tron plus
Ahoj, postavil jsem si trona plus a objevil se mi zajimavy problem s kterym si nevim rady. Na ose X jezdi portal bez problemu akorat v cca poslednich deseti procentech delky posuvovych sroubu najednou zacnou motory na X osach ztracet tak 90% kroku, divne se klepou a vibrace dokonce uvolni cerviky na spojkach a zacne to prokluzovat. Kdyz jsem predtim zkousel posouvat portal rukou tak to slo, zadne zvysene treni jsem nepostrehl, skousel jsem povolit na tom konci vedeni jestli neni nejak zkrizene ale taky bez vysledku. Netusi nekdo cim by to mohlo byt? Diky za napady
Že by křivé šrouby? Při rychloposuvu se ti malá házivost okamžitě projeví daleko víc než při točení rukou.
nebude to chybou suosovosti skrutky a matice? v stede sa skrutka kus ohne, takze to nevadi, ale na konci to uz motor neutiahne... a to by aj vysvetlilo tie vibracie => velka volna dlzka skrutky a tam staci aj maly priehyb na konci...
Sanest choice in the insane world:
Beware the beast but enjoy the feast he offers
Beware the beast but enjoy the feast he offers
Souběh šroubu a vedení musíš měřit a ustavit vždycky!!! To, že to dělá jen na konci u motorů může znamenat, že je to šikmo. Je třeba měřit souběh v obou osách, mít taky osový souběh matice a šroubu. To vše by mělo být tak do dvou stovek, lépe míň. Měření je lepší provádět na kalibrovaném kroužku matice ve stejmém místě na matici (natočení). Ne každý šroub má souběh vnějšího průměru se závitem. Když, tak změřit. Pokud závit běží s průměrem, je to snažší. Je dobré si podložit šroub uprostřed délky, aby nebyl prověšený.
tak po ustaveni sroubu a obecne doladeni, prestala frezka ztracet kroky na konci sroubu ale naopak je ztraci uprostred. Rekl bych ze dojde k vibracim a proste se to podivne rozkmita. je zajimave, ze jen pri prejezdu jednim smerem. Jak je to mozne a co s tim? Muze byt problem v tom, ze posuvove srouby nejsou na koncich opracovane uplne presne a do lozisek jdou celkem volne nasunout? diky
Tak jsem to uplne cele rozebral a problem je i v tom, ze delrinove matice se teplem roztahnou a na sroubu jedou ztuha
na nekterejch mistech pak jedou lehce, na nekterejch jeste vic ztuha, takze trapezovy sroub asi taky nebude nic moc. Takze jdu shanet kulickovej sroub 

Zkoušel jsi laborovat s rychlostí posunu? Mě to kmitalo při cca 2m/minutu, tak jezdím max 1.2m/min a jsem spokojenej.
(Mám origo Igus matice a namazal jsem je.)
Radek
(Mám origo Igus matice a namazal jsem je.)
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
jasne, zkousel jsem makat i s rychlostma, optimalni rychlost mi prisla tak kolem 400 mm/min coz mi prijde dost malo. motory samy o sobe mi davaj bezproblemove tak 1,5 m/min, vic uz piskaj. co tam mas za motory, ze ti jezdej tak rychle? u tech igus matic je nejakej backslash nebo neni?