Nová firma, cnc

sledujte nabídky práce na https://www.strojirenstvi.cz/nabidky-prace
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
Andy V

18. 10. 2019, 10:47

martasg1 píše: 18. 10. 2019, 9:59
Andy V píše: 18. 10. 2019, 9:53 martasg1:
A proč stroj jedině s pravítkama? Neočekávám, že by někdo, kdo začíná dělal hned součástky pro kosmický průmysl. Jak dělali naši předkové třeba turbíny bez pravítek na strojích? A to už je hodně pěkná strojařina.
Protože na stroji s pravítkama budeš mít cykly výměny šroubů a komponent delší. Tzn. předpokládám, že koupí starší stroj a tudíž ho nebudou trápit nepřesnosti způsobené lokálním opotřebením kuličkových šroubů a nebude hned muset rvát peníze do výměny.
A také proto, že jsem vyzkoušel stroje bez pravítek a stroje s pravítkama.
Asi nemá smysl tady rozvádět debatu o výhodě přímého odměřování :wink:
Ale i bez odměřování umožňují některé systémy korekci dle skutečného opotřebení šroubu. Jasně, že pravítka jsou fajn, ale jsou tu 2 ale.

1) Bude je mít hodně drahý stroj a to jak nový, tak jetý. Navíc ze začátku asi nebude potřeba obrábět pro kosmický průmysl, jak už jsem psal.
2) U použitého stroje je to další zdroj budoucích problémů a drahých nebo neřešitelných oprav.

Jasně, že je to fajn, ale ukazuje se paradox moderní doby. Máme čím dál tím lepší, modernější, vyspělejší stroje, ale přitom umíme vyrobit čím dál tím méně. Protože přestáváme myslet. To, co se dřív vyrobilo na klasikách je dnes s moderními stroji nevyrobitelné. Proč? Ne, protože by to neuměl stroj, ale nezvládne to obsluha, protože by musela přemýšlet. A to bolí.
Radislav

18. 10. 2019, 10:52

No nejsem odbornik ale opravdu do premiovych trid co se tyka presnosti - cim vic presne potrebujes tim jsou ty stroje drazsi a je to dano i tim ze ty masiny se delaji nejak dvouplášťové atd...

Proto pro mikroobrabeni kde jsou pozadavky na presnost a i rychlost velke byvaji asi nejdrazsi.

Mam v praci Röders RFM z roku 2000. Ta masina dela presne snad na 0.005 vic nedokazu odhadnout. A napriklad Röders v podobne velikosti jako Hermle stoji mozna o 50 procent vic nedej boze o 100 procent. Ale nemam to podlozeny cisly.
martasg1
Sponzor fora

18. 10. 2019, 11:00

Radislav píše: 18. 10. 2019, 10:52 No nejsem odbornik ale opravdu do premiovych trid co se tyka presnosti - cim vic presne potrebujes tim jsou ty stroje drazsi a je to dano i tim ze ty masiny se delaji nejak dvouplášťové atd...

Proto pro mikroobrabeni kde jsou pozadavky na presnost a i rychlost velke byvaji asi nejdrazsi.

Mam v praci Röders RFM z roku 2000. Ta masina dela presne snad na 0.005 vic nedokazu odhadnout. A napriklad Röders v podobne velikosti jako Hermle stoji mozna o 50 procent vic nedej boze o 100 procent. Ale nemam to podlozeny cisly.
Jasný chápu... jinak Hermle pěti-osa s metrovým stolem s H640 a laserem stojí něco kolem 7 mega. S robotickou paletizací 15 palet stojí 10 mega a víc podle blbostí kolem. Mazaky metrový tříosy stojí kolem 5 mega myslím? Na kolik vyšel ten Röders RFM?

Jen pro zajímavost když se bavíme o mikronech natočil jsem teď krátké video testu posuvů na kluzném vedení. Hodil jsem tam mikronový hodinky. Krok / dílek je 1um tzn. 0,001mm. To jak se to škube je způsobený tím jak v jedný ruce držím telefon - natáčím a v druhý ruce kroutím JOG kolečkem tam a zpět :lol: a klepou se mi už teď v noci pazoury. A pak je taky vidět ten proklatej jeden mikron backlash... budu s tím muset něco udělat... asi vyměnit po dvaceti letech řemen na ose Z sakra... :lol:

A teď vážně... mám dotaz na zkušenější členy: myslíte, že bych mohl na tomhe stroji tvarově dobrušovat třeba ozubený kola a šneky? Nebo křížově dobrušovat díry? Má to čtyři osy a vřeteno přepínatelné do horizontální nebo vertikální polohy. (přemýšlel jsem nad tím, že na rotačním stole a tvarové diamantové kotouče aby z toho nebyl takovej bordel, samozřejmě pokud by to šlo tak počítám s odděleným chladícím okruhem od běžné emulze a dodělat speciální kryt vřetena nebo ještě lépe osadit do vřetena brousící elektrovřeteno /teď jsem jedno viděl za tisíc éček/) A nevím zda by se taková práce vyplatila a případně za kolik sazbu, protože bych musel pořešit orovnávání kotouče (to zatím nemám vymyšlené), potom udržovat teplotu v hale na 20,5 a pořešit kalibraci 3d sondy co má údajně dle Renishaw přesnost 0,0001mm. Laser na tom je od BLUMu... tak na tom bych asi měřil kotouče a jejich rozdíl proti sondě. Je o takovouhle práci vůbec zájem - je takováhle práce vůbec někde? Nebo to broušení frkají specializovaný fabriky na speciálkách v tisících kusech? Nějaká zkušenost?
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík :)
DwPetr

18. 10. 2019, 11:46

No chodí ti to skoro jak moja horizontka :D a teď do toho hoď nožík a vyvrtej 150mm dlouhou díru průměru 100mm a změř začátek a konec😉
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
martasg1
Sponzor fora

18. 10. 2019, 11:51

DwPetr píše: 18. 10. 2019, 11:46 No chodí ti to skoro jak moja horizontka :D a teď do toho hoď nožík a vyvrtej 150mm dlouhou díru průměru 100mm a změř začátek a konec😉
Tohle je taky horizontka :lol:

V jakým materiálu třeba?

Ale nevím jak to potom změřím... resp. co budu měřit? Průměr? nebo vystředění?

A neni to málo na test? Nemám zkusit rovnou 300mm hloubku? aby se dalo něco měřit?
(ne dělám si srandu... takhle bych vřeteno teď netrápil. Maximálně těch 150 víc ani o píď)

Ale je problém... největší a nejdelší vyvrtávací držák tady mám Waltera 55-70mm v délce 130mm a to už bych musel nasucho (protože bych byl čumákem díry na vřeteni) a vnitřní chlazení 40bar má nějakou netěsnost někde ve vřeteníku (musím pak při repasi vřetena pořešit).
Naposledy upravil(a) martasg1 dne 18. 10. 2019, 11:57, celkem upraveno 1 x.
DwPetr

18. 10. 2019, 11:57

V jakým chceš, třeba v trubce, měřit průměr, výstřednění nemusíš, když se to točí dokolečka, tak to v prostředku bude😉
Samozřejmě ti to chodí krásně, to byla jen taková sranda po ránu.

Jde i o to, jestli to dodrží míru i pod zátěží. Ale je zbytečný to zkoušet, evidentně to bude hodně přesný. A není to bruska.

A broušení bych do toho stroje netahal.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
martasg1
Sponzor fora

19. 10. 2019, 12:04

Pod zátěží pravoúhlý rozměr nebo pozici díry dodrží tak v pěti tisícinách. Ovalitu nevím, zatím jsem neměřil. Ale určitě musím vyměnit řemeny mezi servem a šroubem, asi ještě nebyly měněný. A kuličkový šroub osy X dostal na prdel teď poslední dva roky ode mě... nevyměnil jsem stírátka na krytech osy X a občas mi to vypláchne emulze a je to na tom šroubu vidět. To bude dvě kila za šroub od Schaublina jen to fikne :evil: a ty řemeny taky nevím jestli vůbec někde tak kvalitní seženu. Navíc jsem jel sériovku a docela to honil rychloposuvama a do toho ta emulze na šroubu... no jsem prostě sedlácký poleno. Musím se polepšit, vydělat prachy a pořádně to dát do kupy. Vřeteno taky brečí po nových vtahovacích pružinách - na velkých nebo dlouhých frézách je to znát. Cenu celý repase za vřeteno HSK už jsem zjišťoval v Praze v neoriginálu... 250 v základu a to jsem jim neřekl, že jde o Schaublina :)

Jen Bůh ví jak by to dopadlo s tou vyvrtávací tyčí :lol: :lol: :lol:
Radislav

19. 10. 2019, 7:12

Na Röders muzes delat i brouseni. A jestli toHermle stoji 7 mega tak v podobny velikosti bude Röders stat 12 mega minimalne to spis vic. Jedinou velkou nevyhodu krome ceny je ze maji svuj vlastni ridici system a jinej na to nedas. To co mame v praci je uz taky starousek a v roce kdy to nekdo kupoval me bylo 11 let. Takze netusim kolik to stalo.

http://www.roeders.de/en/machines/typical-applications/
Andy V

19. 10. 2019, 8:25

martasg1 píše: 19. 10. 2019, 12:04 Pod zátěží pravoúhlý rozměr nebo pozici díry dodrží tak v pěti tisícinách. Ovalitu nevím, zatím jsem neměřil. Ale určitě musím vyměnit řemeny mezi servem a šroubem, asi ještě nebyly měněný. A kuličkový šroub osy X dostal na prdel teď poslední dva roky ode mě... nevyměnil jsem stírátka na krytech osy X a občas mi to vypláchne emulze a je to na tom šroubu vidět. To bude dvě kila za šroub od Schaublina jen to fikne :evil: a ty řemeny taky nevím jestli vůbec někde tak kvalitní seženu. Navíc jsem jel sériovku a docela to honil rychloposuvama a do toho ta emulze na šroubu... no jsem prostě sedlácký poleno. Musím se polepšit, vydělat prachy a pořádně to dát do kupy. Vřeteno taky brečí po nových vtahovacích pružinách - na velkých nebo dlouhých frézách je to znát. Cenu celý repase za vřeteno HSK už jsem zjišťoval v Praze v neoriginálu... 250 v základu a to jsem jim neřekl, že jde o Schaublina :)

A to je přesně to, o čem jsem psal. Do začátku není potřeba sofistikovaný stroj s pravítky a kde čím. Stačí něco levnějšího, co nebude moc zhuntovaný. I na nepřesném stroji se dá vyrábět přesně, jen vědět, jak na to. U CNC je to trochu horší než u klasik, to připouštím.

Ale sám píšeš, jak je super mít stroj věhlasné značky s tímhle a tamtím a pak z tebe vypadne že vnitřní chlazení nefunguje a teče někam do vřetena. Repas vřetena že stojí 250 tisíc, nový šroub 200 tisíc. Prostě kasička.

BTW: Kolik stojí repase šroubu na MasTurna? kolem 10-15 tisíc. Kolik člověk připlatí za stroj, co bude mít pravítka? Nezdá se mi, že by se vyplatil stroj s pravítky kvůli oddálení výměny šroubu. Ale nebráním se diskusi.
martasg1
Sponzor fora

19. 10. 2019, 9:47

Jo kámo, ale mě Schaubiln stál 200 litrů v plný palbě a už ho dva roky huntuju a vydělává. A ještě ho tak tři roky huntovat budu a bude přesně dělat než ten šroub budu měnit.
Za tich 200 MCV s podobným vybavením a v tak dobrém stavu neseženu :lol:
To je právě to... značka je bazarově levnější než to po čem každý touží...
A nikdo mi nebrání v tom si tam dát zatím šroub za 15 tisíc :wink: :lol:
Vnitřní chlazení nepoužívám a nevadí mi to zatím, MCV co bych za tu cenu koupil by taky nebylo.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2019, 9:54

Andy V píše: 19. 10. 2019, 8:25
martasg1 píše: 19. 10. 2019, 12:04 Pod zátěží pravoúhlý rozměr nebo pozici díry dodrží tak v pěti tisícinách. Ovalitu nevím, zatím jsem neměřil. Ale určitě musím vyměnit řemeny mezi servem a šroubem, asi ještě nebyly měněný. A kuličkový šroub osy X dostal na prdel teď poslední dva roky ode mě... nevyměnil jsem stírátka na krytech osy X a občas mi to vypláchne emulze a je to na tom šroubu vidět. To bude dvě kila za šroub od Schaublina jen to fikne :evil: a ty řemeny taky nevím jestli vůbec někde tak kvalitní seženu. Navíc jsem jel sériovku a docela to honil rychloposuvama a do toho ta emulze na šroubu... no jsem prostě sedlácký poleno. Musím se polepšit, vydělat prachy a pořádně to dát do kupy. Vřeteno taky brečí po nových vtahovacích pružinách - na velkých nebo dlouhých frézách je to znát. Cenu celý repase za vřeteno HSK už jsem zjišťoval v Praze v neoriginálu... 250 v základu a to jsem jim neřekl, že jde o Schaublina :)

A to je přesně to, o čem jsem psal. Do začátku není potřeba sofistikovaný stroj s pravítky a kde čím. Stačí něco levnějšího, co nebude moc zhuntovaný. I na nepřesném stroji se dá vyrábět přesně, jen vědět, jak na to. U CNC je to trochu horší než u klasik, to připouštím.

Ale sám píšeš, jak je super mít stroj věhlasné značky s tímhle a tamtím a pak z tebe vypadne že vnitřní chlazení nefunguje a teče někam do vřetena. Repas vřetena že stojí 250 tisíc, nový šroub 200 tisíc. Prostě kasička.

BTW: Kolik stojí repase šroubu na MasTurna? kolem 10-15 tisíc. Kolik člověk připlatí za stroj, co bude mít pravítka? Nezdá se mi, že by se vyplatil stroj s pravítky kvůli oddálení výměny šroubu. Ale nebráním se diskusi.

:D presne toto som sa snazil povedat. Ak chcem vyrabat diely tak nepotrebujem 15 rocny "super stroj" za 40-50k € na ktorom neviem kedy co odide a servis stoji ranec. Potrebujem prist k masine, pustit, a robit... za 5 rokov som mal jedine 2x nepojazdnu frezu dokopy 5 dni - raz kvoli taznej tyci a druhy krat kvoli blbej vybitej baterke - opravy dokopy tak 600€
A sustruh nemal za 4 roky ziadnu poruchu, iba ked bola obcas mensia kolizia tak naladit nanovo geometriu, takze zarabas v podstate nonstop...

Ked chcem od haasu novy stroj tak si vyberiem vysku akontacie (od 10%) a dlzku platenia (myslim do 3-4 rokov) a po zaplateni akontacky mam stroj do tyzdna doma ak je skladom v eu... ziadne cakanie na lisingy alebo uvery v banke - ked platis splatky tak stroj funguje.

Viem ze MArtas to nemysli zle, len akosik sa diva na vec iba svojim pohladom.

Ja napriklad vyrabam 95% obratu komplet zmontovane zostavy a zariadenia zakaznikovy na kluc a tolerancie dielov mam tak max IT7, a kedze robim funkcny celok tak viem kde si co mozem dovolit a kde dat aku toleranciu aby to pokope fungovalo... keby som daval kooperovat do 5 roznych firiem tak ssmozrejme musim tolerancie na vsetkom stiahnut na polovicu aby som mal istotu zmontovatelnosti a to samozrejme hned predrazuje vyrobu....
martasg1
Sponzor fora

19. 10. 2019, 10:29

Takže platíš za Haase cca 40-45 tisíc Kč měsíčně?

Jak ti zvládá třeba frézy s břitem v délce 5D? Udrží čistej povrch i třeba na bronzu?
martasg1
Sponzor fora

19. 10. 2019, 11:42

cCracck píše: 18. 10. 2019, 2:56 Do roka bych mel mít kapitál dostačující na jednu cnc Frezku Haas + rezacku, kartáč atd pro nějakou tu menší výrobu.. Co si o tomhle všem myslíte? Btw cnc Frézka by byla za cca 500 tisíc..
Kámo vykašli se pro začátek na Haase a velké investice... mám pro tebe jednu pěknou univerzální frézku pro začátek... na té se naučíš... párkrát ji nabouráš a pak si koupíš vysněnou mašinku za půl mega ;-) Cenu ti určí tady kolegové. Tak kolegové je to na Vás aby jste určili cca cenu za kterou ji cCracck-ovi nabídnu :wink:

Takže je to Maho700S, příkon by ti měl pro začátek vyhovovat i ke slabšímu jističi, o přesnost se nebojím jen se asi bude muset kvůli věku trošku projít aby tě nezlobila. Ale to mohu zajistit, ty bys jen připravil plac a obráběl.

Líbila by se ti pro začátek?
Co myslíte je to pro něj vhodné pro začátek? a případně za kolik? :)
Přílohy
maho1.jpg
maho2.jpg
maho4.jpg
maho5.jpg
maho3.jpg
Miki2t

19. 10. 2019, 11:51

MH700S byla na bazoši asi dva roky, nakonec se prodala za 7k€
martasg1
Sponzor fora

19. 10. 2019, 11:56

Miki2t píše: 19. 10. 2019, 11:51 MH700S byla na bazoši asi dva roky, nakonec se prodala za 7k€
Takže první návrh je 182 tis. Kč :wink:

Někdo další hodí návrh ceny do placu? Prosím s komentářem a odůvodněním jeho návrhu jinak by to nemělo smysl :lol:
Odpovědět

Zpět na „Prace“