Opticky to jistě jde. Jen jsem myslel, že má být měřicí zařízení svou cenou úměrné měřeným objektům.
Kdysi jsem třeba dělal měření šířky poměrně přesného pásku. Ten kontinuálně jel a měřily se odchylky.
Použil jsem na to optickou měřicí vidličku Di-soric (
www.amtek.cz/images/stories/di-soric/Pe ... 014_CZ.pdf na straně 16).
Tahle měla rozlišení 0.02mm, možná se dneska dělají už i lepší. Pokud ne, tak je samozřejmě možnost dát 2 za sebe s offsetem 0.01mm.
Ale tohle opravdu má smysl asi jen když to bude dělat na kšeft, ne když si uválí pár koulí pro sebe.
Mimochodem amatérsky by se to možná dalo měřit opticky podobně, jako to zde bylo zmíněno mechanicky.
Prizmatická dráha lehce nakloněná, takže by na jednom konci byla o 0.05mm výš než na druhém. Nad tím by svítil laser rovnoběžně s podložkou, takže jeho paprsek by s tou prizmou svíral malý úhel. Vršek koule by zastínil laser. Měřilo by se, ve kterém bodě dráhy dojde k zastínění paprsku.
Výstup toho laseru by se musel štěrbinou omezit na velmi malý průměr.
Asi by ta to stačilo obyčejné laserové ukazovátko za desetikačky z tržnice.
Pro zajímavost jsem si kdysi s takovým ukazovátkem hrál. Namontoval jsem si ho na dalekohled. Bydlím nad výstavištěm, vzdušnou čarou tak 1.5km od pavilonu Z (to je ten s velkou kopulí). Když jsem hodil prasátko na tu kopuli, tak i po tom více než kilometru byla stopa maximálně v jednotkách centimetrů (bez jakéhokoli doostřování). A to bylo ukazovátko za 30 Kč, ještě kombinované s malou LED svítilnou. Docela mě to tehdy překvapilo.