Včera jsem byl v lese na houbách ... ta kalamita je opravdu velká, těžba skoro všude kam jsem zašel a přitom v mistech, kde nebylo těženo jsem viděl spousty stromů s hromádkou kůry na zemi a holým kmenem. Hezký koukání to fakt není. Na jaře mi polesnej říkal, že jedna vedlejší vesnice má lesy tak zasažený, že až skončí těžba (asi do 2 let) budou zcela bez lesa. Bobík má bohužel pravdu jen s tím rozdílem, že nám obyčejnejm se bude dřevo na topení prodávat stále draho protože ho levně vyvezeme do Německa, Číny atd ... To že to bude průser v budoucnu je víc než jistý, to že budeme platit za jídlo sumy o kterých se nám zatím ani nezdá je vysoce pravděpodobný. Ostatně každej kdo si dnes zkusí doma něco vypěstovat ví jak pracný je sklidit třeba brambory, pokud to nechci komplet penetrovat chemií ... mandelinky, plíseň, a hlavně hraboši ...

Mám sice už skoro sklizeno, ale když si sečtu pracnost a náklady na boj se škůdci (dotace neberu), tak kilo za dvacku je krásná cena.
Takže nás moc růžová perspektiva nečeká ... mít kus pozemku a umět produkovat nějaký potraviny se bude asi brzo hodit víc než znalosti CNC kodu.

A jen na doplnění ... vloni někdy koncem června mi obecní polesnej vyprávěl, jak jim to sucho od dubna odrovnalo prakticky celou jarní výsadbu za stovky tisíc, a že budou muset celou akci opakovat, takže si nedělejme iluze, že dřevo zlevní, obcím a dalším producentům dřeva dochází, že náklady na obnovu budou šílený.