Mex píše: ↑14. 3. 2019, 11:00
Předpokládejme teď, že se teplota nemění, což platí, pokud nasávaný vzduch má stejnou teplotu jako vzdušník.
Např. 8-bar kompresor nasaje 8 litrů vzduchu o relativní vlhkosti 20%. Tím se z něho stane 1 litr vzduchu o tlaku 8bar, ale to množství vzduchu 1 litr má stále schopnost vázat jen tolik vody jako 1 litr okolního vzduchu. Takže najednou má ten vzduch relativní vlhkost 8x20=160%, takže přebytek vody nad 100% zkondenzuje na vodu ve vzdušníku.
To sedí, s tím jak zvyšuješ litry, máš s něma i víc vody obsažený ve vzduchu, ale pokud bys ji chtěl i odpařovat, tak odpaříš i těch 20% samotnejch, a to teplotou. A háček je v tom, že tu teplotu tam dostaneš vždycky, jde jen o to, abys tu teplotu tam dostal co nejnižší a po co nejkratší dobu. Toho dosáhneš výkonnějším kompresorem, kterej bude umět velký objemy, protože na nafoukání objemu vzduchu, kterej je danej nádobou a tlakáčem, mu bude stačit kratší doba. Takže teplotu co generuje kompresor zpochybňovat nemůžeš.
A to je celý, nic víc. Pokud k tomu použiješ další zařízení na úpravu, tak tě to nemusí tolik trápit, koupiš sušičku, dáš pořádný výstupní filtry, taková jetá sušička řekněme 30+30 filtr, pohoda...
A při tomhle jde vidět ten rozdíl, kdy použiješ malej kompresor, kterej jede a topí nonstop, nebo velkej, kterej zapne jednou za den na 5 minut. Reálně to vidíš, když pak večer po těhle dvou různejch cyklech povolíš odkalovák, a tlak na nádržích je stejnej, protože mám talkovej spínač na chemistru. I na samostatnejch kompresorech mám stopku na 6, víc je stejně k hovnu, akorát to ten jednostupeň zbytečně zatěžuje, neuměrně stoupá doba s každou atmosférou, než ji dosáhne.
Klidně bych mohl jít nahodit malej kompresor, a ukázat vám proti papíru, co to dělá, když na určitejch litrech 2-4x po sobě natlakuje a to už na něm neudržíš ruku, a pak to samý udělat za ten stejnej vyfoukanej objem vzduchu třeba z Kaesera. Teď by to šlo, je jaro, absolutní sucho jak na sahaře, v létě to nebude mít cenu, to je vlhkost jako prase, to by zkreslovalo. Víc už k tomu ne mám co říct. Za ten zbytečnej čas, jsem mohl udělat to šnekový kolo, bylo by to prospěšnější, než se dohadovat o věcech, který mi reálně procházej rukama, a obhajuju je před lidma, který teoreticky počítají koeficienty a statistiky meteorologickýho ústavu. Je to stejný jak když se chceš podívat na počasí, a místo kouknutí z otevřenýho okna koukneš na počasí na netu.
Na závěr trochu špatného humoru, jinej ani neumím
mamí, proč umřely ty rybičky?
-Protože měly málo vodičky
oni se tam už nevešly?
-Ne neměly vzduch
a kam se ta voda ztratila?
-Vzalo si ji sluníčko do nebíčka
a co s ní to sluníčko dělá?
-Dává ji do mráčků
a co s ní pak dělají ty mráčky?
-Jednou za čas ji zase vyprší dolů na zem
a co se děje s tou vodou, když je všude na zemi?
-Zase si ji vezme sluníčko
a to nenechá ani stromečkům a travičce?
-Nenechá, vezme si do nebíčka všechnu
a neuschnou ty stromečky a travička?
-Uschnou
a proč?
-Protože nemají vodu, všechnu si vzalo sluníčko nahoru
a to už žádná nezbyla?
- Ne, zbytek sežral tatínkuj kompresor…
a to je tý vody ve vzduchu tak málo?
-Ne, jenom na jaře, v zimě, a na podzim
a co v létě?
-V létě je jí naopak nejvíc
jak to, v létě přece sluníčko svítí nejvíc a na jaře, na podzim a v zimě prší a sněží?
- To nevadí, psali to na internetu

H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...