Nová firma, cnc

sledujte nabídky práce na https://www.strojirenstvi.cz/nabidky-prace
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
Carl_FM

18. 10. 2019, 3:59

Vlastní produkt je vlastní kompletní výrobek, co se prodává.
Třeba auto, traktor, pluh, sekačka, televize, šroubovåk, pilka,...
MAS FU2A, TOS SM16A
Carl_FM

18. 10. 2019, 4:04

To, že třeba někdo bude chtít vyrobit nějakou hřídel, i když jako sériovou výrobu, to nikdy nic pořádně nevydělá.
Naopak objednatel zamontuje tu hřídel do sekačky, tu prodá a shrábne většinu zisku.
Pokud to odmítneš vyrábět levně, vymění tě.
MAS FU2A, TOS SM16A
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2019, 4:43

Nj, ale to se týká provozovny, ne hobby dílny. Tu klidně v garáži mít můžu. A hranice mezi provozovnou a hobby dílnou může být velmi rozmlžená :-D
Aleš Procháska
cCracck

18. 10. 2019, 4:51

Radislav píše: 18. 10. 2019, 3:24
cCracck píše: 18. 10. 2019, 3:04 Wow děkuji za radu a určitě to nebudu brát na lehkou váhu a zjistím si o tom vše, co je potřeba!
Nejsem advokát ale ty pokuty lítají jestli si to dobře pamatuju co mě říkali na stavebním úřadě ve statisících a pokud by se zjistilo ,že je to dlouhodobé tak asi až 500 000,-. (advokát by ti to řekl přesně jak to je)
Přítelkyně je právnička, na tohle jsem se jí ještě neptal ale zjistím si to 😄 tak rozjeté to zatím nemám, spíš si už zjišťuji vše potřebné, ať do toho neskočim po hlavě ☺️
Radislav

18. 10. 2019, 5:09

prochaska píše: 18. 10. 2019, 4:43 Nj, ale to se týká provozovny, ne hobby dílny. Tu klidně v garáži mít můžu. A hranice mezi provozovnou a hobby dílnou může být velmi rozmlžená :-D
Ta myšlenka mě vůbec nenapadla.Mě spíš šlo o to aby v případě nějakých stížností na něj někdo nevlítl kvůli územnímu plánu,že mu tam někdo zaváží materiál atd.. a začal se v tom někdo šťourat a pak vůbec netuším jak se tohle řeší jako hobby vs provozovna. Já to mám v podnájmu u týpka co dělá kovovýrobu a v areálu jsou ještě JZDáci takže to ,že v mém případě by si někdo chtěl stěžovat v tomhle ohledu je mimo.
Momentálně to dělám taky na prase. Respektive místo je v pohodě všechno splňuje co se týká územního plánu. Jenom nemám ofic. provozovnu. Nepovolaným vstup zakázán a veřejnost nemá přístup. Ofic. provozovnu budu řešit ve chvíli kdy budu mít všechny revize hygiena,provozovna aby měla číslo baráku atd... Dit já tam nemám ani hajzl. :mrgreen:

A třeba on by nepočítal s tím ,že po několika letech "hobbaření" by to chtěl mít ofi a vzít si zaměstnance a najednou by byl v kelu a musel by jít s cirkusem o dům dál. To by znamenalo třeba velké investice ,které kdyby tušil už by od začátku svoje "hobby" měl na jiném místě. :|
Mart76

18. 10. 2019, 5:10

prochaska píše: 18. 10. 2019, 1:57 Myslím tím nějaký hotový výrobek, který sám vymyslíš, zkonstruuješ, vyrobíš, zabalíš do krabice, přidáš návod a sám nebo přes nějaké obchodníky budeš prodávat přímo lidem nebo firmám. Nechci tím podceňovat výrobce dílů, najít nějakého dobrého není taky zrovna snadné, všichni se do toho hrnou ale jen málokdo umí dělat přesně a čistě a dlouhodobě udržet stabilní kvalitu, ale je to spíš pro někoho kdo má strojů i zákazníků spoustu a výpadek jednoho zákazníka ho nezničí.
Říká se tomu "Výrobek s vysokou přidanou hodnotou".
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
vvitty

18. 10. 2019, 5:18

fmodel píše: 18. 10. 2019, 1:56 To je jednoduchý ,pokud máš koníčka a jsi v tom dobrý a máš problém to vyrábět ,kooperovat atd. tak si koupíš mašinu a děláš to co bys pracně řešil kooperací , a ve volným čase můžeš dělat kooperaci pro lidi z venku .
Jen člověk riskuje že se časem z koníčka stane "jen" práce :lol: :lol:
fmodel
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2019, 5:19

prochaska píše: 18. 10. 2019, 4:43 Nj, ale to se týká provozovny, ne hobby dílny. Tu klidně v garáži mít můžu. A hranice mezi provozovnou a hobby dílnou může být velmi rozmlžená :-D
Myslím že ta hranice jsou zaměstnanci :wink: tím nemyslím spolupracující osoby na ty se..e pes,to jsou rodinní příslušníci .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Radislav

18. 10. 2019, 5:27

Tak ještě aby neměl problém s energetickou vybaveností místa jinak by to mohlo být v cajku teda. Kdyby náhodou potřeboval nějak extra navyšovat ampéráž :D ...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2019, 5:41

fmodel píše: 18. 10. 2019, 5:19 Myslím že ta hranice jsou zaměstnanci :wink: tím nemyslím spolupracující osoby na ty se..e pes,to jsou rodinní příslušníci .
Jj, se zaměstnancema to už asi nebude tak jednoduchý. Ale to je obvykle okamžik, kdy se firma stěhuje do většího a oficiálního i z dalších důvodů, tak by to nemuselo tak bolet.
Aleš Procháska
martasg1
Sponzor fora

18. 10. 2019, 6:24

Ahoj, asi tady není nikdo kdo by byl lepší příklad než já :) a kdo by ti o tom napsal pravdu... a asi tady není větší smolař a dítě štěstěny v jedné osobě než já... je to se mnou jako na houpačce poslední 3 roky :lol: :lol:

Tak to ti můžu přesně říct jak to dopadne když odejdeš z práce a začneš jako OSVČ s 500 tisícema a Haasem... blbě :lol:

Vím o čem mluvím, a proto ti napíšu 14 magických bodů začínajícího živnostníka OSVČ:

1. je ti 24 let a to je podle mě na OSVČ brzy - nemáš zkušenosti s lidma obecně. Mě je 40 a stále mě překvapují lidi nových a nových typů vychcánků :) a pořád to není dost. A že jsem dělal i ve velkých firmách v jiných oborech a něco už jsem viděl a slyšel. Jinak začal jsem před šesti lety při práci v garáži a teď jedu na sebe 2 roky a zatím jenom sypu prachy a sypu a sypu a sypu a pořád něco chybí. Teď mám tři "haly" resp. prostory: 150m, 90m (dvě patra) a 35m. Bylo pořád málo místa a teď je to tak akorát pro jednoho člověka. Spíš začíná být málo toho jednoho člověka :) chtělo by to tak 3 až 4 Člověci :lol: :lol: :lol:

2. vyser se na celýho Haase!!!!! prošlo mi rukama mnoho Japonskejch a Německejch mašin z druhý ruky, dost jsem jich viděl v jiných firmách a také jsem viděl Haase a obrobky z něho. A i kamarád co obrábí 15 let a teď dělá technologa na vlastní noze říká Haas nebrat. Haase? ano na zaučení při práci jen do garáže VF1... pak vyhodit!!! a nebrat po tu dobu na Haasovi profi zakázky.

4. vybírej stroje podle dostupnosti v tomhle pořadí: Schaublin, Matsuura, OKUMA, HitachiSeiky, Mazak, Tajmac, DMG, HURCO, MAS a nakonci někde Maho, Doosan, Dugard apod. a nikdy neukupuj šitky!!! půjdeš se objesit až se ti to začne srát. Pokud budeš mít prachy tak Heidenhain nebo Fanuc. Až poslední Siemens. Stroj jedině s pravítkama, oplachy a odvaděčem třísek. Pokud tam bude měření nástrojů laserem tak ideálka. Minimum je elektronický spřažený se systémem jako to má třeba Mazak. Pro začátek 3D digitální nebo analogový taster od Hoffmana a za dva roky Renishaw bezdrát obrobkovou sondu. Doporučuji stroj s vnitřním chlazením!

3. pořiď si nejdřív: dvě malý frézky (stejný! nebo podobný se stejným systémem) a pořiď si dva malý soustruhy (jeden revolverák CNC a druhej CNC cyklovací se supportem a koníkem). Pokud nemáš na dvě frézky a na dva soustruhy zároveň tak pořiď buď to nebo to v páru. Pokuď nemáš ani na jeden pár frézka+frézka tak si pořiď jeden soustruh nový!!! A pak až frézku. Já to udělal opačně a není to dobrý mít frézku a nemít soustruh. Teda pokud se nebudeš hned specializovat na 3D a formařinu.

4. než si pořídíš stroj tak si připrav 300k na svěráky, podložky, dorazy, upínky, různé sklíčidla a nějaký paletizační systém třeba i vlastní výroby. Nebo si to postupně posháněj v inzerci to tě vyjde cca na 100k.

5. připrav si 100k na upínače a nakupuj postupně! ne najednou. Vyser se na ER upínače. Jdi rovnou do CentroP, Weldonů, Hydrauliky nebo idálně tepelka. ER upínače na moderní vysokootáčkové CNC vyhozený peníze... Dobrej ER upínač s kvalitní přesnou kleštinou tě vyjde skoro stejně jako CentroP.

6. připrav si 200k na základní sadu nástrojů. Kupuješ postupně na zakázky.

7. připrav si 200k na měřidla. Hned jako první si pořiď granitovou desku, digitální výškoměr, přesný brusičský svěráček na měření, granitový úhelník na podkládání a johansonky. Pak tři digitální mikrometry v tisícinách, základní kalibry na závity a díry ca do velikosti 8. Pak si pořiď dvě až tři šuplery, dutinoměr a digitální hloubkoměr, hloubkoměr s tyčkou na díry mechanický. Minimálně dvoje páčkovky s dělením 0,002 a 0,01, pak dva úchylkoměry se stejným dělením. No možná 200k nebude stačit. Nebo to můžeš cca 5 let postupně nakupovat za levno po inzercích jako já. Ale pak je asi problém kalibrace.

8. udělej si kontakty na dodavatele materiálu a alespoň 3-4 dodavatele nástrojů co ti budou dávat pravidelně slevy a bude k tobě jezdit aplikační technik - to je důležitý - osobní kontakt!

9. Vyber si nějaký CAM co máš rád a pak si předplať FUSION360. Měj dva CAMy - jeden víc automatickej a jeden co se dá nastavovat do detailů (operace a geometrie) a pak Inventor a SolidWorks na importy modelů - protože každej jouda to pošle v čem chce a nikdo nectí nějaký standard.

10. určitě si pořiď kancelář - stačí malá, ale měj tam počítač a tiskárnu a stoleček na měření při pokojový teplotě.

11. dej si na stranu cca 600-900k pro strýčka příhodu až do toho půjdeš jako OSVČ. Velmi tě to nasere když třeba po dvou letech zjistíš, že jsi do toho nacpal mraky peněz a času a najednou prachy nejsou a nemáš kam sáhnout pro další.

12. zapomeň, že jsi měl přítelkyni, děti, psa, rodiče apod. 8) pokud chceš být úspěšnej, fakt dobrej a nechceš se z toho zbláznit jako OSVČ tak to prostě nejde dohromady...

13. projeď si internet a vyber si to nejhezčí auto a dům co se ti nejvíc líbí... podívej se kolik stojí... tak přesně tolik chceš vydělat a to je tvůj CÍL... jakmile nebudeš mít tuhle motivaci po celých prvních 5 let tak mi věř, že tak jak rychle jsi začal tak rychle skončíš a pomažeš zpátky do fabriky... mě drží v podnikání (na houpačce) pouze motivace... a velká motivace... jinak už bych se na to dvakrát za ty dva roky vysral...

14. takže pokud chceš mít libovej a klidnej začátek, nepřijít o rodinu a psa :) tak to spočítáme kolik musíš mít připraveno aby to mělo hladkej průběh a do tří let jsi se vypracoval a něco vydělal: 300 + 100 + 200 + 200 + 600 to máme 1,4 míče jen na vybavení a záložní peníze, dále cca 2 míče dohromady na dva jeté malé stroje, nebo cca 4,5 míče na nový. Takže 3,5 míče úplnej základ. Pokud nemáš sklony k sebevraždě a nevadí ti, že budeš za dva roky zobat prášky tak to můžeš zkusit třeba s 1,5 míčem :) Já sklony k sebevraždě nemám, prášky už jsem půl roku zobal :) začal jsem s jedním starým strojem za 100tisíc, vybavení jsem ponakupoval po bazarech cca za 200 tisíc, vše si opravuji a studuji sám. Od roku 2015 jsem nasypal do dílny asi 1 mega a nikde to neni vidět. Abych byl spokojenej a mohl taky někdy jít domu z dílny tak bych pro svůj klid potřeboval cca ještě 1 mega do dílny nasypat. Za ty dva roky už mě všichni se kterýma obchoduju alespoň jednou nebo vícekrát vytočili do růžova a nebo na mě udělali podraz. A to jsem hodně LuckyMan protože mi spadl do klína Schaublin s pořizovačkou cca 9 mega, Mazak s pořizovačkou cca 5 mega a Hurco s pořizovačkou cca 4 mega. Teď tu hodnotu ty stroje nemají ani náhodou, , dělám zatím pouze na Schaublinovi, ale postupně je dávám dokupy a jednou tu hodnotu mít budou. Tyhle tři stroje nic nepřekoná dokud se nebude kompletně provozovat 3D metalurgie nebo aditivní obrábění: Schaublin 5os, Mazak FJV25 s paletizací obrobek do 1 tuny a Hurco BMC-20 na kluzným s šesti ložiskama na vřeteníku. Je mi líto Matsuury na lineárech a s vertikálním kolotočem z 87 roku co jsem musel prodat kamarádovi a která mu už dva roky bez jediné závady a v dobré přesnosti slouží lépe než Haas VF1 a je mi líto soustruhu HitachiSeiki z roku 89 který jsem byl také nucený prodat pro nedostatek času se na něm učit. Zbylých strojů jsem se v průběhu tří let zbavil pro nespokojenost nebo nedostačovali kvalit strojů co jsem si ponechal - bylo jich já už ani nevím asi 5?

Tak snad si z toho něco vezmeš když jsem si dal tu práci se s tím pro tebe sepsat :) ji a jinak jsem OBROVSKEJ OPTIMISTA!!! jinak už bych taky dávno nepodnikal v tomhle oboru a asi bych šel do učení na holiče jak psal Franta fmodel :)

Jinak ti fandím... ale počítej s tím, že si nabiješ mockrát hubu... podnikání je zábava... je to forma záliby - koníčku... je to sranda i trauma :lol:

JE TO DIAGNOZA 8)

NEZNÁM NIKOHO NORMÁLNÍHO KDO PODNIKÁ... většinou je to samej blázen a podivín jako já :roll: tak popřemýšlej... jestli jsi normální nebo ne... jestli normální tak do toho ani nechoď :twisted: jestli nejsi normální tak doma řekni - přijdu za pět let a jdi do toho :)

Jo a teď mě napadla jedna poznámka ke mě... :) víš jak jsou oblíbené StartUp-y? tak já jsem průkopník nového pojmu: StartDown-ista :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

Jo a zkuste mi někdo odporovat, že to tak není, nebo že to měl jinak :roll: :lol:
Naposledy upravil(a) martasg1 dne 18. 10. 2019, 6:32, celkem upraveno 2 x.
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
chb

18. 10. 2019, 6:25

fmodel píše: 18. 10. 2019, 5:19
Myslím že ta hranice jsou zaměstnanci :wink: tím nemyslím spolupracující osoby na ty se..e pes,to jsou rodinní příslušníci .
řekl bych, že ta hranice je dost ostrá - a to okamžik kdy si bude chtít dát prostory(nájem, odpisy, údržba)/spotřebu energií do nákladů
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
martasg1
Sponzor fora

18. 10. 2019, 6:29

chb píše: 18. 10. 2019, 6:25
fmodel píše: 18. 10. 2019, 5:19

řekl bych, že ta hranice je dost ostrá - a to okamžik kdy si bude chtít dát prostory(nájem, odpisy, údržba)/spotřebu energií do nákladů
Já mám tu hranici zažitou... a popsal bych jí jako období před zobáním pilulek a po zobání pilulek. Je prostě období, kdy se z toho posereš a pak už je ti líp :lol: a tolik už se pak nestresuješ a tolik to nehrotíš... a pak to mě ještě čeká další přelomové období a to jsou ty zaměstnanci :? si říkám jestli nepořídit raději roboty a průmysl 4.0 svépomocí :?: :idea: :!: a sedět doma v obýváku a mít dva poskoky na kamerách co budou upínat kusy a nástroje do zásobníku. A já je budu honit po WhtsUp-u z toho křesla v obýváku na dálku :lol: už to brzy plánuju cca do roka!!!!
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
DwPetr

18. 10. 2019, 7:08

Marťas to sepsal podle mě dobře.

Akorát narozdíl od něj jdu co nejlevnější cestou víceméně 5-10,-/kg, ale zase se nemůžu rovnat s profi dilnama.

Já mám vlastně hoby dílnu, a narval jsem do toho všechny volný peníze a všechen volnej čas a pořád nemám skoro nic, každou chvilku něco nemám. Jediný co mě zachraňuje je kovošrot a možnost si lecos vyrobit.

Každopádně bych se držel toho nemít dluhy, ta možnost kdykoliv zavřít vrata hraje významnou roli pro duševní klid. Uznávám že bez dluhů to jde těžko, ale na druhou stranu není snad nutný začínat na nový mašině, záleží na tom, jestli chceš vyrábět konkrétní věc, a potřebuješ na to takovej stroj, nebo chceš mít konkrétní mašinu a pak na ní něco shánět aby alespoň jela.

Běžně chodím z dílny po půlnoci, taková 2 ráno není nic neobvyklýho, nedá se to v 15:30 zabalit. Je ti jasný když jseš celej den v dílně, jak ti dopadnou vztahy.

Další věc co bych si dovolil doporučit je mít rozšířený portfolium činností, považuju za chybu bejt zavislej jen na jedný činnosti. Při výpadu jednoho příjmu to musí podržet druhej. Takže typicky buď chodit do práce tím mít pokrytý běžný výdaje a dílnou si vydělat alespoň na dílnu samotnou, chvilku to trvá než z toho něco zbyde, případně než to bude vydělávat víc než původní práce.

A až pak bych přemejšlel o úřadech a papírech. Založit firmu je raz dva, a co pak s tím. Může trvat klidně půl roku, než se to vůbec začne hejbat.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Radislav

18. 10. 2019, 7:16

martasg1 píše: 18. 10. 2019, 6:24
Jo a zkuste mi někdo odporovat, že to tak není, nebo že to měl jinak :roll: :lol:
Tak jsem asi blázen ,že do toho jdu ve dvou lidech za cca 1 200 000 pro začátek dle tvého návodu z toho 300 000 padlo zatím na prostory. Tohle kdyby na mě někdo vysypal.

PS: Toho Schaublina na bazoši předpokládám ,že prodávás ty.
Naposledy upravil(a) Radislav dne 18. 10. 2019, 7:20, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Prace“