde šikmáč a provede rozborku jejich motoru a co bude dál netřeba psát.... :lol:
Měli nejdřív vypotit funkční motor, se kterým se bude vyhrávat, nechat jich pár vyrobit aby se to dostalo mezi lidi a pak teprve řešit jestli, když bude poptávka, se jim vyplatí vlastní výroba.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2009, 6:49

Radek-B píše:Na to ze se to neridi machem, by sis velmi rychle zvykl.

Mne kazda rana boli stejne at uz je to na hobby nebo na profi masine. Kdo to ma jinak je u mne bezcitny hulvath... :D

RADEK
Bolí to stejně, tedy srdce....ale kapsu sakra víc zabolí nabourat něco v profi sektoru. :lol:
A že vím o čem to je.....fungl nová 12-ka carbidovka zabořená rychloposuvem do čelistí upínací universálky, to bolelo srdce i peněženku..... :cry:
motorovy

24. 6. 2009, 7:13

ked sa mozem vratit o nejaky prispevok dozadu...celkom sme si nerozumeli :) myslel som motocykle, nie motory. i tak som neuvazoval o niecom tak komplikovanom ako diely na motocykle.
ja vobec nechcem nejako znevazovat niekoho pracu a schopnosti, nemyslim si ze oblast okolo cnc je jednoducha. prave naopak, obdivujem ked sem niekto nieco hodi co vyrobil. i ked by som cakal ze v sekcii vyrobky toho bude ohromne mnozstvo a pritom tam toho je malo. mozno teda mozem taku verejnu prosbu povedat, zverejnujte co dokazete urobit, nam cnc cakatelom to pomoze.
a zasa spat k teme :) necakam ze za mesiac budem schopny vyroby niecoho zlozitejsieho. objednal som si SIEG KX3 a z mojho pohladu je to profi masinka, aku by som doma nepostavil. a mam ju za cenu, ktora sa rovna priblizne tomu co by som investoval do stavby stoja. ma sice mensie pojazdy, ale to mi nevadi. teraz so mnou pocitajte: kupim si masinku, pockam 3 mesiace kym to sem pride, nastudujem si CAD, CAM, hadam stihnem zaklady obrabania. masinka pride, nakupim polystyren alebo nieco tomu podobne a budem si robit formicky na laminatovanie. to je jasne ze budem prve mesiace vsetko vyhadzovat lebo to bude nepouzitelne. ak sa mam pustit do vlastnej masinky, bude mi to trvat minimalne rok, a konstrukcia by bola plna chyb.

celkovo ide o to ze sa niekam posuniem, ze sa snazim nieco nove naucit.
ja vidim moznosti cnc asi z ineho pohladu, pre mna to nie je stroj co vyrobi len presne casti inych strojov, ale dokaze tvorit aj umenie. len som musel reagovat, lebo mam pocit z fora ze to je bud o tom ze je to moc zlozite, alebo z toho nezarobim. ja viem ze profici na fore riesia zlozitu vyrobu alebo ci je nieco ziskove alebo nie, ale mozno takto vystrasite a odradite mnoho ludi.

takze trochu optimizmu do tejto strasnej krizy! :D
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 6. 2009, 10:00

Radek-B píše:Spis uz prestava byt co odnaset. A nove vercajky na klasikach moc neuplatnis.

RADEK
uveď příklad co z novějších cajků na klasice neuplatním :lol:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2009, 12:50

Počúvaj, Ty si hrozný optimista i pesimista v jednej minúte:)
Sú tu ľudia, ktorí vedia, o čom rozprávajú a veľmi dobre - ako píše hore kolega, ak chceš ísť bezpečnou cestou k cieli, je cesta od pilníka cez ručnú mašinu dogmou. To isté ako keď chceš lietať stíhačkou - treba vedieť najprv na dačom pomalšom, lebo sa jednoducho zabiješ.. Ver mi, že viem, o čom rozprávam..

Že odradíme ľudí, je pesimizmus ako sviňa, nakoľko ľudí tu treba a správnych ľudí - to znamená ľudí, ktorí chcú robiť CNC a ktorí pri tom chcú, čo najdlhšie ostať. A týchto ľudí treba podchytiť a udržať na lacnej a čo jednoduchej ceste k svojmu cieľu - je jedno, či je to pekne strúhajúca mašina pre svoje hobby alebo výrobkov predaj s perspektívou daľšej mašiny. Tzn naučiť ich malovať CADe , urobiť CNC kód a vyrezať im prvý 2D výrobok hoci aj zadarmo. Keď nikto, urobím to rád pre novú tvár aj 2X zo svojho matroša, keď mi ukáže kde a ako to predal aukro, ebay, alebo cicatej susedke:)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2009, 5:40

tumlik píše:
Radek-B píše:Spis uz prestava byt co odnaset. A nove vercajky na klasikach moc neuplatnis.

RADEK
uveď příklad co z novějších cajků na klasice neuplatním :lol:
Zavitove tvrdokovove frezy, das na klasickou frezu ? Ja sem treba zvykly zavity od M16 nahoru frezovat.
Taky pochybuju ze budes doma cpat na frezku Hlavu treba prumer 160 kde musis osadit 14 platku po 300,- kus.....

R
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Pavel R

26. 6. 2009, 9:26

[quote="Aeroomni"]

Koupili stroj, postříkali ho šampáněm v naději velkýho zisku a druhej den to nabořili. Oprava stála balík, s klukem co to nabořil se teď souděj a chtějí po něm peníze za opravu.

Asi takhle - bouchne si skoro každý. Jen mi není jasný, proč ten obsluhující neměl pojistku na blbost a za druhý, proč tu mašinu neměli pojištěnou. Mě podobní živlové jakožto servisáka živí, něco málo o tom vím. Každopádně i já mám pojistku, kdybych, nedejbůh někde něco podělal. Už se podobných případů řešilo moc, škody bývají od desítek do stovek tisíc, pojišťovna to celkem v pohodě zatáhne. Sepíše se plkanec o tom, že dotyčný byl řádně proškolen, z důvodu nepozornosti došlo ke kolizi.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

27. 6. 2009, 10:21

Už se podobných případů řešilo moc, škody bývají od desítek do stovek tisíc, pojišťovna to celkem v pohodě zatáhne.
Heheh no dobrý mě jeden človíček napsal do mailu, že to moc nafukuju že po nabourání stoje přelízněš stůl a jede se dál...... [/quote]
Pavel R

27. 6. 2009, 10:30

Přijde na to. Přelíznout stůl je, samozřejmě, to nejmenší. Zašpuntovat proražený stůl taky jde celkem levně. Ale když je někdo takový šikula, že u té rány rozvalí Z převodovku, zlikviduje vřeteno (hlavně keramický ložiska v něm), nebo těžce naboří hlavu pětiosky tak to nespraví půl dne práce a matroš za 1.000 Kč
nemo

27. 6. 2009, 12:00

Ahoj,
celý tohle vlákno je nesmysl. Tak jako PC a internet, tak CNC musí být v každé rodině. Cílem by mělo být, co možná nejvíce udělat doma. Prodávat by se měly pouze polotovary. K tomu by také měla sloužit vlastní elektrárna, kterou si každý vyrobí na svém CNC. Až proběhne tato revoluce, zruší se elektrárny a všechny továrny. Vznikne opravdová soutěž do té doby, než se vše vrátí k původnímu stavu, a tak pořád dokola. CNC budou stále lepší a lepší. Člověk se nakonec stane sám CNC a to bude ten ideální stav. K tomuto stavu vede doufejme ještě dlouhá cesta a tak vzhůru po ní. Jak už tady někdo napsal ,, Nemáš CNC nic neznamenáš". Nemo.
Není vedení jako vedení.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“