testone píše: ↑12. 9. 2019, 11:46
kdysi na asi první přednášce ... .... taky by nezaškodilo si zjistit, proč jsou výztuhy na mostech a na ajfelovce a Petřínský rozhledně důsledně do trojúhelníků
je to marný, je to marný, je to marný
Testone, já to chápu až moc dobře, to se neboj. Snažím se jen najít kompromis mezi složitostí, vyrobitelností a cenou.
Jasně že ideální stroj by měl tvar koule. Popřípadě pyramidy. To se ale tak trochu rozchází s potřebou opracovávat plochý materiál.
Prosím ber v potaz že to je dlouhý 6 metrů, takže nelze, a ani si nemyslím že by bylo nutné, pro dané účely (frézování překližek) vyrábět homogenní stůl z těch největších profilů co existujou.
Nastřelil jsem spodek stolu do tvaru pyramidy. Z logických důvodů uříznutý pyramidy, což ano, trochu potírá pevnost celé pyramidy. Nicméně - v axiálních silách (horizontálně) takový tvar bude pravděpodobně výrazně pevnější než kolmo svařené jekly. Jen můj názor.
Ve zkrutu celé konstrukce jsme ovšem někde jinde - zvednu-li jí za jeden roh, zvednu pouze ten roh.
Takže otázka zní - jak podélnou konstrukci zpevnit aby se takto nekroutila? Do tvaru kulaté trubky jí nedáš. A s tím spojená druhá otázka - je-li celá konstrukce dostatečně těžká a sedí vlastní vahou na zemi, tak odkud kde a jak velká síla na ni bude při činnosti stroje působit do zkrutu?
Nebo navrhni tužkou na papír lepší řešení.