Dobrý večer, chtěl bych si postavit CNC frézku, spíš jen tak pro radost, ale kdyby něco zvládla udělat, vůbec bych se nezlobil. Obor strojařinu moc neznám, neboť ve škole se k tomu nedostanu (chodím na gympl) takže se nezlobte, kdybych se na něco špatně ptal nebo tak...
Udělal jsem první návrh spodní části frézy. Osu X (posouvat se bude stůl). Chtěl bych se vás zeptat, jestli vodící tyče průměru 10mm nejsou zbytečně tlusté (stůl bude z 5mm dřevotřísky). Jestli trapézový šroum prům. 16mm není zbytečně veliký, popřípadě, kde najít trapézy menších průměrů. na osy Y a Z bych si představoval vodící tyče prům. 6mm a nějáké trapézy. Vodící tyče si nechám indukčně zakalit. Všechno bych chtěl pohánět nějákými krokovými motory. Jako vřeteno (to co bude frézovat) bych si představoval přímou brusku EXTOL 130W (http://www.kutiltim.cz/prima-bruska-ext ... sada-40ks/)
Stůl bude mít pracovní plochu: 150*200mm a posuv po ose Z bude 100mm.
Co na to říkáte ? A hlavně co radíte ?
Stavba CNC frézky
Ahoj,
asi nejsem ten pravý co by ti měl poradit, ale než zareagují odborníci:
a) pozorně si přečti příspěvky na fóru
b) neuraz se, ale udělaj si jasno v jednotkách
c) ty tyče co nejvíc od sebe
ale pokud je to pro radost atak bych zvolil nábytkové kuličkové pojezdy a obyč. závitové tyče. Je to rychlejší a hýbat se to bude. Já postupuji stejně. Vím že teď se ozvou zastánci HiTech řešen, ale jako první krok na cestě....
asi nejsem ten pravý co by ti měl poradit, ale než zareagují odborníci:
a) pozorně si přečti příspěvky na fóru
b) neuraz se, ale udělaj si jasno v jednotkách
c) ty tyče co nejvíc od sebe
ale pokud je to pro radost atak bych zvolil nábytkové kuličkové pojezdy a obyč. závitové tyče. Je to rychlejší a hýbat se to bude. Já postupuji stejně. Vím že teď se ozvou zastánci HiTech řešen, ale jako první krok na cestě....
Nepodepřené tyče 10mm jsou v nepoměru vůči šroubu 16mm - první malé, druhé velké. Stůl z tenké překližky taky nebude to pravé.
Pro srovnání, v Proxxonu MF70, který jezdí na zhruba polovičních rozjezdech je metrický šroub M6 a plastové válcové matice.
Zkus, jen tak orientačně kouknout na Proxxoňácký stolek KT 150- možná by tě přišel na míň, než samodomo a je to kus tuhé litiny.
Radek
Pro srovnání, v Proxxonu MF70, který jezdí na zhruba polovičních rozjezdech je metrický šroub M6 a plastové válcové matice.
Zkus, jen tak orientačně kouknout na Proxxoňácký stolek KT 150- možná by tě přišel na míň, než samodomo a je to kus tuhé litiny.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
-
- Kontaktovat uživatele:
KT 150 je tlakovy odlitek z hliniku a neni zrovna moc povedeny. Vlastnil jsem ho par let az kdyz skoncil pod vodou a nasledne v kontejneru pri povodnich v roce 2002, nijak jsem ho nelitoval. Ale mozna, ze dnes je ta konstrukce uz lepsi...
--
jrt
--
jrt