Motor v soustruhu SN400

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 4674
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

14. 5. 2019, 5:16

No nevím, když jsem viděl ty ampérmetry při 10kw a 4kw motoru, tak mě jako rozdíl přišlo..
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5385
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

14. 5. 2019, 5:39

DwPetr píše:
14. 5. 2019, 5:16
No nevím, když jsem viděl ty ampérmetry při 10kw a 4kw motoru, tak mě jako rozdíl přišlo..
účiník
cos fí
činný výkon (ten co počítá běžný elektroměr) = U*I*cos fí
tzn. elektroměr ti u většího motoru napočítá víc jen o větší tření ve větších ložiskách, větší ventilační ztráty a tak (naprázdno nebo při stejné odevzdané mechanické práci)
to je zanedbatelný
jiná věc jsou rozběhový proudy atd
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex
Příspěvky: 7072
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 5. 2019, 8:43

DwPetr píše:
14. 5. 2019, 5:16
No nevím, když jsem viděl ty ampérmetry při 10kw a 4kw motoru, tak mě jako rozdíl přišlo..
No však jsem to tam psal.
Větší jalovina.
Kdybys tam měl místo ampérmetrů wattmetry, tak by ten rozdíl zas takový neukazovaly.
Ale nakonec to už všechno psal testone.
Mex
Příspěvky: 7072
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 5. 2019, 9:20

Teď mě napadlo, jak by se dala měřit modernost podniku.
Soustruhy a obecně motory dělají indukční zátěž. Zdroje počítačů různých vyplňovačů tabulek a žádostí o dotace v kanclech zase představují kapacitní zátěž, takže kompenzují jalovinu těch mašin.
Takže prostým změřením účiníku za celou fabriku zjistíme, jak je fabrika moderní. Moderní fabrika totiž bojuje s globálním oteplováním a její soustruhy se točí v Číně. Zato vyplňovačů má mnoho.
Trochu to budou kazit motory klimatizací v kanclech těch vyplňovačů. Nojo, nic není dokonalé.
kaba2
Příspěvky: 31
Registrován: 8. 12. 2007, 9:20
Bydliště: Vyškov

15. 5. 2019, 11:40

Zajímavá úvaha.Myslím ale , že ty počítače (zdroje s usměrňovačem na vstupu a kondenzátorem za ním ) jako kapacitní zátěž nepůsobí.Berou spíš nesinusový proud když síť prochází vrcholem.Nejsou schopny rekuperovat náboj z kondenzátorů přes diody zpět do sítě.
Mex
Příspěvky: 7072
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 5. 2019, 1:54

Samozřejmě to byla nadsázka.
Spínané zdroje jistě neumí rekuperovat zpět, takže jako korektor účiníku by to nefungovalo. Ale jako vyrovnávač už asi trochu jo.
U jalového odběru je odběr proudu posunutý mimo napěťovou špičku, kdežto u spínaných zdrojů je naopak zase jen ve špičce (nepoužívá-li zdroj nějakou formu PFC). Takže vždy tahá buď jeden nebo druhý.
weezer
Příspěvky: 11
Registrován: 9. 5. 2019, 11:33

23. 11. 2019, 4:56

Zdravím, trosku to trvalo, ale podařilo se mi implementovat motor 4KW dle místních rad jsem změřil původní umístění remenice a udělal “podložky” na saně pro nový motor, tak aby vše sedělo. V motoru jsou nová ložiska a když jsem to měl dole nadhodil jsem i nové řemeny. Soustruh se točí parádně, děkuji všem za rady! Jen bych měl jednu prosbu mohl by mi někdo, kdo používá SN400, jak vypnu točení závitu? Ať dělám co dělám furt mi to jede závity i na rucni posuv. V návodu je to popsáno jako páka 7, ale ne fig 3 kam odkazuje návod jsou paky označeny jako 7a a 7b.

Děkuji moc
aga1001
Příspěvky: 79
Registrován: 3. 8. 2018, 10:32

23. 11. 2019, 8:26

weezer píše:
23. 11. 2019, 4:56
Zdravím, trosku to trvalo, ale podařilo se mi implementovat motor 4KW dle místních rad jsem změřil původní umístění remenice a udělal “podložky” na saně pro nový motor, tak aby vše sedělo. V motoru jsou nová ložiska a když jsem to měl dole nadhodil jsem i nové řemeny. Soustruh se točí parádně, děkuji všem za rady! Jen bych měl jednu prosbu mohl by mi někdo, kdo používá SN400, jak vypnu točení závitu? Ať dělám co dělám furt mi to jede závity i na rucni posuv. V návodu je to popsáno jako páka 7, ale ne fig 3 kam odkazuje návod jsou paky označeny jako 7a a 7b.

Děkuji moc
Nechápem čo myslíš ,že :" na ručný posuv ti idú závity". Posuv a rezanie závitov sa preraďuje na tom prvom dvojkolese na nortonke tým vonkajším čo má len štyri polohy polohy 1a2 sú závity a poloha 3 a 4 je posuv. Ak ti to bude robiť na trojke a štvorke tak to znamená, že buď máš zhodenú nejaké tiahlo vo vnutri v nortonky v horšom prípade bude zlomené , ešte je možnosť, že vypadli kamene s tiahel.
weezer
Příspěvky: 11
Registrován: 9. 5. 2019, 11:33

23. 11. 2019, 9:29

Super!!!! Děkuji moc za pomoc, jak jsem psal začínám a dal jsem tam 3ku a už to krásné běží. Děkuji! :D
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“