Frézka FN20

k

27. 7. 2009, 7:50

Pri prestavbe na CNC pokial pochybujete o vyhodnosti vyrabat aj jednuduje kusovky cez CNC riadenie, je mozne zachovat manualne riadenie. Mnohokrat som sa ale presvedcil ze cas venovany na napisanie G kodu aj pre jednoduchu kusovku je lepsi ako nahananie sa s meradlami pri manualnej vyrobe.

Pokial ide o jogging/mdi/auto tak toto dnes ma prakticky kazdy rozumny riadiaci system.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2009, 7:53

s dobrym softwarem jde priprava programu velmi rychle a snadno

kdyz by jsi to mel programovat rucne a nemas v tom praxi je to na dlouhy lokte stejnetak jako prace rucne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2009, 12:58

Myslím, že jsou případy (a poslední dobou se s nimi setkávám poměrně často), kdy je potřeba CNC i na kusovku. Jakmile jsou tam nějaké rádiusy, tak na klasice je problém - něco málo se dá vhodným průměrem nástroje, něco se dá na otočňáku, ale to pak není na 1 upnutí a nepotká se ti to a celkově je to pruda ...

A Vašek by tady měl asi uvést, kolik do toho chce řádově vrazit prachy. Možná má 40 tisíc a my se tu bavíme o mašinách za 200 + přestavba.

Na penězích to všechno záleží. Kdo má statisíce, koupí zánovní NC, opraví, upraví a jede. Kdo má pár desítek tisíc, musí koupit starou vyběhanou ruční frézku, a komplet ji zgenerálkovat. V podstatě se pak většinou zjistí, že původní zůstala akorát litina, maximálně vřeteno.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2009, 1:10

robokop píše:s dobrym softwarem jde priprava programu velmi rychle a snadno

kdyz by jsi to mel programovat rucne a nemas v tom praxi je to na dlouhy lokte stejnetak jako prace rucne
Dovolím si nesouhlasit. Osobně dělám na CNC úplně všechno, dokonce jsem klasickou frézku prodal protože jsem ji vůbec nepoužíval. A navíc si člověk hodně rychle zvykne například na to, že i u jednoduchých tvarů vhodných pro klasiku se svislé hrany nesrážejí ale udělá se R 0.2 a vodorovné se srazí stejným programem jen s jiným Z a offsetem. Nehledě na to, že CNC dává mnohem větší volnost v konstrukci. Kdybych měl klasiku tak dělám šikmé plochy nebo radiusy jen tam kde je to zcela nevyhnutelné, s CNC na to vůbec nemusím hledět.
Aleš Procháska
Vasek

27. 7. 2009, 10:17

Tak koukám, že ještě musím trochu přišetřit, protože na koupi stroje mám asi tak 80 tisíc a to bohužel na nějaké vyběhané NCéčko nestačí a pro přestavbu to pro mě asi bude nejschůdnější cesta(míň problémů k řešení).

Stroje na fotografijích jsou jen ilustrativní a znázrňují pouz typ stroje. Na živo jsem viděl pouze tu první FN20 ale jinou(trochu oprýskanější).
Zajímalo by mě ješstli ta druhá mašina je už na přestavbu vhodnější a jaký řídící systém by byl vhodný pro takovou mašinu, když bych k tomu ještě chtěl přidat čtvrtou osu(děličku).

Někdy pro ty jednodušší věci a pokud se jedná o kusovku jako zarovnat čelo nebo upíchnout pár podložek na soustruhu, tak souhlasím, že klasický stroj je něky rychlejší i když z práce jsem zvyklý na dílenské programování v dialogu Heidenhain, kteým jde udělat spousta věcí poměrně rychle. Ale pokud dělám něco složitějšího a chci aby to vypadalo nebo bylo ještě rychleji vyrobené , tak si raději udělám program iso od ruky nebo v camu.

Vašek
pipa
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2009, 11:29

prochaska píše:
robokop píše:s dobrym softwarem jde priprava programu velmi rychle a snadno

Dovolím si nesouhlasit. Osobně dělám na CNC úplně všechno, dokonce jsem klasickou frézku prodal protože jsem ji vůbec nepoužíval. A navíc si člověk hodně rychle zvykne například na to, že i u jednoduchých tvarů vhodných pro klasiku se svislé hrany nesrážejí ale udělá se R 0.2 a vodorovné se srazí stejným programem jen s jiným Z a offsetem. Nehledě na to, že CNC dává mnohem větší volnost v konstrukci. Kdybych měl klasiku tak dělám šikmé plochy nebo radiusy jen tam kde je to zcela nevyhnutelné, s CNC na to vůbec nemusím hledět.
No tak když sem viděl tu tvojí mašinu a ještě s tím ovládáním, tak se ani nedivím, že si klasickou frézku nepoužíval. O ceně raději pomlčím, ale je to fakt paráda, víc než to, byl sem z ní uplně unešenej, jak sis mohl asi všimnout :D
www.tc-pipa.wz.cz
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 7. 2009, 8:13

prochaska píše:Nehledě na to, že CNC dává mnohem větší volnost v konstrukci.
Tohle je podle mě ta nejpodstatnější věta. Já když něco navrhuji, tak půlku času strávím jenom přemýšlením nad tím, aby to šlo vyrobit na klasice a s omezeným repertoárem nástrojů, co mám. A výsledný díl je vždy kompromis - kde by mohl být rádius, tak já dám pouze šikminu, abych se s tím nemusel drbat na otočňáku. Odlehčení dělám jen dírama, nebo když se mi moc chce, tak obdélníkovou kapsou. Se šikmými kapsami si hraju jen když dělám něco na kolo, kde je hmotnost zásadní.

A POKAŽDÉ SI ŘÍKÁM: KU..A, UŽ MUSÍM UBASTLIT TO CNCéčko :x
kiko01
Kontaktovat uživatele:

28. 7. 2009, 9:17

Krutor píše:
A POKAŽDÉ SI ŘÍKÁM: KU..A, UŽ MUSÍM UBASTLIT TO CNCéčko :x
toto je aj moj pripad :lol:

a este si zober ze ked uz je program hotovy tak nemusis vzdy stat pri masine ale robit cokolvek ine...
kiko01
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2009, 10:42

tak ja som nasiel tuto masinku, je to na vychode SR, buduci tyzden tp idem obrziet, cena je relativne dobra, 1200€... uvidim v akom stave to je naozaj a ci to vobec funguje... :)
co si o tom myslite?
Přílohy
IMGP0834.JPG
Engineer
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2009, 11:18

Vasek píše:Tak koukám, že ještě musím trochu přišetřit, protože na koupi stroje mám asi tak 80 tisíc a to bohužel na nějaké vyběhané NCéčko nestačí a pro přestavbu to pro mě asi bude nejschůdnější cesta(míň problémů k řešení).

Stroje na fotografijích jsou jen ilustrativní a znázrňují pouz typ stroje. Na živo jsem viděl pouze tu první FN20 ale jinou(trochu oprýskanější).
Zajímalo by mě ješstli ta druhá mašina je už na přestavbu vhodnější a jaký řídící systém by byl vhodný pro takovou mašinu, když bych k tomu ještě chtěl přidat čtvrtou osu(děličku).

..............

Vašek
No s tímhle rozpočtem nevím, nevím....to je tak na nákup nějaké slušnější klasiky, ale v poslední době se dá narazit na ledasco a někdy i za neskutečný peníze, takže to spíš chce sledovat co se objevuje po nabídkách a bazarech strojů a pak vesměs nezaváhat třeba i za cenu nějakýho záseku u banky. Pokud máš zaručenou návratnost investic jak jsi tu někde psal že práce máš dost, tak by to asi neměl být problém ustát.... Ale pokud chceš být ve velikosti stroje co jsi tu prezentoval, tak se připrav na další nářez v podobě upínačů, trnů, nástrojů, atd.....
Prostě profi sektor má profi ceny.... :roll:
A to ani nemluvím o ceně nějakýho slušnýho softu.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2009, 11:29

pokud je k tomu i nějaký příslušenství tak bych to moc dlouho neočumoval a za tu cenu bych tam jel rovnou s náklaďákem :wink:
kiko01
Kontaktovat uživatele:

31. 7. 2009, 6:23

len este musim premysliet kde ju doma dam :lol: vraj je tam aj naradie, ale to by ma netrapilo lebo mam naradia dostatok, len mi vadi na velkej freze ze rucne posuvy su od seba daleko, ked robim male kusy, napr 5x5 cm tak je to o drzku...
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

31. 7. 2009, 10:54

kiko01 píše:tak ja som nasiel tuto masinku, je to na vychode SR, buduci tyzden tp idem obrziet, cena je relativne dobra, 1200€... uvidim v akom stave to je naozaj a ci to vobec funguje... :)
co si o tom myslite?
Tumlík má pravdu, tu mašinu ber. Nástrojovek za 30 tisíc moc není, většinou je to spíš ke stovce. A tahle nevypadá zle. Navíc na nástrojovkách je šance, že nedostávaly moc kapky - na tom se většinou dělají spíš menší věci.
Ferda

31. 7. 2009, 1:54

Ahoj nechci kazi dobrou náladu. Ale to asi není FN... ze Žebráku :?: Prověř kdo to dělal. A taky na rameni leží nějaký nástroj s neidentifikovatelným kuželem. Jestli je tam starý morse mohli by být problémy s nástrojama. I u Vás v SK už znají tržní ceny máte přece Tojro :lol: , proto vše dobře prověř, proč je tam ta cena :!: :!: Ta je super, pro tyto stroje je cena minimum 60-70 litrů CZK. Ale třeba máš VK- velkou kliku tak jednej bystře a rychle. Držím palce aby Ti to klaplo. :wink:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Vasek

31. 7. 2009, 3:38

Engineer píše:
Vasek píše:Tak koukám, že ještě musím trochu přišetřit, protože na koupi stroje mám asi tak 80 tisíc a to bohužel na nějaké vyběhané NCéčko nestačí a pro přestavbu to pro mě asi bude nejschůdnější cesta(míň problémů k řešení).

..............

Vašek
No s tímhle rozpočtem nevím, nevím....to je tak na nákup nějaké slušnější klasiky, ale v poslední době se dá narazit na ledasco a někdy i za neskutečný peníze, takže to spíš chce sledovat co se objevuje po nabídkách a bazarech strojů a pak vesměs nezaváhat třeba i za cenu nějakýho záseku u banky. Pokud máš zaručenou návratnost investic jak jsi tu někde psal že práce máš dost, tak by to asi neměl být problém ustát.... Ale pokud chceš být ve velikosti stroje co jsi tu prezentoval, tak se připrav na další nářez v podobě upínačů, trnů, nástrojů, atd.....
Prostě profi sektor má profi ceny.... :roll:
A to ani nemluvím o ceně nějakýho slušnýho softu.

Vím, že chci profi stroj a to není zadarmo, ale z nároků se mi zatím slevovat nechce. Nějaký vercajk jsem ukořisti, když se rušila stará výrobní hala v našem podniku a bývalý majitel o něj moc zájmu nejevil.
Musím tedy ještě nějaký čas vydržet a doufat, že se mi vyhnou neočekávaná vydaní a nějakou tu mašinku seženu. V to, že se mi investice vrátí také trochu doufám, se soustruhem SV18RA se mi to povedlo, ten jsem sehnal ve velmi dobrém stavu, takže stačila pouze střední generálka (přebroušení lože, kuželů ve vřeteni, v pinole, zaškrábání příčného suportu, výměna šoubu, matice a ještě jsem nechal vyměnit hřebeny a pastorek) za 125000Kč v četně nákupu stroje a jelikož se ho snažím nehuntovat, tak i po pěti letech drží míry v setině.
Vím, že s tou frézkou a to co z ní chci udělat jsem už někde jinde, ale chci aby ta mašina k něčemu byla, tak nechci kupovat uplný šrot, raději počkám a budu se po nějaké rozhlížet.

Vašek
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“