Všechny vrtáky si brousim v ruce, mám jich hromadu (a díky Robokopovi ještě větší

). Něco mám bláťáky co se kde válelo, ty používám na předvrtávání a takový různý prasácký práce, těch mi není líto když prdne (nebo jednou se mi vrták i ohnul do pravýho vingle, bůhví odkud byl...

).
Pak mám sadu 0-10 po 0,1 a asi 2 sady po 0,5 stopkovejch a 3-50 po 0,5 MK. No a na hodobóžový vrtání do nerezu apod. mám kobalťáky, který kupuju většinou po kusu až dle aktuální potřeby, vzhledem k tomu, že se tim neživim a mám to jen jako samodomo.
No a teď k tomu broušení. Když vrták jen hůř bere a není olámanej, tak ho vezmu opatrně na gumovce abych mu "vyleštil" břit. Když je kulatej jak prdel nebo vyštíplej, tak ho nejdřív vezmu na velký brusce s jemným bílým kotoučem (brousím tak i radeco a letovaný kudly do soustruhu). Nesmí se na to tlačit a je dobrý mít vedle misku s vodou a průběžně namáčet. No a nakonec to zase doladim gumovkou. Když potřebuju nějakou vyfikundaci, tak to jde udělat i přímou bruskou a tomu zase odpovídajícím brusným tělískem, kotoučkem.
Mám možnost si to nechat u známýho v podstatě za "pěkně děkuju" strojně brousit, ale přeci za ním nebudu do sousední vsi lítat s každým vrtákem, že...
Na to mý vrtání si co potřebuju nabrousim doma a třeba v neděli v 10 večer.
Je to jako se ženskejma
Základ je NESPĚCHAT a NETLAČIT!!! ,pokud chcete mít dlouhodobou životnost vrtání.
Pokud potřebujete rychle díru, tak se dá i s modrým vrtákem a bez namáčení, ale dlouhodobě to je k prdu...