Motivace v kostce: Teknomotor nabizi vretena SB(single bearing) s jednoduchym kulickovym loziskem nahore i dole jako levnou variantu pro nenarcne frezovani s minimem axialnich sil. A potom mnohem drazsi serii DB(dual bearing) kde tovarne osazuje dvojici lozisek s kosouhlym stykem - vhodnou i pro axialni silove pusobeni. Zde modifikujeme a tim upgradujeme prave levnou radu SB.
Pro vsechny, kdo hledaji kompromis v pomeru cena/vykon, nebo se jejich pozadavky na vreteno zmenily a uvitali by vetsi axialni unosnost .... se tenhle postup muze hodit.
Stejna prestavba by se mela podarit pro celou radu 3140 a dost mozna i pro ostatni modely SB (t.j. rada 4147), ktere jsou tovarne osazeny pouze jednoduchym kulickovym loziskem dole. Jen velikost(prumer) lozisek se bude lisit. Myslim ze rada 4147 je dole ulozena v lozisku 6205 misto 6005, ale jiste si to nepamatuju.
Popsana uprava behala na stroji pres tri roky s cinskym loziskem L&Y 3005A-2RS.
Parametry tohoto loziska viz obrazek, dalsi data a porovnani s originalnim loziskem 6005-2RSLTN9/C3VT162:
- usporadani: zady k sobe - DB varianta
- uhel kontaktu 25°
- valive elementy: Fe kulicky se stredni oskulaci (vs. lozisko 6005: keramicke kulicky)
- klec: PA6+CF (vs. lozisko 6005: TN9 --> PA66+GF)
- teplotni rozsah: -30°C az 125°C (vs. lozisko 6005: -30°C az 150°C)
- radialni vule: C3 (vs. lozisko 6005: C3)
- staticka unosnost: 11.5 kN (vs. lozisko 6005: cca 6.6kN)
- dynamicka: 15.5kN (vs. lozisko 6005: cca 11.9kN)
- Axial. stat. unosnost: max. 9kN (vs. lozisko 6005: odhad max. 1kN)
- mez unavy: 650N (vs. lozisko 6005: cca 350N)
- max. otacky 10.500rpm (vs. lozisko 6005: cca 18.000 rpm)
- Plasticke mazivo: SKF LGHP2 ( vs. lozisko 6005: VT162)
Funkcne byl provoz naprosto bez problemu, provozovano mezi 9000rpm a 18000rpm (cca 20% casu). Papirovy limit L&Yloziska je 10500rpm, pricemz omezujicim faktorem je otepleni. Proto jsem spolu s upravou take pridal elektricky ventilator o zhruba trojnasobnem prutoku v porovnani s tovarni vrtulkou na hrideli. Takto teplota domku spodniho loziska nikdy neprekroci 60°C coz se da povazovat za velmi bezpecny stav. Odhaduju ze vlastni lozisko nebude mit o vice nez 10°C vyssi teplotu.
S tovarni vrtulkou lze ocekavat teplotu domku loziska do 80°C, viz fotky z termokamery.
Kdyz jsem upravu rotoru dokoncil, vzal jsem to na VSR pro kontrolu vyvazeni a bylo to srovnatelne s tovarnim stavem. V podstate to nema co rozvazit, ale dobre to potvrdit.
Nedavno jsem musel vreteno sundat, tak jsem se rozhodl zkontrolovat taky ta loziska. Nasel jsem spodni lozisko v dobrem stavu, bez zvetsenych vuli, ale s vyplavenou casti vazeliny. Viz obr. To pricitam pretaceni loziska. Evidentne mu to ale nevadilo. Nicmene jsem ho zamenil za nove ziskane INA 3005-2Z ktere ma papirovy limit 11900rpm a obecne lepsi predpoklady fungovat dlouhodobe spolehlive. Snad INA nezklame. (edit: L&Y lozisko je nakonec lepsi nez INA, viz 3, strana threadu).
Co se tyce horniho loziska, nebylo ho treba menit. je tam male lozisko 6000, ja ho preventivne vymenil za NSK 6000ZZCE.
Strucny postup (je to uz davno co jsem to delal, tak se omlouvam za pripadnou desinformaci):
Jedina komplikace procesu nahrady spodniho loziska je v tom, ze ta dvourada loziska jsou samozrejme sirsi. Nastesti ne o moc, v nasem pripade o 4mm. 6005 ma sirku 12mm, zatimco 3005 16mm. Kdyz si prohlednete axialni stackup, zjistite ze potrebujeme ty 4mm ziskat pro sestavu lozisko, domek, labyrint. Resenim je posunout drazku pro pojistny krouzek smerem "ven". Cili prvni ukol vysoustruzit novou drazku. Viz obr. Uvazoval jsem chvilku i o tom, ze to cele posunu "dovnitr", ale neni tam dost masa v tom opernem osazeni na hrideli.
TIm jsme vyresili spodni ulozeni, ale posunuli jsme si tim hridel o 4mm "nahoru". Takze nesedi puvodni prumer pod hornim 6000 loziskem. Nastesti je na hrideli dost masa a misto, takze potrebujeme jen stocit smerem "dovnitr" ty 4mm pro plochu pod to horni lozisko - druhy ukol. A tim je vyresene i horni ulozeni. Zadne predepinani neni treba, cely axial drzi 3005. Vrchni male lozisko je v domecku ponechano oprene o tovarne osazenou vlnovou (nebo talirovou) pruzinu, ale v podstate muze byt i napevno. To cinske L&Y 3005 ma po trech letech axialni vuli za studena asi 25um. Takze dobre.
Pozn: puvodne jsem uvazoval o osazeni dvojice tradicnejsich lozisek s kosouhlym stykem (7005 + 7000), ale zavrhl jsem to z duvodu komplikovaneho vymezovani vuli/predpinani. Axialni unosnost toho dvouradeho kosouhleho 3005 je sice nizsi nez u 7005, ale porad velmi slusna a daleko vyssi nez v pripade puvodniho reseni.
Komentare k fotkam jsem delal puvodne pro sebe, snad to je srozumitelne i jinym.