Taky stavím... "CNC"

Odpovědět
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2009, 12:17

Teď mě napadá, že by možná bylo lepší, kdyby ta kladka měla místo rádiusu jen V-drážku (jakoby taková stříška nad tou tyčí). Dotyk by pak byl na 2 místech, a v podstatě by sloužila jako 2 kladky. I na výrobu by to bylo snazší. Vysoustružit rádiusovou drážku R10.5, to je kumšt. Tvarový nůž je problém vybrousit a pak bereš tak velkou šponu, že to bude na 100% vibrovat. Jinak už zbývá jenom na CNC soustruhu.
DemX
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2009, 12:37

Krutor píše:Teď mě napadá, že by možná bylo lepší, kdyby ta kladka měla místo rádiusu jen V-drážku (jakoby taková stříška nad tou tyčí). Dotyk by pak byl na 2 místech, a v podstatě by sloužila jako 2 kladky. I na výrobu by to bylo snazší. Vysoustružit rádiusovou drážku R10.5, to je kumšt. Tvarový nůž je problém vybrousit a pak bereš tak velkou šponu, že to bude na 100% vibrovat. Jinak už zbývá jenom na CNC soustruhu.
Na to jsem se právě chtěl zeptat... dotyk ve dvou místech by byl lepší než v jednom... - 1/2 opotřebení. Protože kdyby byl v jednom pak by na 90% vznikal "hrk" mezi stěnami té kladky a tyčí... A vyrobit kladku s V-drážkou určitě není takový problém jako s rádiusem... tomu i věřím... :wink: i když se soustruhem jsem nikdy nepracoval.. a znám pouze trochu teorie...

Obrázek
.xxx.

13. 8. 2009, 4:55

ten bok otoc a prodluz az dolu - bude tak zdvojenej uz od spoda / + zaroven otocis i celej spodni pojezd smerem ven - a uvnitr mezi pojezdama tak budes moc pouzit patricne vzpery ... - zaroven tim ziskas i "prirozene" zakrytovani

ps. jak na to tet koukam tam misto tech kulatin by tam mozna mohl bejt i sestihran

// ps2. koukam ze si zmenil zpusob uchyceni tyci - ten predeslej se mi zdal lepsi - hlavne s ohledem na tuhost celeho pojezdu
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2009, 6:06

Začínáš se chytat :-) Jen ty tvary jsou pořád trochu překomplikované. V jednoduchosti je síla - zde doslovně. Ten komplikovaný tvar přenáší síly po zbytečně dlouhé dráze (strojaři prominou...) což znamená větší průhyb a vibrace. Často jsou v tomhle ohledu lepší konstrukce od lidí co si někde na stavbě vyprosili odřezek zrezlé traverzy než co to mají vyřezávané z plechu, byť pěkně hladké, lesklé, eloxované a chromované :-) (čímž v žádném případě nechci říct, že doma dělaný strojek má být zrezlý a obouchaný od kladiva - naopak, mám rád, když se člověk s každým detailem vymazlí).
Aleš Procháska
rawen
Sponzor fora

13. 8. 2009, 8:54

soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
DemX
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2009, 10:04

.xxx. píše:ten bok otoc a prodluz az dolu - bude tak zdvojenej uz od spoda / + zaroven otocis i celej spodni pojezd smerem ven - a uvnitr mezi pojezdama tak budes moc pouzit patricne vzpery ... - zaroven tim ziskas i "prirozene" zakrytovani

ps. jak na to tet koukam tam misto tech kulatin by tam mozna mohl bejt i sestihran

// ps2. koukam ze si zmenil zpusob uchyceni tyci - ten predeslej se mi zdal lepsi - hlavne s ohledem na tuhost celeho pojezdu
Když jsem to pak viděl ve 3D tak jsem si taky říkal, že ten bok otočím, že to bude lepší... dokonce se tím lehce zvětší i Y... (jenže když mě to napadlo - vizualizace už byla hotová... 8) a já byl líný to předělat...) :P A s tím šestihranem :D ten by tam asi šel... což o to... jen by byl mnohem dražší... A to nepotřebuji... a tenhle šestihran co je na vizošce vzniká z kruhového průřezu... kdo někdy dělal např. s 3ds Max tak ví, že práce s velmi jemným rastrem (více plošek na obvodu) - více výpočtů a to zpomaluje práci a následně i render... A proto to v tom programu generuje vícehrany... ale to patří jinam :)

PS: mě se ta původní žebrová konstrukce také líbila víc... (celé je to prošpikované šrouby a závitovými tyčkami, takže to nemá šanci k pohybu... krom pružení, které zase eliminoval profil bočnice a rovný podklad...) jenže tady jsem se nesetkal s valným ohlasem... doteď nevím proč... protože podle mě ať je to sebesložitější - ale tím i tužší nevím žádné nevýhody (krom nároků na složitější výrobu... ale to bych neřešil) A zvedá se tím i váha základny, která by měla eliminovat jemné vibrace...

také jsem přepočítal náklady na stavbu a jsem cca na 11000kč... což není vůbec špatné B)
prochaska píše:Začínáš se chytat :-) Jen ty tvary jsou pořád trochu překomplikované. V jednoduchosti je síla - zde doslovně. Ten komplikovaný tvar přenáší síly po zbytečně dlouhé dráze .................... mám rád, když se člověk s každým detailem vymazlí).
Já se mazlím s každou čárkou... B) věřím, že jednoduchá "věc" vypadá dobře a funkčně... ale ten materiál je jiný než kov... A prto že je perfektně rovný se dá počítat s tím, že se to nebude kroutit... prostě to chce hodně naprofilovat a sešroubovat... A nehne se...
rawen píše:Doporučuju prostudovat katalogy TEA techniku, ať nevymýšlíte trakař.Radek
jen si tak říkám kolik taková hračka asi stojí máte představu? když pomyslím jen "blbá" podepřená tyč stojí majlant... natož tohle... Ale už jsem na to nedávno taky koukal...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2009, 10:33

DemX píše:Já se mazlím s každou čárkou... B) věřím, že jednoduchá "věc" vypadá dobře a funkčně... ale ten materiál je jiný než kov... A prto že je perfektně rovný se dá počítat s tím, že se to nebude kroutit... prostě to chce hodně naprofilovat a sešroubovat... A nehne se...
Hne se to vždycky, i kdyby to byla krychle železa :-) Otázka je jak moc a jaký průhyb je přípustný. Děláš to, zdá se, v nějakém CADu. Zkus na to pustit FEM, nasimuluj si zatížení a vypočítej průhyb. Zkoušej laborovat s rozměry, materiálem, provedením ať si to "ohmatáš".
Aleš Procháska
DemX
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2009, 10:50

prochaska píše: Hne se to vždycky, i kdyby to byla krychle železa :-) Otázka je jak moc a jaký průhyb je přípustný. Děláš to, zdá se, v nějakém CADu. Zkus na to pustit FEM, nasimuluj si zatížení a vypočítej průhyb. Zkoušej laborovat s rozměry, materiálem, provedením ať si to "ohmatáš".
Jasně že hne... jsem realista... :) ale zase se to určitě nepohne o milimetry... ale spíš a pár desetinek... což je u dřeva a polystyrenu irelevantní... A pevnostní analýzu bych mohl udělat to ano... jen opravdu nevím jak :D a i kdybych to věděl tak o tom materiálu nemám žádně "strojařské tabulkové info..." navíc v mé verzi je prý jen simulace samotných objektů ne celých sestav... to jde až v 2010... už jsem se po tom totiž také pídil... nakolik jsou mé informace pravdivé nevím...
.xxx.

13. 8. 2009, 11:25

pro statickou analyzu potrebujes znat u materialu alespon tyto zakladni udaje:

modul pruznosti E ... Mpa = N/mm²
modul pruznosti ve smyku ... Mpa = N/mm²
pevnost v tahu ... Mpa = N/mm²
hustotu .. kg/m³

'nepovine
poissonova konstanta
soucinitel tepelne roztaznosti
tepelna vodivost
merne teplo
mez kluzu
...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2009, 11:38

DemX píše:ale zase se to určitě nepohne o milimetry...
No, ja bych na to ruku do ohne nedal.
DemX píše: v mé verzi je prý jen simulace samotných objektů ne celých sestav... to jde až v 2010... už jsem se po tom totiž také pídil... nakolik jsou mé informace pravdivé nevím...
To neni problem, udelas to cele jakoby z jednoho kusu. Stejne je lepsi testovat portal zvlast, vodici tyce zvlast atd. Na tom celku toho moc neuvidis. Ty konstanty budou temer jiste zabudovane v tom CADu, staci zvolit material.
Aleš Procháska
DemX
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2009, 11:51

.xxx. píše:pro statickou analyzu potrebujes znat u materialu alespon tyto zakladni udaje:

modul pruznosti E ... Mpa = N/mm²
modul pruznosti ve smyku ... Mpa = N/mm²
pevnost v tahu ... Mpa = N/mm²
hustotu .. kg/m³

'nepovine
poissonova konstanta
soucinitel tepelne roztaznosti
tepelna vodivost
merne teplo
mez kluzu
...
no to jsem tušil... jenže nemám nic... a kde to hledat :D ... netuším... jediné co vím je, že se to obrábí hůř než hliník... :D a přitom je to papír slisovaný za tepla vysokým tlakem...
.xxx.

14. 8. 2009, 12:05

DemX píše: ...
no to jsem tušil... jenže nemám nic... a kde to hledat :D ... netuším... jediné co vím je, že se to obrábí hůř než hliník... :D
potrebne udaje najdes nekde na webu - nebo pouzijes jiny podobny material -
nebo pozadas dodavatele, nebo vyrobce o materialovy list - tam by to melo byt uvedeno

jinak s tou simulaci v sestavach to neni zas tak jednoduhe jak rika prochaska - musis o tom neco vedet + je stim totiz jeste dost prace okolo + na simulace sestav potrebujes x64 bit system tak s 8GB Ram
DemX
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2009, 12:13

.xxx. píše:
DemX píše: ...
no to jsem tušil... jenže nemám nic... a kde to hledat :D ... netuším... jediné co vím je, že se to obrábí hůř než hliník... :D
potrebne udaje najdes nekde na webu - nebo pouzijes jiny podobny material -
nebo pozadas dodavatele, nebo vyrobce o materialovy list - tam by to melo byt uvedeno

jinak s tou simulaci v sestavach to neni zas tak jednoduhe jak rika prochaska - musis o tom neco vedet + je stim totiz jeste dost prace okolo + na simulace sestav potrebujes x64 bit system tak s 8GB Ram
tak systém mám 32 bit... ale ramek mám akorát... 8)
Naposledy upravil(a) DemX dne 14. 8. 2009, 12:13, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2009, 12:13

Ten material by mohl byt papír za tepla lisovaný s fenolformaldehydovou pryskyrici, prodava se to napr. jako kartit nebo pertinax, obecne HPL (high pressure laminate) data se daji najit na webu. Ten vypocet bude jen priblizny, ono to fakt neni legrace namodelovat spravne vec z anizotropniho materialu.
Naposledy upravil(a) prochaska dne 14. 8. 2009, 12:20, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
DemX
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2009, 12:18

prochaska píše:Ten material by mohl byt papír za tepla lisovaný s fenolformaldehydovou pryskyrici, prodava se to napr. jako kartit, data se daji najit na webu. Ten vypocet bude jen priblizny, ono to fakt neni legrace namodelovat spravne vec z anizotropniho materialu.
ne ne ne... to vůbec není ono... pertinax se dá proškrábnout i nehtem... do tohohle se rýha udělá tak možná nožem... a to malá... je to pravdu hooodně tvrdé... podobný materiál se používá na bowlingových drahách, kde snese ty údery od koulí... bez poškození...
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“